Η παράσταση- ορόσημο για τις καταπιεσμένες γυναίκες όλου του κόσμου, «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,  σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή, επιστρέφει την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Το κοινό παρακολουθεί μια σύγχρονη και καινοτόμα εκδοχή του κλασικού έργου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα  και ενθουσιάζεται με την έρευνα και τον πειραματισμό που επιχειρεί η παράσταση, αναδεικνύοντας άρτια το κείμενο του κορυφαίου Ισπανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα που «τραγούδησε» την αγάπη, τον θάνατο, κατήγγειλε τον δεσποτισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και όρθωσε το ανάστημά του σε κάθε μορφή αδικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θεατές λίγο πριν «μπουν» στο «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μέσω Installations, την έντονη και πολύπλευρη καλλιτεχνική δραστηριότητα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Παρουσιάζονται αποτυπώματα έργων του, η μουσική που έγραψε καθώς και σημειώσεις του από τη συγγραφή των έργων του.

Η Μπερνάρντα, μια μορφή ηγετική και μαζί τυραννική, έχοντας χάσει τον δεύτερο σύζυγό της, επιβάλει οκταετή εγκλεισμό στις θυγατέρες της. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια της οικογένειάς της, θέτει αυστηρούς κανόνες, όρους και όρια, στερώντας την ελευθερία τους. Η Ανγκούστιας, η ετεροθαλής πρωτότοκη, κληρονομώντας τον πατέρα της (τον πρώτο άνδρα της Μπερνάρντα), γίνεται η εκλεκτή του νεαρού Πέπε Ρομάνο, με τον οποίο όλες οι αδερφές είναι ερωτευμένες κατά κάποιον τρόπο. Η Αδέλα όμως, (το στερνοπαίδι της οικογένειας) είναι εκείνη, που θα βρεθεί στην αγκαλιά του μυστικά και ανυπόταχτα και θα συγκρουστεί με τους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες, ώσπου…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παράσταση, η οποία είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών, παίζουν οι ηθοποιοί Μαρία Χατζηιωαννίδου, Λίλιαν Παλάντζα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Θυμιοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Ιωάννα Παγιατάκη, Ελευθερία Αγγελίτσα – Αίγλη Κατσίκη και Μάρα Μαλγαρινού.

Παραστάσεις: Τετάρτη, Κυριακή (19.00), Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (21.00).

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης