Με δικαστική απόφαση περνάει οριστικά στο Δημόσιο η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των γύρω περιοχών, πλην της νησίδας Άντα-Μπουρού.
Πέντε χρόνια μετά τη συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, της αγωγής που είχε καταθέσει η Μονή Βατοπεδίου κατά του ελληνικού Δημοσίου, για την κυριότητα των εκτάσεων αυτών και τη μη έκδοση τότε απόφασης, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Παπανικολάου έδωσε εντολή να δημοσιευτεί η απόφαση αυτή τώρα, αποκαθιστώντας τα δικαιώματα του Δημοσίου, που είχε επί των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να γίνουν ανταλλαγές μ’ άλλα ακίνητα του Δημοσίου.
Ο κ. Παπανικολάου έκρινε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση (με τη μη έκδοση απόφασης), έκλεισε με μη νόμιμο τρόπο, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου όφειλε να είχε δημοσιεύσει την απόφαση υπέρ του δημοσίου (δύο από τους τρεις δικαστές είχαν ταχθεί κατά της Μονής και μόνο η πρόεδρος ήταν μειοψηφούσα), αφού είχε ολοκληρωθεί η διάσκεψη των δικαστών, κρίνοντας ότι δεν μπορούσε να υπάρξει παραίτηση ή συμβιβασμός μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, παρά μόνο κατά τη διάρκειά της.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών ημερών από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, ενώ κατά το διατακτικό της αναγνωρίζεται κατά πλειοψηφία η κυριότητα της Μονής μόνο σε 1.720 στρέμματα από τα 27.044 που διεκδικούσε.
Μήνυση Μπότσιου κατά Κουρούμαλη
Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του κράτους Βασίλη Κουρούμαλη, κατέθεσε σήμερα ο Νομικός Σύμβουλος του κράτους Χριστόδουλος Μπότσιος.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Κουρούμαλης κατηγορεί στην κατάθεσή του τον κ. Μπότσιο ότι είχε επικοινωνία και ανταλλαγή φαξ με τη Μονή Βατοπεδίου και επί δύο ημέρες, μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης, κατέστρεφε μαζί με τη γραμματέα του εκατοντάδες σχετικά έγγραφα.
Στη μήνυσή του, ο κ. Μπότσιος χαρακτηρίζει ως «λασπολόγο» και «συκοφάντη» τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, υποστηρίζοντας ότι αιτία για όσα λέει σε βάρος του ήταν η πειθαρχική παραπομπή του από τον ίδιο (σ.σ. τον κ. Μπότσιο δηλαδή) μια ημέρα πριν ο κ. Κουρούμαλης καταθέσει στους εισαγγελείς.
Ωστόσο, αναφέρει στη μήνυση ότι εκτός από τον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο πήγαιναν κι άλλοι στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους.