Εξέπληξε για άλλη μία φορά ευχάριστα, η δυναμική του 25ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου των Συλλόγων Σαρακατσαναίων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Αγρινίου το τριήμερο 17-18 και 19 Μαρτίου 2017 σε συνεργασία, του οικοδεσπότη Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Αγράφων» με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Αγρινίου.

Το συνέδριο είχε ως στίγμα την φράση: «Καιρός ειν΄ της πατρίδος ν΄ ακούστε την λαλιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε χρονική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις στην χώρα, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των Σαρακατσαναίων, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τα κοινά των ανθρώπων της ρίζας τους, αλλά παρευρέθησαν και τίμησαν τη συμβολή των προκατόχων, αφήνοντας έξω την εσωστρέφεια.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων συνέδρων και επισκεπτών, παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που προκαλεί και με έντονη την παρουσία των νέων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Αγράφων» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Πραγματοποιήθηκε δε, υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την Παρασκευή 17/3/2017 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, στις 19:45 με την προσέλευση των συνέδρων και του κοινού.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε ομιλία – αφιέρωμα στα Άγραφα, από τον Σαρακατσάνικης καταγωγής, Δήμαρχο Αγράφων, κ. Μπάμπαλη Θεόδωρο και ακολούθησε η χορωδία του συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Αγράφων», υπό τη διεύθυνση της μουσικού κ. Τασολάμπρου Χρυσούλας. Είναι δεδομένο ότι η δυναμική των τραγουδιών «μνήμης» υπήρξε πάντα αντιστρόφως ανάλογη με το επίπεδο κοινωνικής και πολιτικής ευημερίας. Στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας, στις πιο ανελεύθερες συνθήκες, μπροστά στις πιο μεγάλες απώλειες, τα τραγούδια κράτησαν και τόνωσαν το όραμα και τη λαχτάρα της λευτεριάς, εμφύσησαν δύναμη για αγώνα, πίστη σε αξίες και ιδεώδη ξεχασμένα, αναβάθμισαν την αυτοεκτίμηση των ηττημένων.

Τόσο η αναπαράσταση του δρώμενου, με θεματολογία το σαρακατσάνικο προξενιό που γινόταν εκείνα τα χρόνια, και παρουσιάστηκε από την θεατρική ομάδα του συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας, όσο και η ομιλία του κ. Γεώργιου Καψάλη πρύτανη πανεπιστημίου Ιωαννίνων -.καθηγητή Ελληνικής Φιλολογίας Παιδαγωγικού Τμήματος ΔΕ, καταχειροκροτήθηκαν από το πλήθος των παρευρισκομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενότητα έκλεισε με δείπνο υποδοχής των συνέδρων στο κέντρο «Corali» .

Το Σάββατο 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το 25ο Οργανωτικό Συνέδριο στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Αγρινίου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των συλλόγων Σαρακατσαναίων, Σαρακατσάνικη νεολαία, χοροδιδάσκαλοι συλλόγων Σαρακατσαναίων, βίωμα, δράση, αλληλεπίδραση, παραδοσιακή μουσική, Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων, Πανελλήνια τράπεζα αίματος Συλλόγων Σαρακατσαναίων και τέλος η συμβολή των συλλόγων Σαρακατσαναίων στην ορεινή ανάπτυξη της χώρας μας.

Οι εισηγήσεις ήταν άκρως ενδιαφέρουσες, προσφέροντας πολλές ιδέες και καινοτόμες προτάσεις ώστε να διατηρηθεί η Σαρακατσάνικη παράδοση ανέγγιχτη και ανεπηρέαστη από τον πολυπολιτισμό.

Γεγονός ιδιαίτερης αξίας ήταν και ότι η πλειοψηφία των εισηγητών του συνεδρίου ήταν νέα παιδιά. Ζωτικής σημασίας ήταν και οι προτάσεις που τέθηκαν με σκοπό την συνέχιση της λειτουργίας των συλλόγων Σαρακατσαναίων της χώρας. Άλλωστε κάθε Οργανωτικό Συνέδριο πρέπει να είναι μια αναπροσαρμογή στόχων και προτεραιοτήτων.

Ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνας N. Γεώργιος, τόνισε τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης και υπερθεμάτισε, πως με αυτό τον τρόπο αναδεικνύονται οι αδυναμίες του Οργανωμένου Σαρακατσάνικου Πολιτιστικού Κινήματος. Αναφέρθηκε επίσης, στην σπουδαιότητα των θεμάτων των εισηγητών, λόγω των ερεθισμάτων, που θα δοθούν ώστε να έχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «θέλουμε να πατάμε γερά, να βλέπουμε μακριά, και να κοιτάμε ψηλά».

Το Συνέδριο επίσης χαιρέτισαν: ο κ. Αλεξάκης Κωνσταντίνος πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο Σαρακατσάνος Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλης Γεώργιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός.
Οι Θεματικές Ενότητες στις οποίες κινήθηκαν οι εισηγητές ήταν:
Οι Καινοτόμες Δράσεις από τους Συλλόγους και την Π.Ο.Σ.Σ
Η Νεολαία και η Παράδοση
Ο Τρόπος Λειτουργίας των Συλλόγων και της Π.Ο.Σ.Σ

Όλες οι εισηγήσεις ήταν αξιόλογες και αφού αναγνώσθηκαν τα συμπεράσματα αυτών, έληξαν οι κύριες εργασίες του συνεδρίου.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό Σαρακατσάνικο γλέντι στο χορευτικό κέντρο «Πιθάρι».

Την Κυριακή 19 Μαρτίου, τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Π.Ο.Σ.Σ με θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣ κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος παρουσίασε το Διοικητικό απολογισμό όπου λεπτομερέστατα ανέλυσε όλα τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους.

Ο Ταμίας της ΠΟΣΣ κ. Καρυώτης Αθανάσιος αναφέρθηκε στον οικονομικό απολογισμό.
Τα θέματα που κυριάρχησαν στην συνεδρίαση της Κυριακής ήταν:
Η Ανάδειξη Eπιστημονικής Επιτροπής.

Η ένταξη του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αστυνομικών, Σωμάτων Ασφαλείας και Ενστόλων Ν. Θεσσαλονίκης στους συλλόγους της Π.Ο.Σ.Σ. η
Έκτακτη Καταστατική Συνέλευση και
Η εκπομπή το «Το αλάτι της Γής».

Αξιοσημείωτο ήταν το κλίμα νεωτερισμού, που ήταν διάχυτο κατά την διάρκεια της Συνέλευσης με τις νέες προτάσεις από τους αντιπροσώπους των συλλόγων αλλά και την διαρκή προσπάθεια του Δ.Σ να αναβαθμίσει την Ομοσπονδία, γεγονός που έγινε εύκολα κατανοητό, μετά το Διοικητικό Απολογισμό που παρουσιάστηκε στην Γενική Συνέλευση.

Αποφασίστηκε η στελέχωση της Επιστημονικής επιτροπής της ΠΟΣΣ από τους κυρίους:
Κατσαρό Νικόλαο, δικηγόρο και τέως Αντιπρόεδρο της Bουλής,
Καψάλη Γεώργιο, Καθηγητή – Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Κουτσοκώστα Ιωάννη, Γεωπόνο – Συγγραφέα και Ιστοριοδίφη
Καρατάσιο Γεώργιο, Καθηγητή τέως Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Μπασδάνη Γεώργιο, Ιατρό και Καθηγητή Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επίσης ανατέθηκε το 26ο Οργανωτικό Συνέδριο στον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θεσσαλονίκης «Η Ένωση» που θα γίνει τον Μάρτιο του 2019 στην Θεσσαλονίκη.

Τέλος έγινε διάλογος μεταξύ των αντιπροσώπων όπου ακούστηκαν προτάσεις για την καλύτερη διεξαγωγή του Πανελληνίου Ανταμώματος. Οι προτάσεις ήταν όλες αξιόλογες και εισακούστηκαν από το ΔΣ της ΠΟΣΣ.

Με το πέρας του Συνεδρίου έγινε σε όλους κατανοητό ότι οι Σαρακατσάνοι, αναβαπτίζονται διαρκώς, μαθαίνουν να μην λυγίζουν και μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντας τα με αυτά που αντιμετώπισαν οι προγονοί τους με αποτέλεσμα να γίνονται αποδοτικότεροι.

Από τη διαδικασία και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου επιβεβαιώθηκε , για ακόμη μια φορά , η απόλυτη ενότητα του οργανωμένου Σαρακατσάνικου πολιτιστικού κινήματος.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις του Συνεδρίου το Σάββατο, οργανώθηκε εκδρομή στον Δήμο Θέρμου με ξενάγηση στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στο σπίτι όπου γεννήθηκε στο Μέγα Δέντρο, η ομάδα των εκδρομέων επισκέφτηκε επίσης το «Κρυφό Σχολειό» στην Αγία Παρασκευή, το Αρχαιολογικό Μουσείου του Δήμου Θέρμου και το μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιώτισσας. Η εκδρομή έκλεισε με την περιήγηση στην Λίμνη Τριχωνίδα.

Οι Σαρακατσάνοι εκδρομείς έμειναν κατενθουσιασμένοι από την φιλοξενία του κ. Σπύρου Κωνσταντάρα Δήμαρχου Θέρμου καθώς και την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές της περιοχής.

Η αίσθηση της φιλοξενίας του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας στους Συνέδρους και τους επισκέπτες, χαρακτηριστική της Σαρακατσάνικης φυλής, θα μείνει σε όλους αξέχαστη.

Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Βάλτου Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ»

Από το καλωσόρισμα των Συνέδρων από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ. Μουτσιάνα Ν. Γεώργιου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης