Ποντιακές φορεσιές και κεμεντζέδες έχουν βάλει στις βαλίτσες τους τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης από την Επισκοπή Νάουσας, που σε λίγες ώρες θα πετάξουν για Κάιρο για να «μυήσουν» τους Αιγυπτίους στο κότσαρι, το τικ και άλλους παραδοσιακούς χορούς.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο ταμίας του συλλόγου και χοροδιδάσκαλος Σάββας Ορδουλίδης, εξηγεί πως μικροί και μεγάλοι ανυπομονούν να βρεθούν στο Κάιρο και να ξεσηκώσουν με το δωρικό «ποδοβολητό» τους όλους τους συμμετέχοντες, διαδίδοντας παράλληλα το ποντιακό στοιχείο παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παιδικών Χορών, που διοργανώνει το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Αιγύπτου. Είκοσι πέντε άτομα, χορευτές από δώδεκα έως δεκαεπτά ετών, γονείς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, θα βρεθούμε για έξι μέρες εκεί και θα εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Ορδουλίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- πυρρίχιο, χορό των μαχαιριών (πιτσάκ), σερενίτσα, κότσαρι, ενώ τους δημοφιλείς ποντιακούς χορούς θα συνοδεύσουν με τη λύρα τους οι μόλις 14 ετών λυράρηδες.

Στο Κάιρο θα συναντηθούν χορευτικά συγκροτήματα από 22 χώρες, από όλον τον κόσμο. Από την Ινδία και το Μεξικό μέχρι την Ιταλία, τη Σερβία, την Ιορδανία, τη Λιθουανία κ.λπ. Στόχος της ελληνικής αποστολής από την Επισκοπή Νάουσας είναι όταν ολοκληρωθεί το Φεστιβάλ, να έχουν καταφέρει να διδάξουν ποντιακά μέχρι και στους …Μεξικάνους!

Ο σύλλογος έχει ετοιμάσει τα πάντα και οι πρόβες μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν εντατικές για να παρουσιάσουν το καλύτερο αποτέλεσμα, χορεύοντας σε πλατείες και θέατρα του Καΐρου. «Έχουμε φτιάξει τρία προγράμματα. Θα χορεύουμε κάθε απόγευμα σε διάφορα σημεία της όμορφης πόλης και σε γνωστά στέκια, ενώ θα βρεθούμε και σε ελληνικά σχολεία, όπου διδάσκονται ήδη ελληνικοί χοροί», σημειώνει ο κ. Ορδουλίδης.

 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης