Ξεκίνησε χθες η προπαρουσίαση της documenta 14 στην έδρα της, το Κάσσελ, ανοίγοντας τους εκθεσιακούς της χώρους σε 3.500 δημοσιογράφους μαζί με τους περίπου 10.000 επαγγελματίες της τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Η διάσημη διεθνής έκθεση μοντέρνας τέχνης, θα εγκαινιαστεί επίσημα επί γερμανικού εδάφους το Σάββατο 10 Ιουνίου. Η έκθεση στο Κάσσελ εκτείνεται σε όλη την πόλη, σε περισσότερα από 30 διαφορετικά σημεία, δημόσιους φορείς, πλατείες, κινηματογράφους και πανεπιστημιακά κτήρια, όπου περισσότεροι από 160 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο θα δείξουν έργα τους που δημιουργήθηκαν ειδικά για την documenta 14.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέντευξη Τύπου, στις 7 Ιουνίου 2017 στο Κάσσελ της Έσσης, παραβρέθηκε ο Μπόρις Ρέϊν , υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνών της Έσσης, η Χορτένσια Βόλκερς, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ομοσπονδιακού Γερμανικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο δήμαρχος του Κάσσελ, Μπέρτραμ Χίλγκεν, ο διευθυντής της documenta 14 Άνταμ Σίμτσικ, μαζί με τους συνεργάτες του, τους επιμελητές και επιμελητές και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

«Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε, έχουμε απελπιστικά ανάγκη τις φωνές των καλλιτεχνών, των ανεξάρτητων υπηρετών της τέχνης» ανέφερε στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, από το πάνελ της συνέντευξης Τύπου, ως μια εκ των κεντρικών ομιλητριών, καθώς η documenta 14 για πρώτη φορά βγήκε εκτός συνόρων της, ξεκινώντας την πορεία της από την Αθήνα στις 10 Απριλίου.

«Έχουμε ανάγκη τις φωνές που θα αφυπνίσουν το πνεύμα μας, που θα εστιάσουν σε αυτά που αγνοούμε, που θα αναδείξουν όσα δεν μπορούμε να δούμε στη διάρκεια της καθημερινότητάς μας. Υπάρχουν φορές που κάτι φωνάζει δίπλα μας, κι εμείς δεν το ακούμε» παρατήρησε η Λυδία Κονιόρδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες, παρά την κρίση ή ακριβώς εξαιτίας της, ύψωσαν τη φωνή τους για τις θλιβερές συνέπειες των μέτρων λιτότητας που μας επηρέασαν όλους ταράζοντάς μας» μετέφερε στο πολυπληθές ακροατήριο η Λυδία Κονιόρδου: «Και με κάθε δυνατό τρόπο, σε κάθε τόπο, με οποιοδήποτε δυνατό μέσο και με ελάχιστη οικονομική βοήθεια εξέφρασαν τις ιδέες, τα ερωτήματα, τους προβληματισμούς που μας απασχολούν ως κοινωνία που αντιμετωπίζει μια τόσο μεγάλη πρόκληση.
(…) Αυτό είναι το κλίμα και το πνεύμα μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η documenta 14. Η παρουσία καλλιτεχνικών φωνών από όλο τον κόσμο σε συνεργασία με τους Έλληνες καλλιτέχνες, μας έκανε όλους ικανότερους να βλέπουμε πιο καθαρά. Τολμάμε να μοιραζόμαστε ένα δώρο σε ανταπόδοση για ένα άλλο δώρο».

«Αισθανόμαστε πλέον ως Αθηναίοι» είπε ο επιμελητής του προγράμματος Δημόσιων Δράσεων της documenta 14, Πώλ Μπ. Πρεσιάδο μιλώντας για την καθοριστική εμπειρία του στην ελληνική πρωτεύουσα, υπογραμμίζοντας, με μια αναφορά στη μάστιγα του νεοφασισμού και στο έργο του Όργουελ «Η φάρμα των ζώων», ότι η documenta 14 «θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια εξέγερση στο αγρόκτημα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Κάσσελ, Μπέρτραμ Χίλγκεν, τόνισε πως θεωρεί ότι η συμμετοχή της Αθήνας, της «πολιτιστικής πρωτεύουσας του κόσμου», έκανε πιο «ζωντανή» την documenta.

Το ελληνικό Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στο προγράμμα της documenta 14 στο Κάσελ με 180 έργα 82 καλλιτεχνών. Η συλλογή του ΕΜΣΤ καταλαμβάνει ολόκληρο το εμβληματικό κτήριο του Fridericianum με την έκθεση ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ που εγκαινιάζεται στις 10 Ιουνίου. Την επιμέλεια υπογράφει η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά.

Η συνέντευξη Τύπου άνοιξε με τον Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, έναν εκ των επιμελητών της documenta 14, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:«Ζούμε σε μια εποχή αβεβαιότητας, η οποία οδηγεί συχνά σε περισσότερη βία». Και επειδή «ο φόβος και η ανασφάλεια είναι τα βασικά στοιχεία των σύγχρονων κοινωνικών διαχωρισμών», προέτρεψε τους καλλιτέχνες να είναι πιο «επαναστατικοί» στις δουλειές τους.

Η συνέντευξη Τύπου στο Κάσσελ, ολοκληρώθηκε με τα λόγια του διευθυντή της documenta 14 Άνταμ Σίμτσικ: «Το μεγάλο μάθημα της documenta 14, είναι ότι δεν υπάρχουν δάσκαλοι που θα μας μάθουν πως θα ζούμε» υπογράμμισε ο Σίμτσικ και απευθυνόμενος στο κοινό της αίθουσας, έδωσε το σύνθημα: «Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε».

Η συγκίνηση απλώθηκε στην αίθουσα, όταν ο Σύρος βιολιστής και πρόσφυγας Άλι Μοράλι παρουσίασε απόσπασμα από το έργο του με τίτλο Quatrain.

Η documenta στο Κάσσελ, θα διαρκέσει συνολικά όπως και στην Αθήνα, εκατό ημέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης