Συναυλίες, χορός και θεατρικές παραστάσεις μάς περιμένουν αυτήν την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, σε διάφορα σημεία της Αθήνας και μας προσφέρουν ανάσες δροσιάς και ξεγνοιασιάς.

Πανσέληνος Αυγούστου με τον Γιώργο Ανδρέου, τον Γιάννη Κότσιρα και την Κορίνα Λεγάκη στο Σούνιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με φόντο το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την πανσέληνο του Αυγούστου να φωτίζει το μοναδικό σκηνικό, ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, θα δώσει μια συναυλία την Κυριακή 26 Αυγούστου, λουσμένη στο φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, σε έναν από τους σημαντικότερους και ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής.

Πρωταγωνιστής το πολυτραγουδισμένο φεγγάρι του Αυγούστου. Οι «σιωπές» οι «αγαπημένες της Σελήνης», του Σεφέρη. Το Φεγγάρι του Λόρκα κι όλων των ποιητών, των παραμυθιών, των ονείρων. Το Φεγγάρι των τραγουδιών. Το Χάρτινο Φεγγαράκι του Γκάτσου, σύμβολο σκηνικό και ερωτικό. Το νυχτερινό φανάρι του ουρανού, παρηγοριά κάθε στρατολάτη.

Ο Γιώργος Ανδρέου επιλέγει για την εκδήλωση γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια του, αλλά και τραγούδια άλλων σημαντικών δημιουργών, Ελλήνων και ξένων. Της παράδοσης και του λαϊκού μας τραγουδιού. Ο διακεκριμένος συνθέτης και πιανίστας, καλεί για την περίσταση τον Γιάννη Κότσιρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζί τους στην σκηνή μια νέα ερμηνεύτρια η Κορίνα Λεγάκη.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δήμου Λαυρεωτικής “Θορίκια 2018”.
Ναός του Ποσειδώνα
Σούνιο

26 Αυγούστου 2018
21:00
Είσοδος ελεύθερη



Πανσέληνος Αυγούστου στο Μουσείο Ακρόπολης

Η πανσέληνος του Αυγούστου φωτίζει τον ελληνικό κινηματογράφο στο Μουσείο Ακρόπολης.

Κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων θα ταξιδέψει το αθηναϊκό κοινό, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, στον νοσταλγικό κόσμο του ελληνικού κινηματογράφου, την Κυριακή 26 Αυγούστου στις 21:00 στο Μουσείο Ακρόπολης. Οι θεατές θα απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας με μουσικές μεγάλων Ελλήνων συνθετών από επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Τη συναυλία οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης.

Μουσική Διεύθυνση: Δημήτρης Μίχας
Μουσείο Ακρόπολης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15 Τηλέφωνο: 2109000900

26 Αυγούστου 2018
21:00

Εισιτήρια

Η συναυλία θα είναι δωρεάν για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Ακρόπολης.

Tο Μουσείο θα λειτουργήσει από τις 8 π.μ. έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου θα είναι ελεύθερη από τις 8 το βράδυ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου, καθώς και το καφέ του ισογείου.



Η Πανσέληνος του Αυγούστου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Σήμερα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα υποδεχθεί την ωραιότερη πανσέληνο του χρόνου με ανοιχτές τις πύλες του και ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00. Οι εφετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην έννοια του Ωραίου, προσεγγίζοντάς τη με ιδιαίτερες αφηγήσεις, μουσική και αναγνώσεις.

Από τις 20:15 ως τις 21:00, στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σπουδαστές της Δραματικής Σχολής “Δήλος” θα διαβάσουν αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, μεταξύ των οποίων τον Ομηρικό Ύμνο στην Αφροδίτη, τον διάλογο της Διοτίμας και του Σωκράτη για τον Έρωτα από το Συμπόσιο του Πλάτωνα και τα ήθη των νέων από τη Ρητορική του Αριστοτέλη. Πρόκειται για τη συνέχιση της επιτυχημένης δράσης “Οι πέτρες μιλούν”, που γίνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής-Αργοσαρωνικού. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Έφης Θεοδώρου και η μουσική του Νίκου Πλάτανου.

Από τις 21:00 έως τις 22:00 αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί του Σωματείου Ελλήνων Ξεναγών, θα οδηγήσουν τις ματιές και τα βήματα των επισκεπτών σε επιλεγμένα εκθέματα των μονίμων και των περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, για να αναδείξουν και να αφηγηθούν τις αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη.

Συγκεκριμένα:

• Κώστας Πασχαλίδης: Το αινιγματικό χαμόγελο της Μυκηναίας (Αίθ. 4)
• Δέσποινα Καλεσοπούλου: Κόρη Φρασίκλεια: ομορφιά στην αιωνιότητα (Αίθ. 11)
• Μαρία Λαγογιάννη, Σαπφώ Αθανασοπούλου: Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου (Αίθ. 43-45)
• Κάτια Μαντέλη: Γυμνά αρχέτυπα της προϊστορίας (Αίθ. 44)
• Μιμίκα Κρίγκα: Αναζητώντας το Ωραίο στην τέχνη της προϊστορικής Σαντορίνης (Αίθ. 48)
• Αριστοτέλης Κοσκινάς: O βασιλιάς Ακρότατος και η επικίνδυνη όψη του Ωραίου (Αίθ. 28)
• Κορίνα Μοσχίδη: Για την πιο ωραία (Αίθ. 30)
• Χρυσάνθη Τσούλη: Μια ωραία κοιμωμένη (Αίθ. 32)

Τέλος, από τις 22:15 ως τις 23:15 στο Αίθριο του Μουσείου, τo Nikea Guitar Ensemble – Κιθαριστικό Σύνολο Νίκαιας, ένα από τα τρία Κιθαριστικά Σύνολα του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών και το πιο πολυβραβευμένο και διάσημο σύνολο της Ελλάδας, θα μας ταξιδέψει στη “Μαγεία της κιθάρας” με έργα γνωστών κλασικών συνθετών. Θα ακουστούν κιθαριστικά κομμάτια από την εποχή του Μπαρόκ έως τις μέρες μας, τζαζ διασκευές, παραδοσιακές ισπανικές μελωδίες κ.ά. Υπεύθυνος διδασκαλίας και καλλιτεχνικής επιμέλειας του Συνόλου είναι ο καταξιωμένος κιθαριστής Αντώνης Μυτακίδης. Σολίστ: Γιώργος Γκόλγκαρης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Ιονίων Νήσων) & Ηλίας Διαμαντάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Αττικής).

Ώρα έναρξης (με ελεύθερη είσοδο): 20:00
Ώρα τελευταίας εισόδου επισκεπτών: 23:30
Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα είναι επισκέψιμοι έως τις 23:45, χάρη στην εθελοντική προσφορά του φυλακτικού προσωπικού.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πατησίων 44 & Τοσίτσα 1 Τηλέφωνο: 2132144800, 2132144856, 213214

26 Αυγούστου 2018

20:00 – 23:59

Είσοδος ελεύθερη.



Αυγουστιάτικη πανσέληνος με τον «Μελαγχολικό Πρίγκιπα» στα Λιπάσματα

Στο πλαίσιο του «Λιπάσματα 2018: Φεστιβάλ στη θάλασσα», το ενδεκαμελές μουσικό σύνολο του Κώστα Μουστάκα θα παρουσιάσει ορχηστρική μουσική και τραγούδια του σε ημικλασική – έντεχνη φόρμα, στην πανσέληνο.

Την ορχήστρα διευθύνει ο Γιώργος Αραβίδης.

Παίζουν οι μουσικοί:

Ισιδώρα Κοψιδά: όμποε
Μαργαρίτα Κουτσούκου: πιάνο
Νίκος Μουστάκας: κιθάρα
Βίλμα Ζιόνκα: βιολί
Κώστας Κατσιφέρης: βιόλα
Αγγελική Μουρίκη: τσέλο
Άγγελος Κουλούρης: κοντραμπάσο

Τραγουδούν ο Βασίλης Γισδάκης και η Αμαλία Τάτση.

Χορεύει η Κάλλια Θεοδοσιάδη με χορογραφίες που έκανε η ίδια.

Σκηνοθεσία, ανάγνωση κειμένων και απαγγελία ποιημάτων: Γιάννης Σταματίου, ηθοποιός – σκηνοθέτης.

Εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας
Γρ. Λαμπράκη

26 Αυγούστου 2018
21:00
Είσοδος ελεύθερη.



Πανσέληνος Αυγούστου 2018 στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου με τους Μάριαν Γεωργίου και Αδάμ Τσαρούχη

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Πανσέληνο του Αυγούστου 2018, το Νομισματικό Μουσείο δηλώνει και φέτος την παρουσία του στις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου, έναν καθιερωμένο θεσμό του ΥΠΠΟΑ με ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό.

Οι επισκέπτες θα απολαύσουν υπό το φως της πανσελήνου, στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου, τη μουσική εκδήλωση «La Luna» που θα ταξιδέψει το κοινό σε μαγευτικά μουσικά μονοπάτια με τη συνοδεία των: Μάριαν Γεωργίου και Αδάμ Τσαρούχη, στα πλήκτρα. Ενορχηστρώσεις: Ηλίας Αργυρόπουλος και σαξόφωνο: Δημήτρης Καραγιάννης.

Cafe στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου
Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 12, Ιλίου Μέλαθρον Τηλέφωνο: 2103612519, 2103612190

26 Αυγούστου 2018

21:00

Είσοδος ελεύθερη, υπάρχει χρέωση στην κατανάλωση.



Ninos Du Brasil στο ΚΠΙΣΝ

Οι Ninos Du Brasil είναι ένα μυστήριο, οι ρίζες και το παρελθόν τους παραμένουν άγνωστες μέχρι τις μέρες μας. Οι ζωντανές εμφανίσεις τους και αυτές σποραδικές αλλά με αντίκτυπο τέτοιο που τις κάνει θρυλικές. Είναι ταγμένοι στο να αναμειγνύουν σπάνιους και τολμηρούς ήχους, με θορύβους, ηλεκτρονική μουσική και ρυθμούς batucada και samba. Είτε τους δείτε σε κάποια πανκ κατάληψη στο Βέλγιο, είτε στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, ένα είναι το συμπέρασμα: καταφέρνουν να συσπειρώσουν ανόμοια κοινά σε παράφρονα φεστιβαλικά πάρτι και χορό μέχρι εξάντλησης. Ο συμπυκνωμένος ήχος τους είναι απόσταγμα της ανάμιξης old school techno με πολυπληθείς χορωδίες και καρναβαλικές παρελάσεις.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ευριπίδου και Λ.Συγγρού Τηλέφωνο: 2168091001, 002, 003

26 Αυγούστου 2018
21:00
Είσοδος ελεύθερη

«Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου στο Χυτήριο

Ο Θόδωρος για να μπορεί να τσιλιμπουρδίζει με τις κατά καιρούς ερωμένες του, έχει «επινοήσει» έναν ανύπαρκτο φίλο από την Πάτρα, τον Λευτεράκη, που τον χρησιμοποιεί σαν άλλοθι, όταν θέλει να δικαιολογήσει τις απουσίες του στη γυναίκα του Φωφώ. Ο Θεός όμως αγαπά τον κλέφτη αγαπά και τον νοικοκύρη. Έτσι λοιπόν όταν μια μέρα εμφανίζεται ξαφνικά στο σπίτι ο κατά φαντασίαν φίλος του Θόδωρου, ο Λευτεράκης Τσαμπαρδής με το όνομα, ο Θόδωρος δεν πιστεύει στα μάτια του αυτό που βλέπει, εν αντιθέσει βέβαια με την γυναίκα του που υποδέχεται τον Λευτεράκη μετά βαΐων και κλάδων…

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Αλέκος Σακελλάριος
Απόδοση κειμένου / Σκηνοθεσία / Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Παπαθανασίου & Μιχάλης Ρέππας
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κουστούμια: Έβελιν Σιούπη
Φωτογράφηση και trailer: Κάρολος Πορφύρης και Γιώργος Γιαννίμπας
Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Αθανασίου
Περούκες – Κομμώσεις: Bergmann Kord
Μακιγιάζ: TommyG
Γυναικεία παπούτσια: Mark Milan
Παραγωγή: Χυτήριο Σημείο Πολιτισμού – Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς – Βάσια Παναγοπούλου

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):

Θόδωρος: Μάνος Παπαγιάννης
Ντόλυ(ερωμένη του Θόδωρου): Αγγελική Δαλιάνη
Φωφώ (σύζυγος του Θόδωρου): Δήμητρα Σιγάλα
Ελένη (φίλη του ζεύγους): Τζένη Διαγούπη
Μπάμπης (εραστής της Ελένης): Μάνος Ιωάννου
Θανάσης (σύζυγος της Ελένης): Περικλής Λιανός
Τόλης: Γιάννης Ρούσσος

Διάρκεια: 100 λεπτά (με διάλειμμα)

Πολυχώρος Χυτήριο

Κυριακή 21:00

Πέμπτη 21:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00

Εισιτήρια:
Κάθε Πέμπτη & Κυριακή γενική είσοδος 15€
Κάθε Παρασκευή & Σάββατο γενική είσοδος 20€
Φοιτητές, άνεργοι, παιδικό και άνω των 65 γενική είσοδος 12€



«Πανικός στο υπουργείο» των Jean Franco & Guillaume Mélanie

Ο Άκης (Μάριος Αθανασίου) είναι ο νέος υπουργός Παιδείας. Ονειροπαρμένος και μονίμως εκτός πραγματικότητας, δεν κάνει βήμα χωρίς την πιστή συνεργάτιδά του και διευθύντρια του υπουργείου, Νίκη (Μαριάννα Τουμασάτου). Παντρεμένη με τη δουλειά της, η Νίκη δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Η ζωή της περιστρέφεται εξ ολοκλήρου γύρω από τον προϊστάμενό της και την κόρη της, την οποία μεγάλωσε μόνη της και την οποία ελπίζει μελλοντικά να «βολέψει» στο υπουργείο.

Δυστυχώς για εκείνη, τα τρία πρόσωπα που αποτελούν τους πυλώνες της ζωής της έχουν αποφασίσει να την τρελάνουν. Ο υπουργός της είναι ερωτευμένος και οι προσπάθειές του επικεντρώνονται στο πως θα αποφύγει τη γυναίκα του. Η κόρη της, η Σάρα (Στέλλα Κοσμοπούλου), ένα πανέξυπνο αλλά κακομαθημένο παιδί, δεν εννοεί να υποκύψει στις επιθυμίες της μητέρας της και επιδιώκει να ανεξαρτητοποιηθεί. Ο πατέρας της, ο Κώστας (Κώστας Βουτσάς), επιμένει να κυνηγάει τον ποδόγυρο, παρά τα χρόνια του, και δεν την αφήνει σε ησυχία. Όσο για την σύζυγο του υπουργού (Άννα Μενενάκου), αυτή βγάζει σπυριά και μόνο με το άκουσμα του ονόματος της Νίκης.

Όμως την χαριστική βολή στο σύμπαν της Νίκης θα δώσει ο Γιαννάκης (Ορφέας Παπαδόπουλος), ο ωραίος κλητήρας που θα ανατρέψει κάθε σχέδιο το οποίο έχει καταστρώσει η Νίκη.

Η κωμωδία των Jean Franco και Guillaume Mélanie έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι το 2009 και γνώρισε από την πρώτη στιγμή καταπληκτική επιτυχία.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Δημήτρης Αποστόλου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Θωμόπουλος
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια Νικόλ Παναγιώτου
Φωτισμοί: Γιώργος Φωτόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσσα Χατζηανδρέου

Παίζουν: Μαριάννα Τουμασάτου, Μάριος Αθανασίου, Κώστας Βουτσάς, Ορφέας Παπαδόπουλος, Άννα Μενενάκου, Στέλλα Κοσμοπούλου.

Καλοκαιρινό θέατρο Λαμπέτη, Λεωφ. Αλεξάνδρας 106. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15, από 6 Ιουλίου. Τιμές εισιτηρίων: Θέσεις με τραπεζάκι 20€, γενική είσοδος 16€, φοιτητικό – παιδικό – ΑΜΕΑ 12€. Ταμείο του θεάτρου τηλ. 210 6457086.



«Παράξενο ζευγάρι» του Νηλ Σάιμον στη Σαλαμίνα

Ο Όσκαρ είναι ένας αθλητικός συντάκτης σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης, καλοπληρωμένος αλλά λίγο… χαλαρός στα έξοδα. Η πρώην σύζυγός του μάταια περιμένει τη διατροφή και η εφορία αδίκως τη δήλωσή του. Γοητευτικός και άστατος, κοινωνικός και σκορποχέρης, ξενύχτης και τρομερά τσαπατσούλης, ο Όσκαρ είναι ο αντίποδας του φίλου του του Φέλιξ που είναι και οικονόμος και μονογαμικός και σπιτόγατος και άσσος στο νοικοκυριό. Οι δυο τους, εκτός από μια βαθιά φιλία, μοιράζονται και την εμπειρία ενός διαλυμένου γάμου. Διότι όταν η σύζυγος του Φέλιξ τον πετάει έξω από το σπίτι, ο φίλος του ο Όσκαρ του προσφέρει το δικό του ως καταφύγιο. Η συμβίωση των δύο αυτών ανθρώπων, έχει ανατρεπτικά, εκρηκτικά, ξεκαρδιστικά αποτελέσματα…

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου

Πρωταγωνιστούν:
Γιάννης Ζουγανέλης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Βάσω Γουλιελμάκη, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Χαζής, Ντίνος Σπυρόπουλος, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Ερμόλαος Ματθαίου.

Διάρκεια: 2 ώρες (με διάλειμμα).

Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας
Σαλαμίνα

26 Αυγούστου 2018
21:00
Εισιτήρια
15€

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης