Eντελώς διαφορετική εικόνα παρουσιάζει το βρετανικό BBC για τον Τουταγχαμών, τον Αιγύπτιο φαραώ της 18ης δυναστείας ο οποίος βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ, ανατρέποντας όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα γι’ αυτόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω γενετικής ανάλυσης διαπιστώνεται ότι οι γονείς του Τουταγχαμών ήταν αδέλφια, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι ενδεχομένως να μην υπήρξε θύμα δολοφονίαςΜπορεί η επιβλητική μάσκα με την οποία θάφτηκε πριν από πολλά-πολλά χρόνια, να του προσέδιδε μία απαράμιλλη γοητεία και ομορφιά, ωστόσο ως φαίνεται, ο Τουταγχαμών ήταν χωλός και -ως παιδί αιμομιξίας- υπέφερε από διάφορα προβλήματα, μεταξύ άλλων κινητικά (σ.σ. είχε δυσπλασία στο αριστερό του πόδι) αλλά και ορμονικές διαταραχές.

Μέσω γενετικής ανάλυσης διαπιστώνεται ότι οι γονείς του ήταν αδέλφια γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι ενδεχομένως να μην υπήρξε θύμα δολοφονίας, όπως αναφέρει ο μύθος, αλλά ο θάνατός του να οφείλεται σε κληρονομική ασθένεια. Εξάλλου η δυσπλασία στο πόδι του είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα του επέτρεπε να λάβει μέρος σε αρματοδρομία.

Όλα αυτά αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ του BBC που τιτλοφορείται «Tutankhamun: The Truth Uncovered» (σ.σ. Τουταγχαμών: Η αλήθεια αποκαλύπτεται) και το οποίο θα προβληθεί την προσεχή Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χρυσή σαρκοφάγος του φαραώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου

Για τον συγκεκριμένο φαραώ έχουν παρουσιαστεί -κατά διαστήματα- διάφορες θεωρίες που ξεκινούν από τον θάνατο και την περίφημη… κατάρα και φθάνουν έως και το μυστήριο της αιώνιας… στύσης της μούμιας, που βρέθηκε μέσα στη χρυσή σαρκοφάγο.

Οι απαντήσεις του DNA

Σύμφωνα με τον Άλμπερτ Ζινγκ, από το ιταλικό Ινστιτούτο για Μούμιες, το DNA της βασιλικής οικογένειας αποκρυπτογραφήθηκε έπειτα από πολυετή και εμπεριστατωμένη έρευνα. Όπως διαπιστώθηκε, ο φαραώ που πέθανε στα τελευταία χρόνια της εφηβείας του, γεννήθηκε όταν ο πατέρας του είχε ερωτική σχέση με την αδελφή του.

Μιλώντας για το ιατρικό ιστορικό της βασιλικής οικογένειας, ένας άλλος εμπειρογνώμονας, ο Χουτάν Ασραφιάν, χειρουργός και λέκτορας στο βρετανικό «Imperial College» αποκάλυψε ότι μέλη της οικογένειας είχαν «πληγεί» από νόσους, οι οποίες αποδίδονται σε ορμονικές διαταραχές. Ο Αιγύπτιος ακτινολόγος Ασράφ Σελίμ δήλωσε ότι «η εικονική αυτοψία δείχνει πως τα δάχτυλα των ποδιών απέκλιναν. Ήταν σίγουρα χωλός».

Η άποψη για τον «φυσικό περιορισμό» του βασιλιά Τουταγχαμών ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι στον τάφο του βρέθηκαν πάνω από 130 μπαστούνια.

Εικονικές αναπαραστάσεις του προσώπου και του σώματος του φαραώ


Η ανακάλυψη της σαρκοφάγου

Στην είσοδο του τάφουΟ τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ . Όταν τον ρώτησε ο συνεργάτης και χρηματοδότης του, ο Λόρδος Κάρναβον, αν μπορεί να δει τίποτα, ο Κάρτερ απάντησε: «Ναι, υπέροχα πράγματα»….

Ήταν ο πρώτος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ασύλητος, γεγονός που αποδίδεται από πολλούς στον θρύλο της κατάρας που τον συνόδευε, καθώς και στη θεωρία ότι το ενδιαφέρον των τυμβωρύχων τράβηξε ο μεγαλοπρεπής τάφος του Ραμσή του Β’, ο οποίος βρισκόταν πολύ κοντά. Μέσα στη νεκρική αίθουσα βρέθηκαν ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, με τη χρυσό σαρκοφάγο και τον θρόνο του φαραώ να βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Σημειώνεται ότι ο Κάρτερ στάθηκε μάλλον τυχερός με την ανακάλυψη του τάφου, καθώς ο βασικός χρηματοδότης του, ο Λόρδος Κάρναβον, αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες, ήταν έτοιμος να αποσύρει την υποστήριξή του στις έρευνες. Λίγο πριν γίνει αυτό, όμως, ο Βρετανός αρχαιολόγος έκανε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της καριέρας του.



Η κατάρα του Τουτραγχαμών

Μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών πολλά μέλη της ομάδας του Κάρτερ πέθαναν από μυστηριώδη αίτια. Το γεγονός αυτό στάθηκε η αφορμή για την έξαρση εικασιών και μυθοπλασίας από τον Τύπο και από ανθρώπους που γοητεύονταν από την ιστορία του φαραώ.

Την ημέρα που άνοιξαν τον τάφο, μία κόμπρα, σύμβολο της Θεάς Γουατζέτ, που προστάτευε τους Φαραώ, έφαγε το καναρίνι του Κάρτερ. Από αυτό το συμβάν εμπνεύστηκε η συγγραφέας Μέρι Κορέλι, την ιστορία με την κατάρα του φαραώ. Τον Μάρτιο του 1923, δημοσίευσε μια ιστορία που προειδοποιούσε ότι ήταν καταραμένοι, όσοι τόλμησαν να διαταράξουν τον αιώνιο ύπνο του φαραώ.

Ο Τύπος έγραφε εκείνη την περίοδο ότι στον τάφο υπήρχε μία επιγραφή που ανέφερε: «Ο θάνατος με ταχύτατα φτερά, θα επισκεφθεί όσους μπουν σε αυτόν τον ιερό τάφο». Η εν λόγω επιγραφή δεν βρέθηκε ποτέ…

Οι 6 μυστήριοι θάνατοι:

1. Λόρδος Κάρναρβον, χορηγός και συνεργάτης του Κάρτερ. Πέθανε στις 5 Απριλίου του 1923, 4 μήνες και 7 μέρες μετά το άνοιγμα του τάφου.

2. Τζορτζ Τζέι Γκουλντ, επισκέπτης του τάφου, πέθανε στις 16 Μαΐου του 1923, από πυρετό.

3. Πρίγκιπας Αλί Καμέλ Φαμί Μπέι, επισκέπτης του τάφου, πέθανε στις 10 Ιουλίου του 1923, αφού τον πυροβόλησε η γυναίκα του.

4. Σερ Άρτσιμπαλντ Ντάγκλας-Ριντ, ο ακτινολόγος που εξέτασε τη μούμια του Τουταγχαμών, πέθανε στις 15 Ιανουαρίου του 1924, από άγνωστη ασθένεια.

5. Α. Σ. Μέις, μέλος της ομάδας του Κάρτερ, πέθανε το 1928, από δηλητηρίαση.

6. Ρίτσαρντ Μπέθελ, γραμματέας του Κάρτερ, πέθανε στις 15 Νοεμβρίου του 1929. Βρέθηκε πνιγμένος στο κρεβάτι του…

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου – Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Ξετυλίγεται το κουβάρι του θανάτου του βασιλιά Τουταγχαμών, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013, 10:12

Η ανθρώπινη αναπνοή απειλεί τον τάφο του Τουταγχαμών!, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013, 06:23

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης