Την Αυστραλιανή αεροπόρο Maude Rose «Lores» Bonney, τιμά με το σημερινό της doodle η Google, με αφορμή τα 122 χρόνια από τη γέννησή της.

Η Μοντ Μπόνεϊ είναι η πρώτη γυναίκα αεροπόρος που πέταξε σόλο από την Αυστραλία στην Αγγλία.
Γεννημένη στις 20 Νοεμβρίου 1897 στην Νότιο Αφρική, περιπλανήθηκε με την οικογένειά της στην Αγγλία, την Αυστραλία και την Γερμανία, προτού εγκατασταθεί οριστικά στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας το 1917, μετά τον γάμο της με τον δερματέμπορο Χάρι Μπόνεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενδιαφέρον για την αεροπορία ξεκίνησε το 1928, με την προτροπή ενός εξαδέλφου του συζύγου της. Απέκτησε δίπλωμα πιλότου και το 1931 πέταξε μόνη της με ένα διπλάνο τύπου deHaviland 60G VH-UPV, με την ονομασία «My Little Ship», από το Μπρισμπέιν στο Γουανγκαράτα προκειμένου να συναντήσει τον πατέρα της. Το ταξίδι της σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων διάρκεσε 15 ώρες και έγραψε ιστορία.

Το 1933, έγινε η πρώτη γυναίκα που πέταξε σόλο από την Αυστραλία στην Αγγλία. Το ταξίδι της διάρκεσε 157 ώρες και ήταν αρκετά επικίνδυνο, αφού αντεπεξήλθε με επιτυχία τα κατά διαστήματα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ επέζησε από δύο βαριές προσγειώσεις και ήλθε αντιμέτωπη με ένα κοπάδι νεροβούβαλων.

Η ατρόμητη αεροπόρος συνέχισε να θέτει νέους στόχους και το 1937 πραγματοποίησε ένα ακόμη διηπειρωτικό ταξίδι, αφού πέταξε σόλο από την Αυστραλία στην γενέτειρά της Νότιο Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1939 το αεροπλάνο της υπέστη μεγάλες ζημιές από φωτιά και αφού το επισκεύασε χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μοντ Μπόνεϊ τιμήθηκε με πλήθος βραβείων και παρασήμων μεταπολεμικά. Έφυγε από την ζωή, πλήρης ημερών στις 24 Φεβρουαρίου 1997.

Με το επίτιμο διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Griffith, επιβεβαίωση ως Μέλους του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE) και μέλος του Τάγματος της Αυστραλίας (AM), καθώς και μια εκλογική περιφέρεια Queensland που ονομάστηκε μετά από αυτήν, τα επιτεύγματα της Lores χρησιμεύουν ακόμα και σήμερα ως έμπνευση για τους πιλότους του μέλλοντος.

Αντίθετα από την Lores, οι σημερινοί πιλότοι έχουν πρόσβαση σε ένα ραδιόφωνο και δεν θα πρέπει να κάνουν δική τους συντήρηση για να φτάσουν στον προορισμό τους.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης