«Το αίτημα της κ. Γεννηματά για εκλογές, μπορώ να το δω μόνο ως ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και ως τίποτα περισσότερο» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υποδηλώνει το στρατηγικό αδιέξοδο της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής και την πρόσδεσή της στη ΝΔ».

Είπε επίσης, ότι το αίτημα της κ. Γεννηματά αυτό καθεαυτό, «είναι μια προσπάθεια σύγκλισης με τον κ. Μητσοτάκη και τους δικούς του στόχους, αλλά αυτή τη στιγμή προτεραιότητα για τη χώρα είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος και η συμφωνία για το χρέος».

Η κ. Σβίγκου μιλώντας στο CNN Greece, αναφέρθηκε στο «ευαγγέλιο φιλελευθερισμού» που παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης ως προς τις εργασιακές σχέσεις, καλώντας για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και για προώθηση νέων συμβάσεων εργασίας, ενώ «αντίθετα, η κυβέρνηση επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μετά τον Αύγουστο του 2018 και μιλά για επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με σεβασμό και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων».

«Η προσήλωση μας αυτή τη στιγμή, έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του προγράμματος, με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, τη ρύθμιση για το χρέος και τη συμφωνία για το πλαίσιο της εποπτείας μετά τα μνημόνια» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «το μεγάλο ορόσημο αυτή τη στιγμή για τη χώρα είναι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο».

Αναφέρθηκε σε «μια καθαρή έξοδο η οποία έγινε εφικτή εξαιτίας του θετικού οικονομικού περιβάλλοντος που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, εξαιτίας των συμμαχιών που διαμορφώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και εξαιτίας ενός διαφορετικού μείγματος πολιτικής, όπου η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, ήταν και εξακολουθεί να είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης». 

Ερωτηθείσα σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «κανείς δεν ετοιμάζεται για εκλογές, ούτε αυτοί που τις ζητούν από την αντιπολίτευση, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτές θα διεξαχθούν στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία». Πρόσθεσε δε, ότι «η αντιπολίτευση κρατά ψηλά στην ατζέντα της το αίτημα για εκλογές. Αυτό το κάνει περισσότερο για να δημιουργεί θόρυβο και για να κρατά ψηλά την αντιπολιτευτική σημαία, και λιγότερο επειδή θεωρεί ότι ένα τέτοιο αίτημα έχει βάση, με δεδομένη την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για το δικαίωμα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, η κ. Σβίγκου είπε ότι πρόκειται για «μια αυτονόητη ρύθμιση», που «κινείται σε μια προοδευτική κατεύθυνση». Τόνισε επίσης, ότι «πρέπει να αντιληφθεί και η ελληνική κοινωνία, ότι το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τα παιδιά αυτά που βρίσκονται στα ιδρύματα», σημειώνοντας ότι κάθε προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης πρέπει να έχει τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Όσον αφορά το άρθρο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, εκτίμησε ότι «θα συγκεντρώσει ευρεία συναίνεση, κάτι που έχει φανεί και από τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής». 

Τέλος, σχετικά με την κατάτμηση μεγάλων περιφερειών και ειδικά της Β΄ Αθηνών, είπε ότι «το ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και ιδιαίτερα της Β΄ Αθήνας η οποία εκλέγει 44 βουλευτές, υπάρχει στο δημόσιο διάλογο εδώ και δεκαετίες και θα έπρεπε να έχει ρυθμιστεί ως θέμα εδώ και δεκαετίες».

«Πρόκειται για μια γιγαντιαία περιφέρεια, όλοι αντιλαμβάνονται και την απόσταση των βουλευτών που εκλέγονται από το εκλογικό σώμα και τους πολίτες της Β΄ Αθήνας, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται και τον κεντρικό ρόλο που παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην ανάδειξη των βουλευτών, από την στιγμή που είναι αδύνατη η άμεση επαφή με τους πολίτες, και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατία. Οπότε, πρόκειται για μια αναγκαία αλλαγή, την οποία δεν θέλω να την συνδέσω με κάποιο άνοιγμα, γιατί είναι κάτι το οποίο έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό» είπε η κ. Σβίγκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ