Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Λάμπη Τσιριγωτάκη, «Αναμνήσεις ζωής – Από τον Τζον Λένον στο Νέλσον Μαντέλα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη,
Στις 500 σελίδες του βιβλίου ξετυλίγονται ανέκδοτα στιγμιότυπα και μαρτυρίες από τα σχεδόν 50 χρόνια δημοσιογραφίας του βραβευμένου δημοσιογράφου – τα 40 ως ανταποκριτής στο Λονδίνο – από συνεντεύξεις ντοκιμαντέρ, αποστολές σε όλο τον κόσμο. Πώς ο Λάμπης Τσιριγωτάκης ανακάλυψε τους Μπητλς στην Ελλάδα το 1967, η αποστολή του στο Ιράν κατά την Ισλαμική Επανάσταση ως ανταποκριτής του CBS, η περιπέτειά του στη Βόρεια Ιρλανδία, το “unfair” του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το δημοψήφισμα του 1974, ο πόλεμος των Φόκλαντ, το Χέρφιλντ και ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Ίντιρα Γκάντι, ο Ούλοφ Πάλμε, η Νικαράγουα και ο Ντανιέλ Ορτέγκα, ο Δαλάι Λάμα, το Λάος με τις ενεργές ακόμα αμερικανικές βόμβες, το Βιετνάμ μετά τον πόλεμο, ο Χάρολντ Πίντερ, οι Πινκ Φλόιντ και πολλές ακόμα ιστορίες σε κάνουν να μην θες να αφήσεις από τα χέρια σου αυτό το γεμάτο δράση και φρεσκάδα βιβλίο.
Ο ίδιος ο Λάμπης Τσιριγωτάκης ξεχώρισε δύο προσωπικότητες, που τον εντυπωσίασαν ανάμεσα σε τόσες από τον αθλητισμό, την πολιτική, τις τέχνες: τον Τζον Λένον και το Νέλσον Μαντέλα, όπως κατέθεσε στην παρουσίαση του βιβλίου – για αυτό και ο αντίστοιχος τίτλος. «Ο Τζον Λένον ήταν πολιτικοποιημένος, προοδευτικός και τον απασχολούσε η κοινωνική ανισότητα», τόνισε. Τον Μαντέλα τον περιέγραψε ως «ένα σύγχρονο αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, με σοφία και ηρεμία».
«Στο ήθος, την αμεροληψία, την ευπρέπεια» του Λάμπη Τσιριγωτάκη, ο οποίος με «ακρίβεια, σαφήνεια και απλότητα παρέθετε τα γεγονότα» κερδίζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων για τα ρεπορτάζ του, αναφέρθηκαν οι ομιλητές, Όλγα Κεφαλογιάννη και Θεόδωρος Ρουσόπουλος, βουλευτές ΝΔ, Κώστας Σκανδαλίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίνα Κασιμάτη, βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και Γιώργος Λιάνης, δημοσιογράφος.
Η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε «το μέτρο, την προσοχή, αλλά και την ευθύτητα και την αυτόνομη σκέψη» που χαρακτήριζε τη δουλειά του κ. Τσιριγωτάκη, εξ ου και το κύρος που είχε επάξια κερδίσει. Πρόσθεσε πως “σήμερα είναι διαρκές ζητούμενο η ελευθερία του Τύπου”, ενώ “δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή δημοκρατία, χωρίς ισχυρό και ανεξάρτητο ελεύθερο Τύπο”.
«Ηγείται ενός ρεύματος ήθους, αξιοπρέπειας και επαγγελματισμού του λειτουργήματος που λέγεται δημοσιογραφία», επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος για τον κ. Τσιριγωτάκη. «Το βιβλίο αναδεικνύει τη σπουδαία καριέρα και το σπουδαίο χαρακτήρα σου, Λάμπη Τσιριγωτάκη, με το σπάνιο προσόν της σεμνότητας που διαθέτεις. Άλλος στη θέση σου θα κόμπαζε διαρκώς», συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος.
«Ο Λάμπης στις αναμνήσεις του δεν κάνει διακρίσεις, δεν υπάρχει καμία αξιολογική κατάταξη». Μιλάει με την ίδια άνεση, για παράδειγμα, για το Μαντέλα ή το Νίκο Νταμπίζα, «με την ίδια θαυμαστή επιμέλεια, ζωντανή διήγηση, τον ίδιο σεβασμό προς όλους», υπογράμμισε ο κ. Σκανδαλίδης.
Η καλή δημοσιογραφία, μαζί και τα έντυπα, είναι η πηγή των ιστορικών του μέλλοντος, υποστήριξε η κ. Κασιμάτη, «για αυτό έχει μεγάλη σημασία το ποιόν των ανθρώπων που υπηρετούν τη δημοσιογραφία» οι οποίοι καλούνται «να αίρονται πάνω από τις περιστάσεις, τις ανάγκες του παρόντος και τις πιέσεις της εξουσίας».
Για τη συναρπαστική ζωή και πορεία του Λάμπη Τσιριγωτάκη, αλλά και για τη γενναιοδωρία του, μίλησε ο Γιώργος Λιάνης, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τον καλύτερο ξένο ανταποκριτή».
Συνδύαζε το «ελληνικό δαιμόνιο με το βρετανικό φλέγμα», ανέφερε ο κ. Λιάνης.