Συναυλία της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» με την Πέγκυ Ζήνα στο Αντίρριο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017, 15:30
Συναυλία της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» με την Πέγκυ Ζήνα στο Αντίρριο
Μία μεγάλη συναυλία, αφιερωμένη στο «χτίσιμο γεφυρών» μεταξύ των ενεργών μελών κάθε τοπικής κοινωνίας, είναι αυτή της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιουλίου στις 9μ.μ. το βράδυ, στο Κάστρο του Αντιρρίου με δωρεάν είσοδο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι σύλλογοι του Αντιρρίου που γιορτάζουν την επιτυχημένη προσπάθειά τους να διατηρούν μία πλατφόρμα διαρκούς διαλόγου και συνεργασίας παράγοντας έργο
υπέρ του τόπου τους.

Με αφορμή τη συναυλία της Κυριακής, απηύθυναν πριν λίγες μέρες την παρακάτω επιστολή στον Μίκη Θεοδωράκη:

«Αγαπημένε μας Μίκη,

Σου γράφουμε από το Αντίρριο, μία μικρή, αλλά φορτωμένη με ιστορικούς συμβολισμούς πόλη. Μια πόλη που προσδιορίζεται από μνημεία διαφορετικών μεταξύ τους εποχών, γεννημένα από διαφορετικές μεταξύ τους σκοπιμότητες.

Το αρχαιότερο είναι ένα θέατρο, φυτεμένο ψηλά στους λόφους της Μακύνειας, αληθινό παρατηρητήριο των αιώνων, της ζωής μας ως ντόπιου πληθυσμού και της κίνησης των ανθρώπων που υπερβαίνουν το χάσμα του στενού Ρίου – Αντιρρίου.

Το ενδιάμεσο χρονικά είναι ένα κάστρο, με τις πολεμίστρες του να χρησιμοποιούνται ευτυχώς μόνο από τον συνήθως άγριο αντιρριώτικο άνεμο, που περνά από μέσα τους κουβαλώντας ήχους από σπαθιά, κανόνια και καριοφίλια. Το πιο σύγχρονο και αγαπημένο σου, καθρέφτης μιας μακράς εποχής χωρίς πόλεμο, είναι μια Γέφυρα, μεγάλη και εθνική.

Ενωτική όπως εσύ, που - πρώτος από όλους εμάς - άκουσες νότες ανέμου ειρηνικού να γλιστρά μέσα από τα καλώδιά της.

Σου γράφουμε από το Αντίρριο, με αφορμή τα 92α γενέθλιά σου.

«ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ» θέλουμε να σου πούμε, αφού το «ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ» μοιάζει φτωχό και ταπεινό μπροστά στη δική σου επάξια κερδισμένη αιωνιότητα.

Ήθελε η μοίρα να γιορτάσουμε, με τις μελωδίες και την ορχήστρα σου,
την πίστη μας στη συλλογικότητα που υπερβαίνει χάσματα και τείχη. Γιορτάζουμε το ότι στο μικρό κομμάτι Ελλάδας που έλαχε για δικό μας θέατρο ζωής, μπορούμε να συνεννοούμαστε, να συνθέτουμε και να συνεργούμε.

Μπορούμε - με την παραίνεση και τη βοήθεια των ανθρώπων της Γέφυρας - να χτίζουμε μεταξύ μας γέφυρες, μπορούμε να απολαμβάνουμε καρπούς κοινής προκοπής.

Πορευόμαστε σε ένα δρόμο στον οποίο πρώτος περπάτησες, πρεσβεύοντας την υπέρβαση εμφυλίων χασμάτων, τη συναντίληψη ως προς τα ελάχιστα -έστω- βασικά (αλλά όχι πάντα δεδομένα) εκείνα που εγγυώνται το αύριο μιας πατρίδας που ανήκει σε όλους μας. Αυτά που εσύ έκανες στίχο και μουσική: «Πάντα ο ίδιος όρκος μένει: Λευτεριά και Προκοπή».

Ναι, θέλουμε να σε έχουμε μαζί μας την Κυριακή 30 Ιουλίου, την επομένη των γενεθλίων σου και με αυτή μας την επιστολή σε προσκαλούμε για να γίνεις κομμάτι (και) της τοπικής Ιστορίας μας.

Μα πιο πολύ, συνειδητά σου απευθύνουμε (και συλλογικά υπογράφουμε) αυτό που αισθανόμαστε σε πρώτο πληθυντικό: ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Με τιμή και αγάπη

Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Αντιρρίου, Ατρόμητος Αντιρρίου, Φαέθων Αντιρρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Μακύνειας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ρίζας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μολυκρείου, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρούζας, Φυσιολατρικός Όμιλος «Αριστοτέλης», Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Αντιρρίου, Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Αντιρρίου».

Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια αγαπημένα, τραγούδια λατρεμένα, από την απύθμενη δεξαμενή της πολύτιμης και ανυπολόγιστης προσφοράς του, φορτισμένα με μνήμες.

Στη εκδήλωση μαζί με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα πάρουν μέρος οι τραγουδιστές:

Πέγκυ Ζήνα, Άκης Δείξιμος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πέγκυ Ζήνα που είχε συνεργαστεί και με τον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο, επιθυμούσε πάντα να ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο συνθέτης δέχτηκε με ευχαρίστηση την πρότασή της και σε συνάντησή τους επισφράγισε τη συνεργασία της με την Ορχήστρα που φέρει το όνομά του!

Η γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια μελετάει το τελευταίο διάστημα τα τραγούδια με μεγάλη προσήλωση και σεβασμό υπό την καθοδήγηση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, κόρης του συνθέτη και ιδρύτριας της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», αλλά και του ίδιου του συνθέτη, ώστε να αποδώσει με ακρίβεια κι ευαισθησία το ύφος του περίτεχνου έργου.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017, 15:30