Αναβιώνει το έθιμο «Πετεγολέτσα» στις «φανέστρες» των σπιτιών στην Κέρκυρα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018, 13:48
Αναβιώνει το έθιμο «Πετεγολέτσα» στις «φανέστρες» των σπιτιών στην Κέρκυρα
Χαρακτηριστικό δρώμενο, την τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς στην Κέρκυρα, είναι η «Πετεγολέτσα». Πρόκειται, για ένα είδος θεάτρου δρόμου, ενώ έχει πολλά στοιχεία από την Commedia dell Arte. Βασίζεται στη σάτιρα, που είναι ένα από τα έντονα στοιχεία και χαρακτηριστικά του κορφιάτικου καρναβαλιού. Αναπαριστάται στις κεντρικές πλατείες της Παλιάς πόλης, ενώ για τη διεξαγωγή του, οι θεατρικές ομάδες προετοιμάζονται πολλούς μήνες νωρίτερα.

Η «Πετεγολέτσα» ή πέντε γόλια, δεν είναι άλλο από «πικάντικα» κουτσομπολιά που διεξάγονται θεατρικά στις «φανέστρες», δηλαδή τα μικρά μπαλκονάκια και παράθυρα των ιδιόμορφων ψηλών κερκυραϊκών σπιτιών. Εκεί οι γυναίκες βγαίνουν στα μπαλκόνια και βγάζουν «όλα τα άπλυτα στη φόρα». Η συζήτηση που αναπτύσσεται, πάντα με την κερκυραϊκή διάλεκτο, δεν αφήνει κανέναν από έξω… Τα εν οίκο γίνονται εν δήμω και οι πολιτικοί τα ακούνε για τα καλά. Η συζήτηση εξελίσσεται πάντα σε έναν μεγάλο καυγά, ενώ ο σαρκασμός και η έμπνευση των ηθοποιών που αναπαριστούν την «Πετεγολέτσα» προκαλούν άφθονο γέλιο στους θεατές που συγκεντρώνονται στις πλατείες, κατά εκατοντάδες.

Η κορφιάτικη «Πετεγολέτσα» στην πόλη της Κέρκυρας διοργανώνεται σήμερα το βράδυ, από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΔΟΠΑΠ), στην κεντρική πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα, την «Πλακάδα του Αγιού». Η επιμέλεια κειμένων και η σκηνοθεσία της εφετινής Πετεγολέτσας είναι του θεατρικού Συγγραφέα Σπύρου Χονδρογιάννη.

Το ίδιο δρώμενο διεξάγεται σήμερα το απόγευμα και στην περιφέρεια του νησιού, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρουσάδων, στην πλατεία του χωριού, με τα παραδοσιακά «Καρσαδίτικα Πετεγολέτσα» που θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του Συλλόγου, σε σατιρικά κείμενα του Κώστα Σαλιών, ενώ αύριο θα διεξαχθεί, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αργυραδίτικου καρναβαλιού, που θα παρουσιαστούν τα Αργυραδίτικα κουτσομπολιά. «Πετεγολέτσα» διοργανώνει αύριο το απόγευμα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγων στο ομώνυμο χωριό, στον πολυχώρο του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018, 13:48