Την αγωνία του πρωθυπουργού για την ψήφιση από τη Βουλή του Προϋπολογισμού και του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα αντανακλά η εσπευσμένη αντίδραση του Μαξίμου με την διαγραφή του βουλευτή Φθιώτιδος Νίκου Σταυρογιάννη, ο οποίος δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να καταψηφίσει το Μνημόνιο Νο3. Η ενέργεια αυτή εκλαμβάνεται ως μέσον εκφοβισμού εκείνων των στελεχών που μπορεί να σκέπτονται ήδη να αψηφήσουν την κομματική πειθαρχεία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά και την απομάκρυνση από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας του Νίκου Νικολόπουλου και τη διαγραφή του βουλευτή Φθιώτιδας είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει με την παραδοσιακή κομματική αντίληψη την όποια εσωκομματική του αντιπολίτευση. Το ίδιο πρόβλημα ενδεχομένως μάλιστα και σε μεγαλύτερο βαθμό, αντιμετωπίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο ΠΑΣΟΚ με τους βουλευτές να εκφράζουν δεξιά και αριστερά τον «τρόμο» τους έναντι των νέων μέτρων, ο οποίος εκφράζεται με την απλή φράση «και πώς εμείς θα αντικρίσουμε τους ψηφοφόρους στις περιφέρειές μας αν ψηφίσουμε».

Στη ΔΗΜΑΡ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη τρεις βουλευτές που έχουν δηλώσει ευθαρσώς ότι θα καταψηφίσουν τα νέα μέτρα, ενώ ως γνωστόν στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν υφίσταται η έννοια της διαγραφής.

Τα δίνουν όλα για τη δόση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από το απόγευμα της Κυριακής και μετά τις πολύωρες συσκέψεις στο Μαξίμου κατέστη σαφές πως ο Αντώνης Σαμαράς επισπεύδει όλες τις διαδικασίες και σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε την 12η Νοεμβρίου, κατά το προγραμματισμένο Eurogroup, ο Προϋπολογισμός και τα νέα μέτρα να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, έτσι ώστε να μην υφίσταται και η παραμικρή εκκρεμότητα που θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις.

Οι διαβουλεύσεις με την τρόικα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επομένων δύο εικοσιτετράωρων οπότε και -σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου- θα έχει καταλήξει και η συμφωνία για τα εργασιακά, η οποία αποτελεί και το τελευταίο «αγκάθι».

Είναι προφανές, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, πως η συμφωνία για τα εργασιακά ολοκληρώνεται δεδομένης της υποχώρησης της κυβέρνησης σε ζητήματα όπως οι αποζημιώσεις. Κατά πληροφορίες το θέμα αυτό αναμένεται να αποτελέσει και το επίκεντρο της τριβής μεταξύ του Μαξίμου και της ΔΗΜΑΡ, αφού η κυβέρνηση αποδέχεται -ως φαίνεται- τη μείωση του έξτρα πλαφόν για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων για μακρύ χρονικό διάστημα σε μία εταιρεία από 3.000 ευρώ στα 2.000 ευρώ (το ποσό αυτό αφορά το μπόνους των έξι μισθών). Αντιθέτως, φαίνεται πως η κυβέρνηση «κερδίζει» τη μάχη για τις τριετίες, οι οποίες τελικά φαίνεται να παραμένουν αλλά σε καθεστώς «παγώματος» έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

Πέρα από τις λεπτομέρειες, η κυβέρνηση προγραμματίζει την κατάθεση του Προϋπολογισμού και του επίμαχου πολυνομοσχεδίου ταυτόχρονα στη Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος, πράγμα που σημαίνει πως οποιαδήποτε απώλεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα ισοδυναμεί με μομφή και έκφραση μη εμπιστοσύνης προς την παρούσα κυβέρνηση, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η μέθοδος αυτή αποσκοπεί στην άσκηση εκβιασμού κατά των βουλευτών, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ, αφού η καταψήφιση του Προϋπολογισμού και του πολυνομοσχεδίου εκλαμβάνεται αμέσως ως άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και άρα διακινδυνεύεται η πτώση της.

«Φρένο» στη φιλολογία περί ανασχηματισμού

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έσπευσαν το βράδυ της Κυριακής να ακυρώσουν εν τη γενέσει τους την συζήτηση περί επικείμενου ανασχηματισμού προκειμένου έτσι να προλάβουν την όποια αναστάτωση εντός των κοινοβουλευτικών τους ομάδων αλλά και για να «φρενάρουν» τις όποιες προσωπικές στρατηγικές στελεχών των δύο κομμάτων που επιζητούν την αναβάθμισή τους.

Παράλληλα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με αυτόν τον τρόπο σπεύδουν να υποβαθμίσουν τις όποιες πληροφορίες περί δυσαρέσκειας του Μαξίμου έναντι υπουργών και υφυπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Τα δημοσιεύματα του Τύπου της Κυριακής επικέντρωναν το ενδιαφέρον τους κυρίως ως προς τις ενστάσεις του Μαξίμου στην τακτική που ακολουθούν υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης που δεν «παρακολουθούν» τους ρυθμούς του Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης: Ξορκίζουν τον ανασχηματισμό, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012, 21:17

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης