«Άνθρωποι, χρώμα + σίδερο» - 9η Έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας στο Κερατσίνι

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Μαΐου 2016, 14:38
 «Άνθρωποι, χρώμα + σίδερο» - 9η Έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας στο Κερατσίνι
Η έκθεση «Άνθρωποι, χρώμα + σίδερο» επιστρέφει για 9η χρονιά στο εργοστάσιο Καχραμάνογλου στο Κερατσίνι.Εκεί που κάποτε, αδράχτια μηχανές και εργάτες γινόταν ένα, εκεί μέσα , 250 εικαστικοί εκθέτουν τα έργα τους, εμπνευσμένα από την κρίση, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, ως αποτέλεσμα της κρίσης και του πολέμου.

Συνεχίζοντας για 9η φορά από το 2006, σε πείσμα των καιρών τη δημιουργική δράση, η κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», περνάει από το Πέραμα στο Κερατσίνι, στο Εργοστάσιο Υφασμάτων Καχραμάνογλου, κουφάρι -δείγμα της ανελέητης διάλυσης που δημιουργεί ο Καπιταλισμός, σπρώχνοντας στην ανεργία τους λαούς...

Απέναντι στην πιο βάρβαρη επίθεση που δέχεται ο λαός μας και οι λαοί όλου του κόσμου, η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, ως αποτέλεσμα της κρίσης και του πολέμου.

Σε αυτό, ως περιεχόμενο, θα συγκλίνουν οι συζητήσεις, οι συναυλίες και όλες οι δράσεις που θα πλαισιώσουν την έκθεση.

Αυτό που εκφράζεται σήμερα στην πατρίδα μας, με τους χιλιάδες απεγνωσμένους, εξαθλιωμένους, εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, χώρες της Αφρικής. Χρόνια τώρα σε κάθε μέρος της γης όπου μύριζε κέρδος μύριζε και μπαρούτι, μυρίζει πόλεμο για συμφέροντα των πολυεθνικών ομίλων, μυρίζει ξεριζωμούς, πρόσφυγες και μετανάστες.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ οργάνωναν δεκάδες πολέμους ως συνέχεια του διαρκούς «πολέμου» που έχουν κηρύξει στα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαών όλου του κόσμου.

Τα κύματα των απελπισμένων προσφύγων έχουν τη «σφραγίδα» της ΕΕ και των κομμάτων της, που κλείνουν σύνορα, συντάσσονται με αντιδραστικές, απάνθρωπες αποφάσεις, που δεν τηρούν το προσφυγικό δίκαιο.

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει, υπογράφει και εφαρμόζει τις αποφάσεις της ΕΕ, εμπλέκει το λαό μας σε ιμπεριαλιστικά παιχνίδια εντείνοντας το πρόβλημα και για τους ξεριζωμένους αλλά και για τους Έλληνες εργαζόμενους.

Οι καλλιτέχνες και γενικότερα οι εργαζόμενοι βιώνουμε καθημερινά στη ζωή μας τη στρέβλωση κάθε κοινωνικής ανάγκης για συμμετοχή και επικοινωνία με την τέχνη. Απλώνουμε το χέρι, σε κάθε συνείδηση που βλέπει τον άνθρωπο, «Άνθρωπο» και όχι εμπόρευμα και τον καλούμε να σταθεί οργανωμένα και ταξικά αλληλέγγυος στην ζωή και τον αγώνα των λαών.

Με αυτές τις σκέψεις, η Κίνηση καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα» που συμμετέχουν ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί, λογοτέχνες καθώς και φορείς που χρόνια χτίζουν την δική τους κοινωνική συμμαχία με την τέχνη και τον πολιτισμό σε συνεργασία με τα ταξικά συνδικάτα της Αττικής, ανοίγουμε την αυλαία της έκθεσης Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας / «Άνθρωποι – χρώμα + σίδερο 9», στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου, στο Κερατσίνι...

Στο 10 ήμερο πρόγραμμα της έκθεσης, διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις με συναυλίες, θέατρο, ειδικά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά.

Επίσης, στο χώρο προγραμματίζονται, συζητήσεις για το προσφυγικό, τον πόλεμο, την αλληλεγγύη , την τέχνη και το πολιτισμό.

Παλεύουμε ώστε η φετινή διοργάνωση με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή, ακόμα πιο ουσιαστικό και επίκαιρο περιεχόμενο, να δώσει μια ισχυρή γροθιά αντίστασης μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, μέσα από την μαχητική μας συσπείρωση στην Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών Πέρα(σ)μα ενισχύοντας τις κινηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις πλάι στα ταξικά σωματεία, που 10 χρόνια τώρα πορευόμαστε στους δρόμους του αγώνα.

«Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του»

Διοργάνωση:

Κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα»
Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας
Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών
Λαϊκές επιτροπές Δήμων: Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ι. Ρέντη, Κερατσινιου- Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας

Με την υποστήριξη των:

Συνδικάτου Φαρμάκου - Καλλυντικών και Συναφων Επαγγελματιών Αττικής, Πειραιά και Νήσων
Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων
Κλαδικού Σωματείου Χαρτεργατών
Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών
Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος
Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής
Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής ,Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας

Εργοστάσιο Καχραμάνογλου, Κωνσταντινουπόλεως 51, Κερατσίνι

Εγκαίνια: Παρασκευή 27 Μαϊου 2016, ώρα 7.30 μ.μ.

Διάρκεια: 27 Μαϊου - 5 Ιουνίου 2016

Ώρες λειτουργίας: 12.00 – 21.00 καθημερινά

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: www.perasma.org

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Μαΐου 2016, 14:38