Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αγγελάκη το βιβλίο του Ιάκωβου Σιανούδη «Κάθε εβδομάδα, ίδια ώρα. Η τέχνη της θεραπείας».

«Το βιβλίο απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες και επίδοξους θεραπευτές, ειδικούς ψυχικής υγείας και εκπαιδευόμενους, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό με ψυχολογική «περιέργεια». Σ’ αυτό βοηθούν ιδιαίτερα οι διάλογοι που υπάρχουν διάσπαρτοι στις σελίδες του, οι οποίοι σκοπεύουν να δημιουργήσουν στους αναγνώστες του το “κουράγιο” να καταλάβουν το γιατί πίσω από το ποιοι είναι οι ίδιοι και οι γύρω τους, αλλά και το νόημα των επιλογών τους στη ζωή» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr ο ψυχοθεραπευτής Ιάκωβος Σιανούδης και συμπληρώνει: «Έχω κάτσει για πολλά χρόνια στην καρέκλα του θεραπευόμενου, γνωρίζοντας τη δυσκολία του ν’ αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου, γι’ αυτό και θεωρώ σπουδαίους όσους επιλέγουν να περάσουν από τη διαδικασία της θεραπείας. Ο θεραπευτής δεν είναι παρά ένας έμπειρος θεραπευόμενος. Κάποιος, όμως, που έχει εποικοδομήσει τα δικά του τραύματα και μπορεί να βοηθήσει και τους ανθρώπους που τον επισκέπτονται να εποικοδομήσουν τα δικά τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς θα συστήνατε το βιβλίο σας στο κοινό;

Θα το παρομοίαζα με έναν καθρέφτη. Στον καθρέφτη δεν στρεφόμαστε μόνο για να επιβεβαιώσουμε όσα είναι εκεί, αλλά και να μας ενημερώσει για τα όσα δεν μπορούμε να δούμε οι ίδιοι. Πράγματα που είναι «πάνω» μας, αλλά τα «μάτια» μας δεν μπορούν να τα συλλάβουν. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι αυτό που καθρεφτίζεται στις σελίδες του βιβλίου, δεν είναι πάντοτε κολακευτικό για τον εαυτό, αλλά προσφέρει αναμφίβολα χρήσιμη ανατροφοδότηση σε αυτόν που αντέξει να περιπλανηθεί στις σελίδες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απευθύνεστε και σε θεραπευτές και σε θεραπευόμενους;

Το βιβλίο απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες και επίδοξους θεραπευτές, ειδικούς ψυχικής υγείας και εκπαιδευόμενους, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό με ψυχολογική «περιέργεια». Σ’ αυτό βοηθούν ιδιαίτερα οι διάλογοι που υπάρχουν διάσπαρτοι στις σελίδες του, οι οποίοι σκοπεύουν να δημιουργήσουν στους αναγνώστες του το «κουράγιο» να καταλάβουν το γιατί πίσω από το ποιοι είναι οι ίδιοι και οι γύρω τους, αλλά και το νόημα των επιλογών τους στη ζωή.

Είναι το τρίτο σας βιβλίο και βλέπω ότι χρησιμοποιείτε πολλά παραδείγματα. Ποιος είναι ο στόχος σας;

Να μην είμαι «τσιγκούνης» με όσα μοιράζομαι. Να μην προηγείται ο ψυχοθεραπευτής του ανθρώπου. Αυτό ψάχνουμε όλοι, άλλωστε, πίσω από την ιδιότητα των θεραπευτών που επισκεπτόμαστε. Να είναι άνθρωποι. Γι’ αυτό και ο καλός «γιατρός» δεν παίρνει μόνο τον πόνο, αλλά και τον φόβο. Μέσα από τα παραδείγματα που βιβλίου, προσπαθώ να μπορεί ο αναγνώστης να ταυτιστεί, τόσο γνωστικά, όσο και συναισθηματικά, μαζί τους, μέσα απ’ τις αναμνήσεις που διακινούν στο εσωτερικό του.

Χρόνια στη θέση του θεραπευτή. Κάθεστε όμως και στην καρέκλα του θεραπευόμενου;

Έχω κάτσει για πολλά χρόνια στην καρέκλα του θεραπευόμενου, γνωρίζοντας τη δυσκολία του ν’ αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου, γι’ αυτό και θεωρώ σπουδαίους όσους επιλέγουν να περάσουν από τη διαδικασία της θεραπείας. Ο θεραπευτής δεν είναι παρά ένας έμπειρος θεραπευόμενος. Κάποιος, όμως, που έχει εποικοδομήσει τα δικά του τραύματα και μπορεί να βοηθήσει και τους ανθρώπους που τον επισκέπτονται να εποικοδομήσουν τα δικά τους.

Αν θα δίνατε μια συμβουλή σε κάθε άνθρωπο σήμερα που ζει και εργάζεται στον δυτικό πολιτισμό, ποια θα ήταν αυτή;

Να μην φοβάται τη σχέση με τον εαυτό του. Να μην φοβάται να εμπιστεύεται τα συναισθήματά του και να χρησιμοποιεί τη λογική του γι’ αυτό ακριβώς που φτιάχτηκε. Να τον ενημερώνει πώς νιώθει, ώστε να αναλαμβάνει την ευθύνη των συναισθημάτων του, όχι να τον κάνει να αξιολογεί κατά πόσο είναι σωστό ή λάθος, δίκαιο ή άδικο, που τα αισθάνεται.

eat, pray, love: έγινε και τίτλος ταινίας. Πιστεύετε στις παραπάνω λέξεις;

Είναι άδικο να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε ολόκληρη την ανθρώπινη υπόσταση σε τόσες λίγες λέξεις… Ωστόσο, θεωρώ ότι κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα, οφείλεται είτε στην αποξενωμένη σχέση με τον εαυτό μας, ή στην επιθετική σχέση με το σώμα μας, ή στην αποφευκτική σχέση με τους άλλους. Γι’ αυτό και η θεραπεία στοχεύει στην επανόρθωση και των τριών.

Λίγα λόγια για τον  Ιάκωβο Σιανούδη

Ο Ιάκωβος Σιανούδης είναι πιστοποιημένος θεραπευτής του Συνθετικού μοντέλου Ψυχοθεραπείας από το Πειραϊκό Ινστιτούτο Συνθετικής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας όπου αποφοίτησε με τις υψηλότερες τιμές, ενώ κατέχει Bachelor στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Derby της Αγγλίας από το οποίο βραβεύτηκε με αριστεία.

Παράλληλα με τη δουλειά του ως ατομικός ψυχοθεραπευτής, ψυχοθεραπευτής ζεύγους και οικογένειας, εργάζεται ως επίτιμος λέκτορας του βρετανικού Πανεπιστημίου Derby της Αγγλίας και ως καθηγητής προγραμμάτων συμβουλευτικής του κέντρου Δια βίου μάθησης στο Μεσογειακό κολλέγιο. Επιπρόσθετα, παρέχει υπηρεσίες επόπτη σε νέους θεραπευτές.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων Ψυχο-Διηγήματα και Ψυχο-Ιστορήματα που αφορούν την ψυχική υγεία και τα σχεσιακά μοτίβα, τα οποία κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο Αγγελάκης και βρίσκονται διαθέσιμα, τόσο σε πλήθος βιβλιοπωλείων, όσο και ψηφιακά σε μορφή audiobook.

Από το 2016 είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής και του Βρετανικού Συλλόγου για Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική (BACP). Μαζί με την κυρία επιμόρφωσή του, έχει ολοκληρώσει επιμέρους επιμορφωτικές ενότητες στην ακαδημία Πλάτωνος, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Σισμανόγλειο νοσοκομείο, ενώ από το 2015 έως σήμερα, συμμετέχει ως επιστημονικός σύμβουλος στην ψυχολογική προετοιμασία επαγγελματιών ηθοποιών της τηλεόρασης και του θεάτρου.

Στην επαγγελματική του πορεία έχει εισηγηθεί πλήθος συνεδρίων και workshops με θέματα που αφορούν τον άνθρωπο, τις σχέσεις, αλλά και εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούν τους επαγγελματίες θεραπευτές, ενώ συνολικά έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 300 ενυπόγραφα άρθρα και έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις σε επικοινωνιακές πλατφόρμες επάνω στα θέματα του σχετίζεσθαι.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης