ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πίστη της σε έναν «υγιή πατριωτισμό», ο οποίος προάγει τα ελληνικά ιδεώδη προσαρμοζόμενος στο διεθνές περιβάλλον, εξέφρασε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») η Ελληνίδα σοπράνο Αναστασία Ζαννή (Anastasia Zannis), η οποία επέστρεψε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά την πανδημία και ένα χρόνο μετά την ερμηνεία του ελληνικού Εθνικού Ύμνου στον Βράχο της Ακρόπολης, για την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση.

Η κ. Ζαννή, γνωστή στο ελληνοαμερικανικό κοινό από τη σταδιοδρομία της στη Νέα Υόρκη – με μια από τις κορυφαίες στιγμές μια sold out συναυλία στο «Κάρνεγκι Χολ» («Carnegie Hall») το 2013, ερμήνευσε τους Εθνικούς Ύμνους και εκτέλεσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην πρόσφατη εκδήλωση των βραβείων του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) στην Ουάσιγκτον, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2020, πριν την παγκόσμια παύση λόγω του Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν μια τρομερή εμπειρία. Μετά από δύο χρόνια βρεθήκαμε όλοι μαζί για να ολοκληρώσουμε αυτό που είχε προγραμματιστεί. Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα τραγούδια όπως του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι να λάβουν άλλη έκταση. Ήταν μια πολύ τιμητική πρόσκληση για εμένα. Κάθε φορά που καλούμαι να τραγουδήσω για την Ελλάδα -και ειδικά στην Ουάσιγκτον που είναι κέντρο αποφάσεων- νιώθω μεγάλη τιμή. Ιδίως σε μια εποχή με αυτά τα γεγονότα, όπου οι Εθνικοί Ύμνοι έχουν γίνει πάλι επίκαιροι», ανέφερε αρχικά η Ελληνίδα σοπράνο.

 Η Αναστασία Ζάννη με τον πρώην πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον

Γεννημένη στην Αθήνα, η Αναστασία Ζαννή σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών και είναι αριστούχος διπλωματούχος Μονωδίας. Ειδικεύτηκε επίσης στη jazz μουσική στο Royal Academy of Music του Λονδίνου ενώ, εκτός από ελληνικά, μιλά άπταιστα Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά. Στην καριέρα της, όπως τονίζει, είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μεγάλα γεγονότα, πολλές φορές χωρίς να το επιδιώξει. Αλλωστε, μεταξύ άλλων, έχει τραγουδήσει ενώπιον πέντε Ελλήνων Πρωθυπουργών, αρκετών ομοσπονδιακών αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, του πρώην προέδρου της χώρας, Μπιλ Κλίντον, της Εθελ Κένεντι, του Μπούτρος Γκάλι και άλλων γνωστών προσωπικοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανέκαθεν αγαπούσα την πολυπολιτισμικότητα. Μου αρέσει να βρισκόμαστε διαφορετικοί άνθρωποι και να ενωνόμαστε μέσω της μουσικής», τονίζει, μεταξύ άλλων.

Ασφαλώς, ως μια ξεχωριστή στιγμή θεωρεί τη συναυλία στο «Κάρνεγκι Χολ», την οποία χαρακτηρίζει ως «την εκπλήρωση ενός ονείρου», ενθυμούμενη την διαδικασία έγκρισής της από τους παραγωγούς της φημισμένης σκηνής, αλλά και το κοινό που έδωσε το «παρών».

«Το ‘Κάρνεγκι Χολ’ πρέπει να σε εγκρίνει προκειμένου να τραγουδήσεις εκεί. Είχα πολύ άγχος μέχρι να γίνει αυτό. Θυμάμαι ότι περπατούσα στο κέντρο με μουσικούς φίλους μου, όταν έμαθα ότι εγκρίθηκα και πέρασα.  Αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο. Ηταν κάτι που ονειρευόμουν και ξαφνικά ήμουν δίπλα και ήρθε η ημερομηνία για να τραγουδήσω. Σε εκείνη τη συναυλία, ήμασταν δυο Ελληνες και τρεις Αμερικανοί, ενώθηκαν τα δυο στυλ και ήταν διαφορετικά. Ηταν το όνειρο και του πατέρα μου. Ηθελα να το κατακτήσω στη μνήμη του», αναφέρει στην συνέχεια.

Πάντως, το όνομα της Αναστασίας Ζαννή συζητήθηκε εκτενώς στην Ελλάδα κατά την περσινή χρονιά, μετά τον Εθνικό Υμνο στην Ακρόπολη, σε μια εικόνα η οποία έκανε τον γύρο του Κόσμου.

«Ένιωσα πολύ μεγάλη συγκίνηση, αλλά κατάλαβα ότι βρέθηκα εκεί επειδή για εμένα ήταν μια στάση ζωής. Πιστεύω σε έναν υγιή πατριωτισμό, είχα αυτή την γραμμή από την κουλτούρα στο σπίτι, που μου εμφύσησε ο πατέρας μου.  Ήταν τα σύμβολα, ο αθλητισμός, ο Εθνικός Ύμνος, η Ακρόπολη. Για εμένα στην Αμερική ήταν ένα στήριγμα ότι είμαι Ελληνίδα και πατριώτισσα. Μετά που μίλησα με ιστορικό και μου είπε ότι δεν έχει τραγουδήσει ξανά άνθρωπος στην Ακρόπολη, με έπιασε ένα ρίγος», προσθέτει η Αναστασία Ζαννή, η οποία έκανε ειδική αναφορά και στην παρουσία της Προεδρικής Φρουράς.

«Είχα βρεθεί στην 5η Λεωφόρο με την Προεδρική Φρουρά αρκετές φορές.  Παρ’ όλα αυτά, ότι συναντηθήκαμε εντός των συνόρων και κάναμε αυτή τη διαδρομή στον Ιερό Βράχο με την ανατολή του ηλίου και ότι είπα a capella τον Εθνικό Ύμνο, είναι κάτι διαφορετικό», καταλήγει η κ. Ζαννή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνίδα σοπράνο έγινε ευρύτερα γνωστή στο κοινό το 2003, όταν συμμετείχε στο επιτυχημένο ελληνικό talent show «Fame Story», στον «ΑΝΤ-1».

«Είχα τρεις μήνες τηλεοπτικού χρόνου -ο οποίος είναι πανάκριβος- σε ένα σόου με 80% τηλεθέαση. Αυτό μου έδωσε αναγνωρισιμότητα. Με έμαθαν με το μικρό μου όνομα οι Έλληνες, αλλά και οι άνθρωποι του εξωτερικού. Η παραγωγή με χειρίστηκε με σοβαρότητα. Βέβαια, δεν αρκεί η δημοσιότητα από μόνη της για να προχωρήσεις μετά. Χρειάζεται και η φωνή», απαντά σχετικά η Ελληνίδα σοπράνο.

Πηγή: «Εθνικός Κήρυκας» («Ε.Κ.»)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης