Μετά την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου.

Βασικοί άξονές της, η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου κυβερνητικού σχήματος που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που θα λάβει χώρα την επόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου. Θα ακολουθήσει, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα στις 9 το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού μετέβη στο Μέγαρο της Βουλής όπου επέδωσε τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, μετέβη στην Ηρώδου Αττικού και ενημέρωσε σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες αργότερα, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Για την Προεδρία της Βουλής από μέρους της ΝΔ αναμένεται να προταθεί εκ νέου ο βουλευτής Ιωαννίνων και μέχρι πρότινος πρόεδρος του Σώματος, Κώστας Τασούλας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι προγραμματικές δηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 7 Ιουλίου, θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, όπως προβλέπεται, και το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουλίου η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης.

 

Ποιοι θα αναλάβουν τους υπουργικούς θώκους

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο είναι τα εξής:

 • Υπουργός Εξωτερικών: Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με αναπληρώτρια υπουργό την πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

 • Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Ο Νίκος Δένδιας, με υφυπουργό ή αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Χαρδαλιά.

 • Υπουργός Οικονομικών: Ο Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση ο οποίος θα αναλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης και υφυπουργό τον Θάνο Πετραλιά.

 • Υπουργός Εσωτερικών: Η Νίκη Κεραμέως με αναπληρωτή υπουργό τον Θεόδωρο Λιβάνιο.

 • Υπουργός Υγείας: Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αναπληρώτρια υπουργό τη βουλευτή Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργό πιθανότατα τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

 • Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ή ο Νότης Μηταράκης.

 • Υπουργός Ναυτιλίας: Ο Νότης Μηταράκης, ή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

 • Υπουργός Παιδείας: Ο Κυριάκος Πιερρακάκης με υφυπουργό τη Δόμνα Μιχαηλίδου.

 • Υπουργός Αθλητισμού: Ο Γιάννης Οικονόμου, τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος 

 • Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ο  Δημήτρης Παπαστεργίου, νυν δήμαρχος Τρικκαίων, με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

 • Υπουργός Πολιτισμού: Η Λίνα Μενδώνη με υφυπουργό τον βουλευτή Κορινθίας Χρήστο Δήμα.

 • Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Ο Κώστας Σκρέκας ο οποίος θα έχει δύο υφυπουργούς.

 • Υπουργός Πολιτικής Προστασίας: Ο Βασίλης Κικίλιας με υφυπουργό των βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Τριαντόπουλο.

 • Υπουργός Τουρισμού: Η Όλγα Κεφαλογιάννη με υφυπουργό την Έλενα Ράπτη.

 • Υπουργός Οικογένειας και Δημογραφικής Πολιτικής: Η Σοφία Ζαχαράκη με υφυπουργό πιθανότατα τη βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.

 • Υπουργός Εργασίας: Ο Άδωνις Γεωργιάδης με υφυπουργούς τους Βασίλη Σπανάκη και Πάνο Τσακλόγλου.

 • Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Ο Χρήστος Σταϊκούρας με υφυπουργό τη βουλευτή Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ο Θόδωρος Σκυλακάκης με υφυπουργό την Αλεξάνδρα Σδούκου.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Υπουργός Δικαιοσύνης: Ο Γιώργος Φλωρίδης ή η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Υπουργός Μετανάστευσης: Ο Δημήτρης Καιρίδης ή ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Υπουργοί Επικρατείας: Οι  Άκης Σκέρτσος, Σταύρος Παπασταύρου και Μάκης Βορίδης.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ο Παύλος Μαρινάκης.

Σε ότι αφορά τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, θα αναλάβει διοικητής του Αγίου Όρους.

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό παραμένει ο Γιάννης Μπρατάκος.

Σε ότι αφορά τέλος την επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου παραμένει ως έχει: Διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθύντρια επικοινωνίας η Κύρα Κάπη, αναπληρωτές διευθυντές Γρ. Τύπου οι Χρήστος Ζωγράφος και Γιώργος Ευθυμίου ενώ ρόλο για τα διεθνή θα έχει η Αριστοτελία Πελώνη. Οικονομικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού παραμένει ο Αλέξης Πατέλης και σύμβουλος επικοινωνίας ο Γιάννης Βλαστάρης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης