Σε κλίμα βαθιάς οδύνης αποχαιρέτησαν το μεσημέρι τον Δημήτρη Κωνστάντιο η οικογένειά του, οι φίλοι και οι συνάδελφοί του. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Ο Δημήτρης Κωνστάντιος, διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών και Πανεπιστημιακός καθηγητής, «έφυγε» από τη ζωή το προηγούμενο Σάββατο σε ηλικία 59 ετών.

Ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου το 1999 και μέσα σε μια δεκαετία κατάφερε να το μεταμορφώσει σε ζωντανό «κύτταρο» της κοινωνίας, να ανοίξει τις πύλες του στο πλατύ κοινό.

Άνθρωπος φύσει αισιόδοξος, με ιδέες και οράματα άφησε βαθύ το χνάρι του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Επί μια δεκαετία επιδιδόταν στο μεγάλο και δύσκολο έργο της επανέκθεσης των πλούσιων συλλογών του Μουσείου. Χιλιάδες αντικείμενα που «φωτίστηκαν» με διαφορετικό τρόπο, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ελκυστικό αποτέλεσμα.

Η επανέκθεση ολοκληρώθηκε το Φθινόπωρο με τις μεταβυζαντινές συλλογές. Ωστόσο, ο Δημήτρης Κωνστάντιος δεν πρόφτασε να χαρεί την τελετή των εγκαινίων, γιατί οι αρμόδιοι δεν ευκαιρούσαν, γιατί, όσο κι αν πίεσε, δεν δόθηκε ημερομηνία εγκαινίων…

Ο ίδιος οραματίστηκε και το μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο που δημιουργείται αυτόν τον καιρό γύρω από το Μουσείο, ένας πολιτιστικός πνεύμονας για όλους τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον χαρισματικό διευθυντή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου τον συνόδευσαν με χειροκροτήματα στην τελευταία του κατοικία.

Για την πολύτιμη προσφορά του, τις ιδέες του, το ήθος και τον ενθουσιασμό του…