«Η δύναμη της απώλειας και οι μεταμορφώσεις της οδύνης: η δημιουργία ως αντίδοτο στις κρίσεις»

Διάλεξη της συγγραφέως και καθηγήτριας Ψυχολογίας, Φωτεινής Τσαλίκογλου.

Τρέφοντας πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα ζητήματα που απασχολούν την ψυχολογία του ανθρώπου, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη διάλεξη μιας καταξιωμένης Ελληνίδας συγγραφέως και καθηγήτριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση με πρωταγωνίστρια τη Φωτεινή Τσαλίκογλου θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η συγγραφέας και Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Η Δύναμη της Απώλειας και οι Μεταμορφώσεις της Οδύνης: η δημιουργία ως αντίδοτο στις κρίσεις». Η ομιλία θα πλαισιωθεί από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό.

«“Ο Θεός δεν θα έγραφε ποτέ ένα μυθιστόρημα”. H έλλειψη παροτρύνει τη δημιουργία. Κινεί τα νήματα της ζωής. Τροφοδοτεί τη φαντασία, την επινόηση, το έργο. Είναι ένας κοινός τόπος συνάντησης ποιητών, επιστημόνων, μικρών παιδιών και ενίοτε ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε οι απώλειες συνοδεύουν κάθε αποφασιστική στιγμή της ζωής μας. Διαψεύσεις, ασυνέχειες, μυθοποιήσεις και απομυθοποιήσεις ορίζουν τον ψυχικό μας κόσμο, τη σκέψη και τα συναισθήματά μας. Τρέλα, κατάθλιψη και δημιουργία έχουν ένα κοινό πεδίο συνάντησης».

Σε αυτή την παραδοχή, που έχει καθορίσει τη ζωή και το συγγραφικό της έργο, θα εστιαστεί η ομιλία της Φωτεινής Τσαλίκογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«΄Εχουμε ένα καταφύγιο ενάντια στον θάνατο, να κάνουμε τέχνη πριν από αυτόν». Η κρίση, όπως μια ασθένεια, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο ή στη θεραπεία. Η απώλεια από μόνη της είναι και μια εμπειρία που μας φέρνει αντιμέτωπους με αναπάντεχες προκλήσεις και επιλογές υποστηρίζει η Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Είμαστε όμηροι της απώλειας; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που μετουσιώνουν την αγωνία σε έργο; Σε ποιο βαθμό η αποφυγή του πένθους, που χαρακτηρίζει την εποχή μας, υπονομεύει τη δυνατότητα του καθενός μας να μεταμορφώνει την οδύνη σε δημιουργία; Πώς μπορούμε να κάνουμε την αδυναμία δύναμη την κρίση και την απώλεια πηγή έμπνευσης και δημιουργίας;

Γεμάτη ευαισθησία, όραμα και αισιοδοξία, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, χρησιμοποιώντας και δικά της προσωπικά βιώματα, απαντά σε αυτά τα ερωτήματα στις 9 Μαρτίου στη σκηνή του Mεγάρου Μουσικής Αθηνών και δίνει τη δική της οπτική για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Το κοινό του Megaron Plus θα έχει την ευκαιρία να την ακούσει, να συνομιλήσει μαζί της και να θέσει τα δικά του ερωτήματα! Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον οπτικο-ακουστικό υλικό θα πλαισιώσει την ομιλία.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ώρα έναρξης 7 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ.

Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης