Τελεσίγραφο από τους πιστωτές με 19 προαπαιτούμενες δράσεις προς υλοποίηση έχει στα χέρια του το ΥΠΟΙΚ, καθώς κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας εν όψει της τελευταίας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, τον προσεχή Δεκέμβριο. Αλλαγές στο ασφαλιστικό, άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, επίσπευση των διαδικασιών για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, «ψαλίδι» στα επιδόματα στη δημόσια διοίκηση και ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στη σχετική λίστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, «θολό» παραμένει το τοπίο αναφορικά με την επόμενη ημέρα του ελληνικού χρέους και τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές, καθώς στα τέλη του 2014 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και την ΕΚΤ, και μένει μόνο το ΔΝΤ να δίνει χρήματα στην Αθήνα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Αλλαγές στο ασφαλιστικό, «ψαλίδι» στα επιδόματα στη δημόσια διοίκηση, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και άρση πλειστηριασμών α’ κατοικίας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στη σχετική λίστα που έχει στα χέρια του το ΥΠΟΙΚΤο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει πως «όλα βαίνουν καλώς» και την τρόικα να πιέζει για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας παράλληλα τις διαφωνίες της σε μια σειρά δημοσιονομικών ζητημάτων, όπως το ύψος του ελλείμματος για το 2015. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών, η «μαύρη» τρύπα διαμορφώνεται στα 2,6 δισ. ευρώ, με την Αθήνα ωστόσο να διαμηνύει πως πάσα κατεύθυνση πως δεν γίνεται σωστός υπολογισμός.

Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, ο εφετινός στόχος (1,5 δισ. ευρώ) έχει χαθεί, με τα έσοδα να κυμαίνονται στα 600-700 εκατ. ευρώ. Έμφαση αναμένεται να δοθεί στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ και κυρίως στην ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ, θέμα που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρόσφατες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία αποτελούν ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, με τους δανειστές να ξεκαθαρίζουν πως τέτοια «γενναιόδωρα» μέτρα εγκυμονούν κινδύνους για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Την ίδια στιγμή, τα «κόκκινα» δάνεια και η ανησυχία των πιστωτών για μια οριζόντια ρύθμιση δανείων για τα ελληνικά νοικοκυριά (στεγαστικών και καταναλωτικών), που θα προκαλούσε μεταξύ άλλων προβλήματα στο χαρτοφυλάκιο των συστημικών τραπεζών, βάζουν δύσκολα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Με το τέλος της χρονιάς να πλησιάζει, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επιστρέφει εκ νέου και το επίμονο αίτημα της τρόικας για άρση των πλειστηριασμών α’ κατοικίας. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί τα τελευταία χρόνια «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

Οι «καυτές πατάτες» της διαπραγμάτευσης:

  • κάλυψη δημοσιονομικού κενού, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, για το 2015
  • αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία
  • καμία οριζόντια ρύθμιση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για τα νοικοκυριά
  • μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
  • αλλαγές στα όρια ηλικίας, στα ποσοστά αναπλήρωσης και στα απαιτούμενα έτη ασφάλισης
  • αναπροσαρμογή στόχων στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας
  • διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων με συντελεστή ΦΠΑ 23%
  • μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με οδηγό τις προτάσεις του ΟΟΣΑ
  • απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα
  • αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα
  • νέο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα
  • περιορισμός επιδομάτων εκτός από τις βασικές αποδοχές στο Δημόσιο (οδοιπορικά εκτός έδρας, πληρωμή κινητού τηλεφώνου).

Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως σύντομα η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος πως υπάρχει χρόνος για να βρεθεί λύση μέχρι το κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον Γκίκα Χαρδούβελη, οι δανειστές δεν έχουν ανοίξει νέα ζητήματα και τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα είναι τα γνωστά που εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης