Σπάνια αγγεία εντοπίστηκαν στο εσωτερικό τάφου από αρχαιολόγους της ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Ιτέα Έβρου.

Τα συγκεκριμένα αγγεία (το ένα τεφροδόχο και το άλλο από την είσοδο του τάφου), είναι διακοσμημένα με την τεχνική τύπου «Tsepina», που συναντάται σε τάφους και ιερά της Βουλγαρίας. Επίσης, κοσμούνται με ζώνες από εγχάρακτα γραμμικά μοτίβα (τεθλασμένες γραμμές, τρίγωνα και κυματιστές γραμμές) και παραστάσεις αλόγων. Ο συγκεκριμένος τύπος έχει βρεθεί σε θέσεις της οροσειράς της Ροδόπης, στη Βουλγαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συγκεκριμένη κεραμική προοριζόταν μόνο για τελετουργίες και λατρευτική χρήση και είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται σε τάφο του χώρου της Αιγαιακής Θράκης», εξηγεί η αρχαιολόγος Χρύσα Καραδήμα.

Η ίδια προσθέτει ότι η ύπαρξη τέτοιων αγγείων στον συγκεκριμένο τάφο πιθανόν να σχετίζεται με την καταγωγή του νεκρού (Θράκας, ίσως εξελληνισμένος), καθώς και με κάποια τοπική λατρεία, στην οποία συμμετείχε κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η χρονολόγηση της τεχνικής τύπου «Tsepina» είναι προβληματική, καθώς υπάρχουν ομοιότητες με τα χειροποίητα αγγεία της εποχής του Σιδήρου, αλλά έχουν εντοπιστεί σε ταφές του 4ου και του 3ου αιώνα π.Χ., ακόμα και των Ρωμαϊκών Χρόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αγγεία τύπου «Tsepina» βρέθηκαν στο εσωτερικό κτιστού αρχαίου τάφου, στην Ιτέα του δήμου Φερών, στον Έβρο. Τον τάφο, διαστάσεων 1,7 x 2,45 μέτρων και ύψους 2,30 μέτρων, εντόπισε αρχικά κάτοικος της περιοχής κατά την άροση του αγρού του.

Ακολούθησε ανασκαφική έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ορθογώνιο ταφικό θάλαμο, με προθάλαμο και θυραίο άνοιγμα φραγμένο με δύο κατακόρυφα τοποθετημένες πλάκες.

Η δεύτερη, μεγαλύτερη σε διαστάσεις μαρμάρινη πλάκα φέρει την επιγραφή «ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ ΑΠΟΛΛΟΦΑΝΕΙΟΣ ΜΗΤΡΙ ΠΑΤΡΩΙΑ» και φαίνεται πως βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση σε δεύτερη χρήση.

Στα κινητά ευρήματα της ανασκαφής συγκαταλέγονται, εκτός από τα αγγεία τύπου «Tsepina», ένας πήλινος αμφορέας, μια μικρή σφαιρική οινοχόη, μία σιδερένια πόρπη και τεμάχια ασημένιων ελασμάτων. Η επιγραφή και τα κινητά ευρήματα οδηγούν στη χρονολόγηση του τάφου στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.

Τα πρώτα συμπεράσματα από την ανασκαφή του τάφου της Ιτέας θα παρουσιάσουν οι αρχαιολόγοι της ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Χρύσα Καραδήμα και Αθανασία Τσόκα, το Σάββατο, στην 23η Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη, στην αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης