Τίτλος έκθεσης: «Κάτω από τη Σκέψη» (Αγγλικός τίτλος: Under Thinking)
Εγκαίνια της έκθεσης και performance: 21 Δεκεμβρίου 2015, στις 19:30.

Διάρκεια έκθεσης
: από τις 21 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 & 18.00-21.00, εκτός των αργιών Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων.

Διεύθυνση: Λασκαρίδου 120 & Φιλαρέτου, ΤΚ 17675, Καλλιθέα
Ιστοσελίδα art project: www.prossylis.com/underthinking

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα εικαστική έκθεση του σκηνοθέτη, συγγραφέα, performer και new media artist Χρήστου Προσύλη με τίτλο «Κάτω από τη Σκέψη», που περιλαμβάνει digital art, ζωγραφική, video art installation, sound art και performance, πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» από τις 21 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2016.

Κάτω από τη σκέψη
Under Thinking

Το νέο art project του Χρήστου Προσύλη «Κάτω από τη Σκέψη» διερευνά τον κόσμο της σκέψης, ως φιλοσοφικό, βιολογικό, μεταφυσικό και πνευματικό υπαρκτό δεδομένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποιεί σαν βάση έμπνευσης την εννοιολογική, σωματική, βιωματική και φιλοσοφική διαφορά που προκύπτει από τους δύο κόσμους που διαχωρίζει η επιφάνεια του νερού, και ασχολείται με την αναγωγή της σκέψης ως βίωμα από την μία πλευρά (ο κόσμος πάνω από νερό, στον αέρα, ως ο κόσμος της σκέψης), και την διερεύνηση της υπο-λανθάνουσας σκέψης που πλησιάζει το υποσυνείδητο (ο κόσμος κάτω από το νερό, ως ο κόσμος της υπο-λανθάνουσας σκέψης και του υποσυνείδητου).

Πρωτόλειο υλικό από υποβρύχιες λήψεις video και φωτογραφίας που καταγράφουν τις αντιδράσεις και τις ενέργειες ενός γυναικείου σώματος (η μητέρα γη), καθρεφτίζουν την αγωνία της ύπαρξης ενός Όντος που έχει μάθει να ζει πάνω από την επιφάνεια (της σκέψης), όταν βυθίζεται μέσα στο νερό (κάτω από την επιφάνεια της σκέψης), και έχει λίγα μόλις δευτερόλεπτα διαθέσιμα, να εξερευνήσει αυτόν τον νέο, μαγευτικό και επικίνδυνο κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, οι ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες γίνονται digital art, και συνδυάζονται με ζωγραφική πάνω σε καμβά. Οι υποβρύχιες video λήψεις γίνονται video art installation βιντεογλυπτικής πάνω σε γυναικείο σώμα με ζωντανή performance μέσα στην γκαλερί, από την οποία προκύπτει επιπλέον υλικό δράσης για ένα νέο video art θέμα και ένα νέο net art υπερκείμενο μετά το τέλος της έκθεσης. Επιπλέον παράγεται και sound art που συνδυάζει λογικές από ήχους της θάλασσας και ήχους του σύμπαντος και συνοδεύει την video art εγκατάσταση.

Σε όλο το project, χρησιμοποιείται κρυμμένος μέσα στα έργα κώδικας, εμπνευσμένος από το έργο «Περί Ψυχής» του Αριστοτέλη και από αρχαία ελληνική δραματική ποίηση.

Performer για τις υποβρύχιες λήψεις: Ελένη Μαγιάφα
Performer για τη ζωντανή performance μέσα στη Δημοτική Πινακοθήκη: Thalassini Alpha

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

Ο Χρήστος Προσύλης είναι σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, συγγραφέας, θεατρολόγος, performer και καλλιτέχνης των νέων μέσων. Ζει στο Λονδίνο και την Αθήνα. Είναι ο εμπνευστής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του London Greek Film Festival, καθώς και των Cosmocinema και Cosmotheatre του Λονδίνου.

Σημείωμα του Θανάση Μουτσόπουλου (Κριτικός Τέχνης)
:

Σ’ ένα εντελώς ιδιόμορφο καλλιτεχνικό σύμπαν δραστηριοποιείται ο Χρήστος Προσύλης. Χρησιμοποιεί την περφόρμανς, τα ψηφιακά μέσα, τις διαδικτυακές επεκτάσεις και ουσιαστικά ανήκει σε μια (ολιγάριθμη) διεθνή πρωτοπορία που εξερευνά σε πειραματικά μοντέλα τις πλαστικές γλώσσες των χρόνων που έρχονται. Αυτό που κάνει ιδιαίτερα παραδειγματική την περίπτωση του Προσύλη είναι η επιμονή του στην καθαρότητα στη χρήση των νέων μέσων και η προσπάθειά του αυτά να μην αναπαραγάγουν γλώσσες και αισθητικές του παρελθόντος αλλά να δημιουργήσουν τα δικά τους. Χρησιμοποιεί την έννοια του Σώματος μέσα από ηθοποιούς και χορευτές και, παράλληλα, ψηφιακές προβολές ενώ επανερμηνεύει την παράδοση του αρχαίου ελληνικού δράματος μέσα από τις πιο καινούργιες πλαστικές γλώσσες. Πέρα από το καλλιτεχνικό του έργο, ο Χρήστος Προσύλης δημιουργεί πολυάριθμα και σημαντικά κείμενα. Το μανιφέστο που δημοσιοποιεί το 2002 ξεκινάει ως εξής: «Κάθε διαδικτυακός πολίτης έχει πολιτισμική αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία, ανεξάρτητα από την κοινωνική, πολιτική ή ιδεολογική του κατάσταση.» [«Each net citizen has cultural self-determination and independence, regardless their social, political or ideological status.»] Έχει απόλυτο δίκιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης