Έναρξη 23 Μαρτίου

To ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα «Κανιγκούντα», παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα , από τις 23 Μαρτίου 2009 στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου 14 Πλάκα,   το έργο του Ρώσου θεατρικού συγγραφέα  Ιβάν Βιριπάεφ «Γένεσις Νο 2».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο έργο του Βιριπάεφ ο Θεός εμφανίζεται επί σκηνής για να ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει. Τι μένει λοιπόν ύστερα απ’ αυτό για να πιστέψουμε; Πού βρίσκεται τώρα το χαμένο νόημα;

Το «Γένεσις Νο 2», γραμμένο το 2004, είναι ένα κείμενο που διαρκώς εκπλήσσει: το έργο συνδυάζει με τόλμη την παραδοσιακή δραματουργία με το θέατρο-ντοκιμαντέρ και τον ποιητικό λόγο με το τραγούδι, μιλώντας για την πραγματικότητα που μας περιβάλλει και για τα μεγάλα ερωτήματα του σήμερα.

Ο ίδιος ο Βιριπάεφ αποφασίζει να μπερδέψει το θεατή τοποθετώντας τον απέναντι σε έναν άλυτο γρίφο. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου όπως και τα βασικά πρόσωπα αποτελούν δημιουργία της Αντονίνα Βελικάνοβα, μιας γυναίκας έγκλειστης σε κάποια ψυχιατρική κλινική της Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εμβόλιμα «κωμικά» μουσικοχορευτικά ιντερμέδια του Βιριπάεφ προσγειώνουν απότομα τον θεατή στην γκρίζα και ορατή καθημερινή πραγματικότητα και σχολιάζουν με άγρια διάθεση μπρεχτικής πνοής το τοπίο των σύγχρονων μητροπόλεων της Δύσης.

Το «Γένεσις Νο 2»αναζητά «κάποια πίστη» ως αντίσταση στην κυριαρχία του κυνισμού. Ο ίδιος ο Βιριπάεφ περιγράφει αυτή τη σύγκρουση ως εξής: «Αν με ρωτούσαν ποια είναι η βασική σύγκρουση στις μέρες μας, θα έλεγα ότι είναι η μάχη ανάμεσα στον «πολιτισμό» και την αιώνια αναζήτηση της πνευματικότητας».

Πρόκειται εντέλει για ένα σπαραχτικά ποιητικό κείμενο που φορά κατά διαστήματα το προσωπείο της μαύρης κωμωδίας, για να αρθρώσει τον πιο αιχμηρό πολιτικό λόγο απέναντι στη σημερινή ασφυξία νοήματος.

Ο  συγγραφέας γεννήθηκε στην Σιβηρία το 1974, αποφοίτησε από το Irkutsk Theatre School το 1995 και στη συνέχεια μετακόμισε στη Μόσχα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους νέους Ρώσους δραματουργούς. Παράλληλα εργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων το «Οξυγόνο» το οποίο ήδη έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, ενώ έχει σκηνοθετήσει και την κινηματογραφική ταινία «Ευφορία», η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας και προβλήθηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους το φθινόπωρο του 2008. Ο Βιριπάεφ θεωρείται θεμελιωτής του θεάτρου-ντοκιμαντέρ στην πατρίδα του και στα πλαίσια της έρευνας πάνω στο συγκεκριμένο θεατρικό είδος συνεργάζεται με ομάδες από όλη την Ευρώπη. Το έργο του «Γένεσις Νο 2» το οποίο γράφει το 2004 σε ηλικία τριάντα ετών, σηματοδοτεί την απόπειρα του συγγραφέα να συνδυάσει τον πολιτικό χαρακτήρα του θεάτρου-ντοκιμαντέρ με τον υπερβατικό χαρακτήρα του ποιητικού λόγου και το φιλοσοφικό προβληματισμό.

ΘΙΑΣΟΣ «Κανιγκούντα»

Το όνομα της Θεατρικής ομάδας «Κανιγκούντα», είναι εμπνευσμένο από το όνομα ηρωίδας του Ingmar Bergman στην «ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ».

Ο θίασος δημιουργήθηκε το 2005 από το σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη και τους ηθοποιούς Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Μαγκανάρη, Γιώργο Φριντζήλα και Ρεβέκα Τσιλιγκαρίδου.

Την άνοιξη του 2008 η «Κανιγκούντα» παρουσίασε την «Ηλέκτρα» του Χόφμανσταλ στην Αθήνα, και στη συνέχεια στο θεατρικό φεστιβάλ Αβινιόν (AVIGNON OFF) για 22 συνολικά παραστάσεις (10/7 – 2/8 2008).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση (από τα γαλλικά) – Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης

Σκηνικά – Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου

Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης

Φωτισμοί: Κορίνα Βασιλειάδου

Παίζουν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Μαγκανάρη, Ρεβέκα Τσιλιγκαρίδου, Πέτρος Μάλαμας

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ

Φρυνίχου 14 – Πλάκα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης