Το νέο ελληνικό σινεμά πάει... Παρίσι

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013, 07:59
Το νέο ελληνικό σινεμά πάει... Παρίσι
Από τις 20 ως τις 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο πλέον φεστιβάλ σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου στο Παρίσι, που ξεκίνησε δειλά-δειλά τα βήματά του πριν από 7 χρόνια και σύντομα εξελίχθηκε σε απαραίτητο πολιτιστικό θεσμό.

Η φετινή διοργάνωση που πραγματοποιείται από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, μεγάλου και μικρού μήκους φιλμ που ξεχώρισαν από την ελληνική παραγωγή, είτε λόγω της εμπορικής τους επιτυχίας τους (όπως το «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και το «Τανγκό των Χριστουγέννων» του Νίκου Κουτελιδάκη) είτε λόγω της διακεκριμένης φεστιβαλικής τους πορείας, λειτουργώντας ως πρεσβευτές του ελληνικού σινεμά στο κατώφλι του κόσμου: σαν τον «Άδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου, τις «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, «Το αγόρι που τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου κ.α.

Επίσης θα προβληθούν δύο ιδιαίτερα ντοκιμαντέρ. Η «Πρώτη Ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη και η «Σμύρνη, η καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης» της Μαρίας Ηλιού που δίνουν μια σκληρή διάσταση στην αντιπαραβολή παρόντος και παρελθόντος της ελληνικής πραγματικότητας. Η βραδιά της πρεμιέρας του φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένη στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο με την προβολή της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, «Αναπαράσταση». Την ταινία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης, Κώστας Γαβράς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα επισκεφθούν το Παρίσι αρκετοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς του Ελληνικού Σινεμά όπως οι Μενέλαος Καραμαγγιώλης (σκηνοθέτης του J.A.C.E), ο Τσίτος, ο Παπακαλιάτης αλλά και ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, σκηνοθέτης του πρωτότυπου κινηματογραφικού πειράματος «Attractive Illusion» και ο Γιώργος Σιούγας, σκηνοθέτης της ταινίας «Το Γάλα».

«Εν μέσω μιας τετραετίας κρίσης, το ελληνικό σινεμά περνάει μια πρωτόγνωρη άνθηση δηλώνοντας ότι έχει πράγματα να πει», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΕΚΚ. «Από τις 20 ως τις 25 Μαρτίου βρίσκει το βήμα του στην καρδιά του Παρισιού και σας περιμένει να το ανακαλύψετε».

Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα στο Cinema Balzac της ομώνυμης οδού του Παρισιού.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013, 08:16