Για δωδέκατη εβδομάδα, το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει αρχειακές και νέες παραγωγές από το ευρύ φάσμα των δράσεών του.

Από τους διεθνείς RootlessRoot έως τον φιλόσοφο Simon Critchley, από νέα ραδιοφωνικά έργα έως τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, από καβαφικά ποιήματα έως ένα ντοκιμαντέρ για το πρόγραμμα Interfaces.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 24 Ιουνίου, σε live YouTube premiere στις 21:00, οι RootlessRoot, δηλαδή η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ, κατασκευάζουν μια σχεδία για το άγνωστο μέλλον της Ευρώπης, όπως την φαντάζονταν το 2015 με το Europium, την παραγωγή της Στέγης που παρουσιάστηκε σε διεθνή φεστιβάλ και οργανισμούς.

Δείτε το βίντεο:

Από την Παρασκευή 19 Ιουνίου ακούστε τα νέα Radiophonics, από τη σειρά πρωτότυπων ραδιοφωνικών έργων που προστίθενται κάθε Παρασκευή στο Ψηφιακό Κανάλι, ενώ από το Σάββατο 20 Ιουνίου ο Σάιμον Κρίτσλεϊ, μέσα από τα τρία νέα podcasts της σειράς με τίτλο Apply-Degger – Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ στο «Είναι και χρόνος», υποστηρίζει πως η επαφή με αυτό το έργο μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Την Κυριακή 21 Ιουνίου, το Αρχείο Καβάφη αναλύει άλλο ένα ποίημα του αλεξανδρινού ποιητή, το «Η Πόλις», στη σειρά Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα, ενώ από την Τρίτη 23 Ιουνίου η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη προσεγγίζει την εικόνα της Παιδείας κατά την περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού με την ομιλία της Ελένης Κουρμαντζή, Νεοελληνικός Διαφωτισμός – Παιδεία: Οι Σχολές των Ιωαννίνων μέσω των Διαθηκών (17ος – αρχές 19ου αιώνα).

Από Πέμπτη 25 Ιουνίου θα διατίθεται, επίσης, ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Interfaces – A Network of Sonic Arts για το ομώνυμο πρόγραμμα που ερευνά καινοτόμους τρόπους για τη σύνδεση ακροατηρίων με το έργο μουσικών και καλλιτεχνών του ήχου.

Αναλυτικά:

Rootless Root, Europium (2015) Διάρκεια: 77 λεπτά Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους Live
YouTube πρεμιέρα: Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 21:00

Η σπουδαία χοροθεατρική ομάδα, με συνεργασίες που εκτείνονται από τον AkramKhan μέχρι τον JohnParish, σε μια παράσταση που εστιάζει στην κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία, ως το σύνολο των ιστοριών που λέμε ο ένας στον άλλον. Το Europium αναζητά τη φύση αυτών των ιστοριών, την ταυτότητά τους: ιστορίες που μας έχουν επανειλημμένα διηγηθεί, που μας έχουν διαμορφώσει, που έχουν γίνει βιώματά μας. Ιστορίες που εξηγούν πώς λειτουργεί ο εύθραυστος πολιτισμός στον οποίο ζούμε, αλλά και τι είδους αξίες έγιναν σημαντικές για εμάς. Στη μεγάλη αποσυμπίεση που προκαλεί η Ευρώπη σε κρίση, τίποτα δεν είναι βέβαιο: ούτε οι αξίες που έχουμε δημιουργήσει, ούτε ο πολιτισμός.

Οι Rootless Root μας προδιαθέτουν για ένα μόνο πράγμα: το τέλος, όποιο κι αν είναι αυτό, θα είναι σίγουρα καλύτερο. Ως μια νέα αρχή, μια φρέσκια υπόσχεση για το μέλλον. Το δικό μας και της Ευρώπης, με νέες ιστορίες, ακόμη πιο συναρπαστικές.

Το Europium είναι συμπαραγωγή της Στέγης με το φινλανδικό JoJo – Oulu DanceCentre και παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο της φινλανδικής πόλης Ούλου.

Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Λίντα Καπετανέα & Jozef Fruček
Visual Concept & Σχεδιασμός Σκηνικού: Jozef Fruček
Μουσική σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης
Δραματουργία: Martin Kubran
Sound Engineer: Χρήστος Παραπαγκίδης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου
Κοστούμια: Isabelle Lhoas

Ερμηνεύουν:Μanuel Ronda, Jacob Ingram Dodd, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Paul Blackman, Λίντα Καπετανέα

Δείτε το εδώ

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη |Νεοελληνικός Διαφωτισμός – Παιδεία: Οι Σχολές των Ιωαννίνων μέσω των Διαθηκών (17ος – αρχές 19ου αιώνα), Ελένη Κουρμαντζή(2017)

Διάρκεια: 85 λεπτά

Ξεπερνώντας τα λεγόμενα περί «Κρυφού Σχολειού» και μέσα από τη χρήση τεκμηρίων, στόχος της ομιλίας της Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Ελένης Κουρμαντζή είναι η προσέγγιση της εικόνας της Παιδείας κατά την περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, με αφηγητή τον ηθοποιό Λάζαρο Γεωργακόπουλο.

Εξαιρετικό ως προς αυτό είναι το παράδειγμα των Ιωαννίνων, που ήδη από τον 17ο αιώνα αποτελούν κορυφαίο διαμετακομιστικό πόλο ολόκληρου του ελλαδικού χώρου. Γιαννιώτες έμποροι κινούνται δραστήρια προς τις ιταλικές ακτές, προς την καρδιά της Ευρώπης, αλλά και προς την όλο και πιο φιλόξενη Ρωσία, δημιουργώντας συμπαγείς παροικίες, διαπρέπουσες όχι μόνο στο εμπόριο αλλά και στα Γράμματα.

Η κοσμοπολιτική αυτή εμπορική τάξη ξεφεύγει από τα κατεστημένα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ παράλληλα επιδίδεται σε χορηγίες για την ίδρυση νεωτερικών σχολείων. Η ίδρυση των σχολών αυτών, αλλά και η διδασκαλία επιστημονικών μαθημάτων, είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων: προΰπαρξη άτυπα λειτουργούντων σχολείων, πνευματικό κεφάλαιο και οικονομική ευρωστία του «πεφωτισμένου» εμπόρου της ελληνικής Διασποράς.

Ομιλήτρια: Ελένη Κουρμαντζή, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο «Άγ. Κύριλλος &Άγ. Μεθόδιος», VelicoTarnovo, Βουλγαρία

Αφηγητής: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ηθοποιός

Δείτε το εδώ

Αρχείο Καβάφη | «Η Πόλις», ΕΠΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ, ΕΠΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (2017)

Διάρκεια: 48 λεπτά

Επτά συναντήσεις με αφορμή επτά καβαφικά ποιήματα. Στις συναντήσεις, η ανάλυση του ποιήματος ακολουθείται από μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την καβαφική ποίηση. Σε μία από αυτές τις επτά συναντήσεις-μαθήματα αναλύεται το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Η Πόλις» από τον Καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλη Κολώνα.

Κάθε συνάντηση ξεκινά από την ανάλυση ενός επιλεγμένου ποιήματος του Κ. Π. Καβάφη, με σκοπό να επεκταθεί στην ανάλυση του λογοτεχνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο γράφτηκαν τα συγκεκριμένα έργα. Κάθε ποίημα γίνεται έτσι γέφυρα που οδηγεί σε μια μεγαλύτερη συζήτηση και συσχέτιση με άλλα έργα του ποιητή και άλλων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών και δημιουργών.

Βρείτε το εδώ

Simon Critchley, Apply-Degger – Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ στο Είναι και Χρόνος(2020)

16ο Επεισόδιο –Ιστορικότητα και Πολιτική: 100 λεπτά

17ο Επεισόδιο –Υπαρξιακός Χρόνος και Καθημερινός Χρόνος: 72λεπτά

18ο Επεισόδιο –Κατακλείδα – Ανοιχτωσιά και Παρουσία: 45 λεπτά
    
Ο Σάιμον Κρίτσλεϊ, φιλόσοφος, συγγραφέας, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο New School και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, θεωρεί πως η ανάγνωση του έργου Είναι και Χρόνος του MartinHeidegger μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Και επιχειρεί, με τη συγκεκριμένη σειρά podcasts, να εξηγήσει πώς μπορεί να συμβεί αυτή η αλλαγή. Το Apply-Degger είναι μια μεγάλης φόρμας καταβύθιση στο πιο σημαντικό βιβλίο φιλοσοφίας των τελευταίων 100 ετών.

Κάθε επεισόδιο παρουσιάζει μία από τις βασικές έννοιες της φιλοσοφίας του Χάιντεγκερ. Όταν ολοκληρωθούν, τα επεισόδια θα παρουσιάζουν το σύνολο αυτού του έργου σε όσους διακατέχονται από περιέργεια, σοβαρότητα και ενδιαφέρον, αλλά απλώς δεν έχουν τον χρόνο να στρωθούν και να διαβάσουν τις 437 πυκνογραμμένες σελίδες του βιβλίου. Ο Κρίτσλεϊ ευελπιστεί, με τη σειρά αυτή, να αναδείξει τα πεδία εφαρμογής που μπορεί να βρει η σκέψη του εγχειρήματος του Χάιντεγκερ στην καθημερινή ζωή, με τρόπο διαφωτιστικό, εμψυχωτικό και ωφέλιμο.

Με τις αργές, καθαρές και ενδελεχείς εξερευνήσεις των ιδεών του Χάιντεγκερ στο Είναι και Χρόνος, ο Κρίτσλεϊ έχει την πεποίθηση πως «η γνήσια φιλοσοφία μπορεί να εξηγηθεί με απλότητα και σαφήνεια. Αλλά αυτό χρειάζεται κάποιον χρόνο. Δεν μπορεί να γίνει βεβιασμένα. Πρέπει λοιπόν να κατεβάσουμε ρυθμούς, να πάρουμε τον χρόνο μας, να ανοίξουμε τα αφτιά μας και να σκεφτούμε σε βάθος. Για μία φορά, ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο.» Αυτή την εβδομάδα διατίθενται τα επεισόδια:«Ιστορικότητα και Πολιτική», «Υπαρξιακός Χρόνος και Καθημερινός Χρόνος», «Κατακλείδα – Ανοιχτωσιά και Παρουσία».

Βρείτε το εδώ

Interfaces – A Network of Sonic Arts(2020)

Διάρκεια: 22 λεπτά

Ένα ντοκιμαντέρ για το δίκτυο Interfaces, ένα διεθνές, διαθεματικό πρόγραμμα που αποσκοπεί να φέρει τη σύγχρονη μουσική σε νέα ακροατήρια.

Με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δίκτυο Interfaces συνενώνει εννέα εταίρους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κύπρο, το Βέλγιο, τη Ρουμανία, την Αυστρία και την Ελλάδα, με βασικό στόχο την ανεύρεση καινοτόμων τρόπων για τη σύνδεση ακροατηρίων με το έργο μουσικών και καλλιτεχνών του ήχου.

Μέσα από μια σειρά δράσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συναυλιών, site-specific εκδηλώσεων και σεμιναρίων, μουσικοί και καλλιτέχνες από το πεδίο της σύγχρονης μουσικής συνεργάστηκαν προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τη θέση της μουσικής στη σύγχρονη εποχή.

Τον συντονισμό του δικτύου Interfaces έχει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με τα:CREMAC (Ρουμανία), DeMontfortUniversity (Ηνωμένο Βασίλειο), EuropeanUniversityCyprus (Κύπρος), Ictus (Βέλγιο), IRCAM (Γαλλία), KlangforumWien (Αυστρία),Q-O2 (Βέλγιο), ZKM | CenterforArtandMedia (Γερμανία).
Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου

Παραγωγή βίντεο: Λουκάς Βαλεντής / WhiteRoom

Διαβάστε περισσότερα για το Interfaces εδώ

Radiophonics

Διάρκεια: 36 λεπτά

Πώς αλλάζει το θέατρο του ραδιοφώνου στην εποχή του λεγόμενου «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (Internet of Things); Πώς ανταποκρίνεται το ραδιοφωνικό θέατρο στα «έξυπνα» συστήματα και στην αδιάκοπη συνδεσιμότητα; Πώς αλλάζουν οι νέες τεχνολογίες τον ορισμό, τη σύνθεση, τον στόχο και την εμβέλεια του παραδοσιακού ραδιοφωνικού θεάτρου; H σειρά Radiophonics περιλαμβάνει έργα που δημιουργήθηκαν μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα, το οποίο έγινε το 2016 σε επιμέλεια Χρήστου Καρρά και Θοδωρή Χιώτη, αλλά και νέα έργα εν μέσω πανδημίας.

Είμαστε πλέον βυθισμένοι σε ένα ψηφιακό περιβάλλον που μας εκπαιδεύει να βλέπουμε σε υψηλή ανάλυση: η όρασή μας βελτιώνεται και διευρύνεται από την ψηφιακή τεχνολογία με αναπάντεχους τρόπους. Τι συμβαίνει όμως με τα όσα ακούμε; Πώς επιδρά η τεχνολογία στις ιστορίες που λέγονται αυτή τη στιγμή, στις ιστορίες που ακούμε; Πώς μπορεί η τεχνολογία να μας βοηθήσει να αφηγηθούμε αυτές τις ιστορίες; Το θέατρο του ραδιοφώνου ήταν μια μοναδική εμπειρία: ήταν το πρώτο διαδραστικό μέσο για να αφηγηθούμε ιστορίες. Δεδομένων των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων, πώς μπορεί να ακούγεται σήμερα ένα θεατρικό έργο για το ραδιόφωνο;

Radiophonics –ΕΙΔΗΣΕΙΣ –Επεισόδιο 5(2020)

Διάρκεια: 2΄25΄΄

«Η καλή λογοτεχνία είναι ειδήσεις που παραμένουν ειδήσεις» έλεγε ο Έζρα Πάουντ.

Μπορούν οι ειδήσεις να αποτελέσουν πρώτη ύλη για ένα ραδιοφωνικό έργο; Την απάντηση δίνει το έργο ΕΙΔΗΣΕΙΣ, που αποτελεί την «ανα-σύνταξη» των σημαντικότερων ειδήσεων της εβδομαδιαίας επικαιρότητας. Βυθισμένοι καθημερινά μέσα σε ένα συνονθύλευμα ειδήσεων, αλλά και fake news, πόσες από αυτές πραγματικά συγκρατούμε; Πόσο εύκολο είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας; Οι λέξεις συνωστίζονται, συνθλίβονται και αφήνουν τελικά πίσω τους έναν θόρυβο. Αυτή την πορεία της πληροφορίας αποτυπώνει ο μηχανισμός του έργου ΕΙΔΗΣΕΙΣ.

Ένας μηχανισμός αλγορίθμων που τροφοδοτείται εβδομαδιαία και παράγει συνεχώς νέες αφηγήσεις. Οι σημαντικότερες ειδήσεις-λέξεις αναδεικνύονται με στατιστική ανάλυση κειμένου, μετατρέπονται σε ήχους και έπειτα μιξάρονται με θραύσματα λόγου κάθε μορφής, εμπνευσμένα από την επικαιρότητα. Το αποτέλεσμα είναι μια αλγοριθμική μείξη ήχων, η οποία συνθέτει το ηχοτοπίο των γεγονότων με τον λόγο, με σκοπό να δημιουργήσει ένα απρόσμενο δελτίο ειδήσεων. Μια ηχητική αφήγηση της επικαιρότητας με μέσα τις ψηφιακές τεχνολογίες, τον ήχο, τον λόγο.

Δραματουργία: Νικόλας Χανακούλας

Στατιστική ανάλυση κειμένου και σχεδιασμός ήχου: Γαβριήλ Καμάρης
Ανάπτυξη αλγορίθμων σε περιβάλλον PureData: Φώτης Κοντομίχος
Οργάνωση-Εκτέλεση Παραγωγής: Delta Pi
Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Η πέμπτη εκπομπή αφορά την εβδομάδα 24 του 2020 που ξεκινά τη Δευτέρα 8/6/2020 και κλείνει την Κυριακή 14/6/2020.

A Grimoire of Silence (Ένα γριμόριο σιγής) (2018)

Διάρκεια: 33 λεπτά

Το «A Grimoire of Silence» είναι μια διερεύνηση ιδεών γύρω από τον ήχο, τη σιωπή, την ακρόαση και τη δημόσια τελετουργία, που διατυπώνεται σε μια ασταθή αφήγηση. Η αφήγηση επικεντρώνεται φαινομενικά σε μια έρευνα δημόσιων τελετουργικών ενός λεπτού σιγής, στα οποία ο πρωταγωνιστής αισθάνεται εξαπατημένος λόγω της ασυνεπούς διάρκειας της επονομαζόμενης σιγής. Όσο περνάει η ώρα, η ψυχική υγεία του κεντρικού χαρακτήρα επιδεινώνεται, καθώς επιχειρεί να εισχωρήσει στις σιγές και να χειραγωγήσει ηχογραφήσεις από μέσα, εισπράττοντας την αποδοκιμασία ενός αυταρχικού και πουριτανικού καθεστώτος. Μέσα από αυτό αναδύεται μια θεωρία της αλυσίδας ηχογράφησης, ως ένα είδος συμπαθητικής μαγείας, έτσι όπως πραγματεύεται τον όρο ο Marcel Mauss («Μια γενική θεωρία της μαγείας»).

Δημιουργός: JamesWyness

Επιπλέον φωνές: ClaireWatson

Δείτε το εδώ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 12ΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

RADIOPHONICS

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Επεισόδιο 5 (2020) Διαθέσιμο από Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

AGrimoire of Silence (Ένα γριμόριο σιγής)(2018) Διαθέσιμο από Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

PODCASTS

SimonCritchley, Apply-Degger – Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ στο Είναι και Χρόνος(2020)

Διαθέσιμο από Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αρχείο Καβάφη| «Η Πόλις», Επτά ποιήματα, Επτάμαθήματα(2017) Διαθέσιμο από Κυριακή 21 Ιουνίου
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη | Νεοελληνικός Διαφωτισμός – Παιδεία: Οι Σχολές των Ιωαννίνων μέσω των Διαθηκών (17ος – αρχές 19ου αιώνα) – Ελένη Κουρμαντζή(2017) Διαθέσιμο από Τρίτη 23 Ιουνίου

ΧΟΡΟΣ

Europium,RootlessRoot (2015)

LiveYouTube Πρεμιέρα: Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 21:00
Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

ΜΟΥΣΙΚΗ

Interfaces – A Network of Sonic Arts(2020) Διαθέσιμο από Πέμπτη 25 Ιουνίου

Συνεχίζονται

ΘΕΑΤΡΟ

Γιάννης Χουβαρδάς, Άμλετ του Σαίξπηρ (2015) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Μιχαήλ Μαρμαρινός, Φάουστ του Γκαίτε (2014) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

blitz Theatre Group, Late Night (2012) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Δημήτρης Ξανθόπουλος, Ο Μοσκώβ-Σελήμ του Γεώργιου Βιζυηνού (2016) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Έκτορας Λυγίζος, Room Service, των John Murray/Allen Boretz (2013) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Νίκος Καραθάνος, Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ (2015) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Αργυρώ Χιώτη, Vasistas, Θεία Κωμωδίατου Δάντη (2017) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Δημήτρης Καραντζάς, Τα Κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ (2015) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Δημήτρης Καραντζάς, Ρομπ/Rob του Ευθύμη Φιλίππου (2018) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Αργυρώ Χιώτη, Vasistas, Αίματατου Ευθύμη Φιλίππου (2014) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Λένα Κιτσοπούλου, Κοκκινοσκουφίτσα, Το πρώτο αίμα(2014) (με ελληνικούς υπότιτλους)

Antigone Now Festival, Onassis USA Antigonein Ferguson (2016)

Onassis Youth Festival (2019) | Λίγα Τετραγωνικά | Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος & Αναστασία Γιαννάκη |1ο και 2ο ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας

Onassis Youth Festival (2019) | Πράσινη Γραμμή | Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη, Εριφύλη Γιαννακοπούλου | 1ο Γυμνάσιο Πειραιά

Onassis Youth Festival (2019) | Καλοκαιρινή Βροχή | Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν, Μυρτώ Μακρίδη | 41ο Γυμνάσιο Αθηνών

OnassisYouthFestival(2019) | Όνειρο ³ | Σκηνοθεσία: Αγγέλικα Σταυροπούλου& Στέφανος Αχιλλέως (Ομάδα Cheek-Bones) | 3ο Λύκειο Αιγάλεω

ΧΟΡΟΣ

Τζένη Αργυρίου, ΑΝΩΝΥΜΟ (2018) Διαθέσιμο έως Κυριακή 22 Ιουνίου 2020

Κυριάκος Χατζηιωάννου,Erotikon / HigherStates, part 3(2019)

Αγγελική Στελλάτου, Σταύρος Γασπαράτος, Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα(2011)

Λενιώ Κακλέα, Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια, Αποκλίσεις (2019)

Πατρίσια Απέργη, Ομάδα Χορού Αερίτες, Cementary(2017)

Rootless Root, Kireru(2012)

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ντοκιμαντέρ για τοTectonicsAthens 2019 (2019)

Δημήτρης Καμαρωτός, AtlasΑθήνα, A Sound Cartography οf Europe (2019)

Georgia Spiropoulos, Eror (The pianist) (2019)

Μedea Electronique, Ηχώ και Νάρκισσος(2018)

Κωνσταντίνος Βήτα – ARTéfactsensemble, Συγκατοίκηση(2013)

Klangforum Wien, Happiness Machine (2019) (με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους)

Λένα Κιτσοπούλου, Rebetika: The Blues of Greece, Onassis USA (2019)

Tuned City – Αρχαία Μεσσήνη (2018) | ντοκιμαντέρ από τη δράση

Blaine Reiningers ecretconcert (2018)

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ηλίας Γιαννακάκης, Ο Άμλετ στο μυαλό του Γιάννη Χουβαρδά (2015) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Ηλίας Γιαννακάκης, Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο εργαστήρι του Φάουστ(2015)(με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Λεωνίδας Κωνστανταράκος (Alaska), XApartments (2017) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Yellow Fieber (2015) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Μαρίνα Δανέζη, Σωματείο Ρακοσυλλεκτών (2011)(με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Ντοκιμαντέρ για το Dancing to Connect 2020(Καλαμάτα, 2020) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Ντοκιμαντέρ Mixed Realities(2019) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Τεχνητή Νοημοσύνη 2.0(2017)

Διαθέσιμο από Τρίτη 2 Ιουνίου (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Ο GeorgePelecanos,σε μια συζήτηση με τη Μαριλένα Αστραπέλλου(2014) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στη Στέγη(2017)(με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)
Werner Herzog (2019) (με ελληνικούς υπότιτλους)

Χριστίνα Καραφυλλιά, ντοκιμαντέρ για την υπότροφο του Ιδρύματος Ωνάση που έλυσε δύο άλυτα μαθηματικά προβλήματα (2019) (με ελληνικούς υπότιτλους)

Guerilla Girls (2017) (με ελληνικούς υπότιτλους)

Daniel Mendelsohn, Narcissus Now Festival USA, podcast (2015)

Narcissus & Acting, με τον Paul Giamatti και τη Vanessa Grigoriadis (2015)

ΣΥΝΕΔΡΙA

circular Cultures: Design. Fashion. Crafts.Α΄Μέρος (2020)

Crafting The Future Α΄Μέρος (2019) (με ελληνικούςυπότιτλους)

CraftingThe Future Β΄ Μέρος (2019) (με ελληνικούς υπότιτλους)

Onassis Symposium: The Role of the Artist in Society(2016) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

DIGITAL

Ντοκιμαντέρ Mixed Realities (2019) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κορωνοϊός και Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Ντοκιμαντέρ για το Dancing to Connect 2020 (Καλαμάτα, 2020) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Αρχείο Καβάφη, Eπτάποιήματα, Επτάμαθήματα, «Συμεών» (2017)

Αρχείο Καβάφη,Επτάποιήματα, Επτάμαθήματα, «Ο Δημάρατος»(2017)

Αρχείο Καβάφη, Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα«Περιμένοντας τους Βαρβάρους»(2017)

Αρχείο Καβάφη, Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα, «Επάνοδος από την Ελλάδα»(2017)

Αρχείο Καβάφη, Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα, «Εν τω Μηνί Αθύρ» (2017)

Αρχείο Καβάφη: Οργάνωση και Πολιτική Διάθεσης Αρχειακών Πηγών «Μιαν Υδατογραφία Άνευ Υπογραφής» Α΄ Μέρος (2019)

Αρχείο Καβάφη: Οργάνωση και Πολιτική Διάθεσης Αρχειακών Πηγών «Μιαν Υδατογραφία Άνευ Υπογραφής» Β΄ Μέρος (2019)

Αρχείο Καβάφη: Οργάνωση και Πολιτική Διάθεσης Αρχειακών Πηγών «Μιαν Υδατογραφία Άνευ Υπογραφής» Γ΄ Μέρος (2019)

Αρχείο Καβάφη: O Daniel Mendelsohn συζητά με τον Δημήτρη Παπανικολάου (2014)

Αρχείο Καβάφη: Από το Καβαφικό Αρχείο στο Λογοτεχνικό Πεδίο του Μεσοπολέμου (2019)

Αρχείο Καβάφη: Ο Καβάφης πάει σχολείο (2020)

Αρχείο Καβάφη: “επήγα” Cavafy International Summer School (2019)

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη | Συλλέγοντας για το ευρύ κοινό (2017)

ΧΟΡΟΣ

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη | Η περιήγηση ως εμπειρία και καταγραφή(2017)

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Έργα τέχνης εμπνευσμένα από την Οδύσσεια του Ομήρου(2017)

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Mobilis in Mobile: Η Βιβλιοθήκη ως υπέρτατο τέρας του δυτικού φαντασιακού(2017)

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Ήχοι του Διαστήματος & Μουσική (2017)

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη: Η Έλξη του Αγνώστου (2017)

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη: Ελληνική Νομαρχία, Ήτοι Λόγος περί Ελευθερίας, Παρά Ανονίμου του Έλληνος, Εν Ιταλία,1806(2017)

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη: «Έρωτος Αποτελέσματα…», Εν Βιέννη της Αούστριας, 1792(2016)

Δημήτρης Νανόπουλος, Από τον Διαφωτισμό στον Διαφωτονισμό (2016)

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εικαστικοί Διάλογοι 2013

ONASSISUSA

Simon Critchley, Let’s Walk with Fiona Shaw(2017) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Stefanos Tsivopoulos, We Antigone (2016) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Onassis Symposium: The Role of the Artist in Society(2016) (μεαγγλικούςκαιελληνικούςυπότιτλους)

Λένα Κιτσοπούλου, Rebetika: The Blues of Greece (2019)

Antigone Now Festival, Antigone in Ferguson (2016)

Narcissus & Acting, με τον Paul Giamatti και τη Vanessa Grigoriadis (2015)

PODCASTS

Simon Critchley, Apply-Degger – Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ στο Είναι και Χρόνος(2020)

Paul Holdengräber, The QuarantineTapes | HenryRollins(2020) (μεαγγλικούςκαιελληνικούςυπότιτλους)

Paul Holdengräber, The Quarantine Tapes | William Gibson (2020)

Paul Holdengräber, The Quarantine Tapes | Maira Kalman(2020)

Simon Critchley on Looking at the Contemporary World Through the Lens of Punk, Greek Tragedy, and Humor At a Distance (2020)

Daniel Mendelsohn, Narcissus Now Festival USA (2015)

Άγγελος Χανιώτης, Narcissus Now Festival USA (2015)

RADIOPHONICS

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Επεισόδιο 1(2020)

Συναντήσεις(2017)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Επεισόδιο 2(2020)

RadioTraces(2017)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Επεισόδιο 3

Πώς τα ποιήματα-πόλεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Επεισόδιο 4 (2020)

Γαλάτεια(2018)

Περισσότερες πληροφορίες στο www.onassis.org

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης