Κέρδη και απώλειες μετράει η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από τη συμφωνία που επικυρώθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εγκατέλειψε τον ρόλο του… «κακού» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησηςΕνδεικτική της σύγκλησης των απόψεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είναι η αλλαγή του κλίματος, καθώς αποφεύχθησαν οι εντάσεις των προηγούμενων συναντήσεων.

Πλέον, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 86 δισ. ευρώ, μέσα στην προσεχή τριετία, με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής τα 32 χρόνια και ευνοϊκό επιτόκιο 1%. Παράλληλα, απομακρύνεται οριστικά ο «εφιάλτης» του «κουρέματος» για τις καταθέσεις των Ελλήνων.

Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το ζήτημα του χρέους, για το οποίο υπάρχει δέσμευση ότι θα ρυθμιστεί εντός των επόμενων τριών μηνών, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, που θέτει το εν λόγω θέμα ως «κόκκινη γραμμή».

Επιπλέον, το Ταμείο ζήτησε και έλαβε ως προϋποθέσεις τις αλλαγές σε συνταξιοδοτικό, εργασιακή νομοθεσία, τραπεζικό σύστημα και «κόκκινα δάνεια».

Το σημαντικότερο μεγαλύτερο «αγκάθι» με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν η πολιτική αστάθεια στη χώρα, έπειτα από την απώλεια της δεδηλωμένης, κατά την ψηφοφορία των προαπαιτουμένων.

Ωστόσο, αρκετοί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, κατά τις δηλώσεις τους στο περιθώριο του Eurogroup, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τη στάση της κυβέρνησης Τσίπρα κατά το τελευταίο διάστημα.

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι υποσχέθηκαν μεν πως θα δώσουν 3 δισ. για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, αλλά σε δύο δόσεις, η μία τον Σεπτέμβρη και η δεύτερη τον Οκτώβρη, θέλοντας να δέσουν τα χέρια της κυβέρνησης, προκειμένου να μην προσφύγει στις κάλπες το αμέσως προσεχές διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έσπευσε να καθησυχάσει τους εταίρους, σημειώνοντας ότι το νέο μνημόνιο ψηφίστηκε από τα 2/3 της Βουλής.

Ο πρώτος που εκτίμησε το γεγονός ήταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είπε πως «είναι σημαντικό ότι ψήφισαν υπέρ και το Κέντρο και η Δεξιά». Ο Ντε Γκίντος εξέφρασε την ανησυχία επειδή το 1/3 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη συμφωνία.

«Ανησυχώ κι εγώ για την πολιτική αστάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Τσακαλώτο ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο πρωθυπουργός ελέγχει την κατάσταση».

Ο… αναπάντεχος σύμμαχος

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος βρήκε αναπάντεχο στήριγμα στον Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του: «Έμαθα ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα έγιναν σε πολύ καλό κλίμα», ενώ κατά την έναρξη της συνεδρίασης δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την πορεία των συνομιλιών, σχολιάζοντας την απουσία του Γιάνη Βαρουφάκη: «Τώρα είναι τελείως διαφορετικό το κλίμα στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που υπήρχε από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Ιουνίου», σημείωσε με νόημα.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ασχολήθηκε λεπτομερώς με το κείμενο του νέου Μνημονίου, ζητώντας, μάλιστα, τρεις φορές τον λόγο, προκειμένου να επισημάνει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πρέπει να συσταθεί πιο γρήγορα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο να ελέγχουν οι δανειστές και πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια, ένα ζήτημα, το οποίο -όπως τόνισε- πρέπει να χειριστούν οι δανειστές.