Έκθεση εικονογράφησης παιδικού βιβλίου με άξονα την ανανέωση της εικονογραφικής γραφής, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας) στις 11 Φεβρουαρίου.

Στην έκθεση, είκοσι εικονογράφοι, άλλοι με δεκάδες βιβλία και άλλοι νεοαφιχθέντες στον χώρο, δίνουν το στίγμα των παιδικών βιβλίων του σήμερα, απλώνοντας μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων τον πλούτο της δουλειάς τους σε μια έκθεση που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιοι ακριβώς είναι οι σκοποί της διοργάνωσης; Η Μαρίζα Ντεκάστρο, επιμελήτρια της έκθεσης και συγγραφέας, κριτικός και μεταφράστρια παιδικής λογοτεχνίας, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Με δεδομένο ότι ζούμε σε μια κοινωνία η οποία στηρίζεται στις εικόνες που περνούν με ταχύτητα και χάνονται, οι εικόνες των βιβλίων είναι σταθερές και επιτρέπουν στον αναγνώστη ανεξαρτήτως ηλικίας, να επιστρέψει σ’ αυτές, και με δεδομένο επίσης ότι το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο ανθίζει και αγγίζει την πλειονότητα της βιβλιοπαραγωγής, ήταν επιτακτικό να διοργανωθεί μια μεγάλη έκθεση με πρωταγωνίστρια την εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου. Η τέχνη της εικονογράφησης είναι καλλιτεχνική δημιουργία, απαιτητική, η οποία προτείνει ερμηνείες και δεν διακοσμεί δίνοντας απλώς χρώμα και ομορφαίνοντας το προϊόν-βιβλίο.

Ο εικονογράφος συνομιλεί με τον εαυτό του, τον συγγραφέα, το κείμενό του, τους ομότεχνους, τα υλικά και τις τεχνοτροπίες. Και φυσικά με τους αναγνώστες. Πρόθεσή μας ήταν να δώσουμε μία ιδέα για την ανανέωση που επήλθε με τα χρόνια στην εικονογραφική γραφή. Δηλαδή, να εκθέσουμε νέες απόψεις και οπτικές της εικονογράφησης. Ο τίτλος είναι ενδεικτικός των προθέσεων της έκθεσης. “Τα παιδιά βλέπουν”, που θα πει ότι τα βιβλία τους δεν είναι μόνο ιστορίες. ”Είκοσι καλλιτέχνες εικονογραφούν”, που σημαίνει ότι ο εικονογράφος αναγνωρίζεται ως καλλιτέχνης, ισάξιος του συγγραφέα και συνδημιουργός. Για να πραγματοποιηθεί η έκθεση εργάστηκε μια επταμελής επιτροπή ανθρώπων που έχουν σχέση με το παιδικό βιβλίο, τα εικαστικά και την τυπογραφία. Η επιτροπή εξέτασε περισσότερα από 300 βιβλία και επέλεξε δουλειές είκοσι ταλαντούχων και τολμηρών εικονογράφων από 92 βιβλία».

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Κλαίρη Γεωργέλλη, Μυρτώ Δεληβοριά, Πέρσα Ζαχαριά, Λίλα Καλογερή, Μάρω Κατσίκα, Κελλυ Ματαθία Κόβο, Χρήστος Κούρτογλου, Φρίντα Κριτικού, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Στέλιος Λιβανός, Χαρά Μαραντίδου, Κώστας Μαρκόπουλος, Πέτρος Μπουλούμπασης, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Αχιλλέας Ραζής, Ίρις Σαμαρτζή, Σβετλίν Βασίλεβ, Ντανιέλα Σταματιάδη, Σοφία Τουλιάτου και Κατερίνα Χαδουλού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται στις 6/3 (19.00) συζήτηση με θέμα «Τα παιδιά διαβάζουν εικόνες και ιστορίες: Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο». Ομιλήτριες θα είναι η Λεώνη Βιδάλη, ομότιμη καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, η Σοφία Γαβριηλίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Παιδικής Λογοτεχνίας (ΤΕΠΑΕ, ΑΠΘ), και η Αγγελική Γιαννικοπούλου, καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας (ΤΕΑΠΗ, ΕΚΠΑ).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης