Το Κέντρο Μελετών Ισλαμικού Πολιτισμού της Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, δημοσίευσε πρόσφατα για την ισλαμική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα:

«Τζαμιά στην Ελλάδα» από τον Δρα Αχμέντ Αμίν, και σε εισαγωγική παρουσίαση του Δρ Μουσταφά Fikki, διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βιβλίο παρακολουθεί την ισλαμική αρχιτεκτονική κληρονομιά στην Ελλάδα, (κυρίως λόγω της Οθωμανική εποχής), η οποία είχε διαρκέσει στην Ελλάδα σχεδόν τρεις αιώνες σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, και πέντε αιώνες.

Η έκδοση για τα ισλαμικά μνημεία στην Ελλάδα αναφέρεται σε ισλαμικά κειμήλια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η θρησκευτική, αστική αλλά και η σερβική αρχιτεκτονική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θρησκευτική αρχιτεκτονική αναφέρεται στα τζαμιά της ιστορικής, αρχιτεκτονικής με αρχαιολογική αξία που αξίζει να μελετηθεί για να γίνει η τεκμηρίωση.
Αυτά τα τζαμιά παρέχουν άφθονο υλικό από επιγραφές και στοιχεία, τα οποία φέρνουν στο φως ιστορικά και πολιτικά γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Υπάρχουν περίπου 300 μνημεία ισλαμικής αρχαιότητας στην Ελλάδα που περιλαμβάνουν θρησκευτική, αστική και στρατιωτική αρχιτεκτονική. Η θρησκευτική αρχιτεκτονική περιλαμβάνει περίπου 150 τζαμιά σημαντικής ιστορικής, αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικής αξίας.

Ο δρ. Αχμέντ Αμίν γράφει ότι τα τζαμιά πρέπει να εξετασθούν διεξοδικά και τεκμηριωμένα, διότι περιέχουν πληθώρα ισλαμικών επιγραφών και διακόσμηση που φέρνει στο φως ιστορικά και πολιτικά γεγονότα της προαναφερθείσας περιόδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης