Mία συμβολική θεατρική παράσταση για τη ζωή του φιλοσόφου Αριστοτέλη, με πρωταγωνιστή τον υφυπουργό Παιδείας και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην Aula, της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Το θεατρικό έργο του Θεοδόση Πελεγρίνη «Αριστοτέλης», σε σκηνοθεσία Νίκου Παροίκου, παρουσιάζεται μέσα στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού «Έτους Αριστοτέλη» και του διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο θα παρουσιασθεί και σε μορφή περιπάτου στις 22 και 23 Ιουλίου στην Αθήνα, με αφετηρία την αρχή του πεζόδρομου Λουμπαρδιάρη (Φιλοπάππου), στις 7.30 το απόγευμα. Τέλος, θα παρουσιασθεί και στο κλείσιμο των εκδηλώσεων «Έτους Αριστοτέλη» στο Παρίσι, στην Unesco, στις 18 Νοεμβρίου.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο έχει σαν θέμα την φιλοσοφία του Αριστοτέλη. Ένας θίασος κάνει πρόβα σε κάποιο θεατρικό έργο. Κατά την διάρκεια της πρόβας και σε μία στιγμή έντασης αρχίζει μία συζήτηση μεταξύ του σκηνοθέτη και των ηθοποιών για τον ρόλο του συγγραφέα και του έργου του για να επεκταθεί πολύ γρήγορα σε μία πολύ ενδιαφέρουσα και έντονη συζήτηση για τα βασικά ζητήματα της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη. Έτσι μέσα από τα ερωτήματα των ηθοποιών ( ένας άνδρας και μία γυναίκα) που αγνοούν την αριστοτελική φιλοσοφία ή έχουν λαθεμένη άποψη για τον Αριστοτέλη, θίγονται και παρουσιάζονται με ένα απλό και κατανοητό τρόπο και με παραδείγματα έννοιες, όπως της κάθαρσης, αρετής. ευδαιμονίας, ηθικής, και πολλών άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σκηνοθέτης διδάσκει και καθοδηγεί τη διαλογική συζήτηση με μοναδική δεξιοτεχνία και πειστικότητα που στο τέλος οι δύο ηθοποιοί κατανοούν τις πλάνες τους και προβληματισμένοι δεν θέλουν να συνεχιστεί η πρόβα για το έργο που ετοιμάζουν. Τότε ο σκηνοθέτης τους προτείνει να κάνουν έναν περίπατο και να συνεχίσουν τη συζήτηση για τον Αριστοτέλη,πράγμα που με ενθουσιασμό αποδέχονται οι ηθοποιοί και εκεί ολοκληρώνεται και το έργο «Αριστοτέλης».

Συντελεστές:

Στο έργο συμμετέχουν: Θεοδόσης Πελεγρίνης (σκηνοθέτης ) Σπύρος Ξένος (ά ηθοποιός) Ηλέκτρα Παροίκου (β΄ηθοποιός).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης