Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Βροχίδη "27 πανσέληνοι στην Ανατολή"

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011, 02:12
Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Βροχίδη "27 πανσέληνοι στην Ανατολή"
Συνδιοργάνωση Φωτογραφική λέσχη Κοζάνης-Φωτοεστίαση και οι Μοτοδιαδρομές.

Ο Ηλίας Βροχίδης, απόφοιτος Πληροφορικής, ξεκίνησε μονάχος στις 14 Απριλίου του 2007, σε ηλικία 23 χρονών, για ένα ταξίδι δέκα μηνών. Με μια μικρή μοτοσικλέτα 250 κ. εκ. είχε σκοπό να περιηγηθεί τέσσερις ασιατικές χώρες: Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν και Ινδία. Το αρχικό πλάνο άλλαξε πολλές φορές... στην πορεία του ταξιδιού κι έτσι κατέληξε να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από δύο χρόνια και δυόμισι μήνες, έχοντας επισκεφθεί δεκατέσσερις χώρες: Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν, Ινδία, Νεπάλ, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κυργιζστάν, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Αρμενία και Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Θέλω να ελπίζω πως δεν ταξιδεύω όπως ένας τουρίστας. Δεν παραλείπω τα σπουδαία μνημεία, αλλά για μένα τα πιο μεγαλοπρεπή αξιοθέατα είναι οι άνθρωποι του κάθε τόπου. Θέλω να τους γνωρίσω, να μπω για λίγο στη ζωή τους, να μάθω κάτι από τη νοοτροπία τους, να τους κατανοήσω, γιατί έτσι νιώθω πως έχω μια πιο σφαιρική εικόνα για τον κόσμο στον οποίο ζω. Παίρνοντας όποιο κομμάτι μου αρέσει από κάθε εικόνα, δημιουργώ το παζλ της δικής μου ψυχής, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μου.»

Ξεχειμωνιάζοντας για οχτώ μήνες σε κάποιο αρμένικο χωριό στο Μικρό Καύκασο, προσέφερε την εθελοντική του εργασία και έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου του «27 πανσέληνοι στην Ανατολή», βασισμένος στο προσωπικό ημερολόγιο που κρατούσε καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του. Στο έργο του αυτό ξεδιπλώνει τις εμπειρίες και τις περιπέτειες του δίνοντας στον αναγνώστη την ευκαιρία να κατανοήσει την ιστορία, τη θρησκεία, τον πολιτισμό, τα κοινωνικά προβλήματα και τον τρόπο ζωής σ' αυτούς τους τόπους.

Τον Ιούνιο του 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα και μέσω των Εκδόσεων Όραμα κυκλοφόρησε το «27 πανσέληνοι στην Ανατολή», που τώρα μπορεί να βρει κανείς στα βιβλιοπωλεία της χώρας. Αποτελεί ένα βιβλίο 352 σελίδων, συμπεριλαμβάνοντας ένα λεύκωμα 70 φωτογραφιών από τις χώρες αυτές. Η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε σε χρόνο ρεκόρ: μέσα σε δύο εβδομάδες. Το βιβλίο ανατυπώθηκε και τώρα μπορεί να βρει κανείς τη δεύτερη έκδοσή του.

Σκοπός του τώρα είναι να αναδιοργανωθεί για ένα νέο μεγάλο ταξίδι στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Θέλει να ελπίζει πως τον επόμενο χρόνο θα έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του νέου του αυτού εγχειρήματος και θα βρίσκεται και πάλι στους δρόμους του κόσμου.

Το «Μοτοδιαδρομές» και η Φωτογραφική Λέσχη Κοζάνης «Φωτοεστίαση»
σας προσκαλούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011, στις 19:00
στην παρουσίαση του ταξιδιού αυτού που θα πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον Ηλία στην αίθουσα Κοβεδάρειο της Κοζάνης (Χαρισίου Μούκα 7).

Έχοντας μαζί του τη μοτοσικλέτα με την οποία ταξίδεψε, θα προβάλλει φωτογραφίες από το ταξίδι του, θα μας εξηγήσει πώς το προετοίμασε, τι έζησε στην Ανατολή και θα είναι έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις σας.

Η φωτογραφική έκθεση που μπορείτε να δείτε εδώ, αποτελεί μια μικρή συλλογή από τις αμέτρητες συγκλονιστικές εικόνες που είδαν τα μάτια του Ηλία στους τόπους αυτούς. Απολαύστε τες και ταξιδέψτε μαζί του στα βάθη της Ανατολής.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011, 02:44