Εικαστική έκθεση στη Λευκάδα από τη συλλογή Δημήτρη Φατούρου - Άννας Αλμπουκέρκ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Αυγούστου 2021, 13:28
Εικαστική έκθεση στη Λευκάδα από τη συλλογή Δημήτρη Φατούρου - Άννας Αλμπουκέρκ

Ανοίγει τις πόρτες σήμερα, Σάββατο, έως τις 20 Σεπτεμβρίου στη Λευκάδα, στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος», από 10:00-13:00 και από 19:00-23:00, η εικαστική έκθεση «Επαναπατρισμός - 200 Χρόνια Ελληνική Τέχνη», με τα επίσημα εγκαίνια της την ερχόμενη Δευτέρα, στις 20.30.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 έργα από τη συλλογή του Δημήτρη Φατούρου και της Άννας Αλμπουκέρκ. Πρόκειται για τον επαναπατρισμό των έργων στη χώρα καταγωγής των δημιουργών τους, έργων που τα συνδέουν τρία κοινά χαρακτηριστικά: αποκτήθηκαν από ιδιωτικές συλλογές εκτός Ελλάδας, χωρίς να έχουν εκτεθεί μέχρι τώρα στη χώρα μας, ενώ οι δημιουργοί τους είναι Έλληνες που έζησαν στο εξωτερικό τον 19ο και 20ο αιώνα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το φιλότεχνο κοινό αλλά και οι ερευνητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά άγνωστα έργα της νεοελληνικής τέχνης, από καλλιτέχνες που θεωρούνται από τους σημαντικότερους της εποχής τους, αναφέρεται. Επισημαίνεται επίσης πως καθώς οι περισσότεροι τους καλλιτέχνες σπούδασαν, έζησαν και αναγνωρίστηκαν στην αλλοδαπή, η έκθεση αποκαλύπτει τον αδιάλειπτο και διευρυμένο χαρακτήρα του ελληνισμού στον πολιτισμό και την τέχνη. Ενδεικτικά, ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνεται και σπανιότατο έργο του Γιάγκου Δραγούμη, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα μετά την καταστροφή τους από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Αυγούστου 2021, 15:20