Ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος αποτελεί μία από τις σπάνιες περιπτώσεις Έλληνα καλλιτέχνη, ο οποίος διανύει μία ξεχωριστή μουσική πορεία στη χώρα μας μας, αλλά και στο εξωτερικό. Βιρτουόζος κλασικός πιανίστας, συνθέτης, παραγωγός, δάσκαλος. Κινείται περίτεχνα από το σύμπαν της Δυτικής Μουσικής – σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των μουσικών παραδόσεων του πλανήτη. Έχοντας συνεργαστεί με μία «αφρόκρεμα» μουσικών, εμφανίζεται δυναμικά και με χαρακτηριστική άνεση τόσο στις πιο σημαντικές αίθουσες κλασικής μουσικής όσο και στα underground νυχτερινά jazz στέκια, ταξιδεύοντας κάθε φορά το μουσικόφιλο κοινό, στον δικό του ξεχωριστό μουσικό κόσμο.

«Η μουσική επηρεάζει περισσότερο από όλους τα παιδιά και τους νέους. Αυτό σημαίνει ότι η μουσική που φτιάχνεται σήμερα είναι ικανή να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό την ψυχολογία αλλά και τα ιδανικά του μέλλοντος», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την παρουσίαση της νέας του δισκογραφικής πρότασης με τίτλο: “Meditations”, για την οποία ετοιμάζει μία μοναδική ατμοσφαιρική παράσταση στον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό του Αγ. Παύλου στο Σύνταγμα, το βράδυ του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος, αυτοσχεδιάζοντας τις περισσότερες φορές, με τη χρήση φυσικών, ηλεκτρικών αλλά και ηλεκτρονικών ήχων τόσο στις ζωντανές εμφανίσεις του όσο και μέσω της σημαντικής δισκογραφίας του προκαλεί έντονες ακουστικές, συναισθηματικές και πνευματικές εμπειρίες για το υψηλών απαιτήσεων μουσικόφιλο κοινό.

Ποια ανάγκη κρύβεται πίσω από το Meditations;

«Είναι σαν να αναρωτιόμαστε γιατί παίζουμε και ακούμε μουσική; Νομίζω ότι είναι αυτή η αίσθηση ευφορίας και οι απερίγραπτα όμορφες ψυχικές καταστάσεις που δημιουργούνται από αυτή την τέχνη και που όποιος βρεθεί σε αυτές θέλει να επισκεφθεί ξανά και ξανά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο μουσικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι όμως το Meditions; Αυτοσχεδιαστικά μουσικά ποιήματα που αγγίζουν την καρδιά και ηρεμούν το μυαλό μας, περιγράφοντας με μουσικό τρόπο τη διαδικασία του διαλογισμού με ένα ποιητικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζεται, για τη νέα του δουλειά, «ο πιανίστας παρεκκλίνει από την τροχιά και κάνει μια ηχογράφηση μόνος του, προκειμένου να βρεθεί σε ένα πιο ελεύθερο και ανοιχτό μουσικό σύμπαν. Μια μινιμαλιστική κατάθεση από έναν βιρτουόζο, ο οποίος δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, αλλά να ευχαριστήσει και να εμψυχώσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Το Σάββατο το βράδυ θα έχουμε ένα υπέροχο πιάνο και ένα άριστο ηχοσύστημα, το οποίο σε συνδυασμό με την καταπληκτική ακουστική του Αγγλικανικού Ναού δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την παρουσίαση», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «και η ποιότητα των παρευρισκομένων θα είναι αντίστοιχη».

Ποιο είναι το όραμα του για την τέχνη στην Ελλάδα;

«Θα ήθελα να δω περισσότερους καλλιτέχνες να παίρνουν ρίσκα που δεν αφορούν μόνο την εγχώρια κατανάλωση ή τον τουρισμό και αντίστοιχα ένα κοινό ικανό να ανταποκριθεί σε αυτά. Η εξωστρέφεια της Ελληνικής δημιουργίας είναι σίγουρα ένα κομμάτι στο οποίο αξίζει να επενδύσουμε» λέει.

Όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας στη διαδικασία παραγωγής της τέχνης, ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος υπογραμμίζει: «Η τεχνολογία ήταν πάντα ένα σημαντικό μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού είτε μιλάμε για τον τροχό ή τον πιο ισχυρό υπολογιστή. Η τέχνη είναι ανθρώπινη ανάγκη η οποία δεν έχει απαραίτητα πρακτικούς σκοπούς και για αυτό το λόγο πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν όσο αναπνέουν να δημιουργούν πρώτα από όλα για την δική τους ευχαρίστηση. Το ποια μέσα χρησιμοποιεί ο καθένας είναι μικρής σημασίας από την στιγμή που κάποιος νιώθει την ανάγκη να κάνει τέχνη και κάποιος άλλος να την αισθανθεί».

Το άλμπουμ “Meditations” αποτελείται από τέσσερις αυτοσχεδιασμούς και δύο συνθέσεις για πιάνο. Ο στόχος του είναι να περιγράψει με μουσικό τρόπο τη διαδικασία του διαλογισμού με ένα ποιητικό χαρακτήρα. Η αύρα της συλλογής περιγράφεται εύλογα από το ρητό του Alan Watts στο εσώφυλλο του CD “ Τα μάτια βλέπουν και τα αυτιά ακούν καθώς ο αέρας φυσάει και το νερό κυλάει”.

Βιογραφικό:

Ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος έχει στο ιστορικό του τέσσερα προσωπικά άλμπουμ και δεκάδες συμμετοχές στην Ελληνική και ξένη δισκογραφία. Έχει εμφανιστεί σε μικρές και μεγάλες σκηνές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε Ευρώπη, Βόρεια και Κεντρική Αμερική και Αφρική.

Είναι ένας συνθέτης, πολυοργανίστας και μουσικός παραγωγός που κατέχει μια μεγάλη γκάμα από μουσικά στιλ στην φαρέτρα του απολαμβάνοντας την αναγνώριση από συναδέλφους και το μουσικόφιλο κοινό. Στα σχεδόν 20 χρόνια τα οποία εργάζεται σαν επαγγελματίας μουσικός έχει συνεργαστεί με πολλούς και γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το όνομα του Στεφανόπουλου έχει συνδυαστεί με την καλή αισθητική και την αφοσίωση στην τέχνη της μουσικής.

Ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος ξεχωρίζει για τη μουσικότητα και την υψηλή αισθητική του, όπως και για την ευχέρεια που κατέχει να ελίσσεται μέσα από πολλά διαφορετικά μουσικά ιδιώματα.

Παραθέτει την τεχνική και τον ήχο που απέκτησε από τις σπουδές του στο κλασικό πιάνο, καθώς και την εμπειρία και τις γνώσεις από την τριβή με πληθώρα στιλ που εκτείνονται από την τζαζ στην ποπ και από την αφρικάνική μουσική μέχρι την πειραματική ηλεκτρονική. Οι ήχοι από το συνθεσάιζερ και η ψηφιακή επεξεργασία του ήχου συνδυάζονται με τον ήχο του ακουστικού πιάνου και της ηλεκτρικής κιθάρας.

Οι προηγούμενες δουλειές του Στεφανόπουλου αναπτύσσονται από τρίο σε κουιντέτα μέχρι την προ τελευταία η οποία είναι ένα έργο για ορχήστρα εγχόρδων και τζαζ οκτέτο αποτελούμενη από ένα σύνολο είκοσι-τριών μουσικών.

Ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος αφιερώθηκε στην μουσική από νεαρή ηλικία μελετώντας κλασικό πιάνο, βιολί, σύνθεση και αυτοδιδασκόμενος ηλεκτρική κιθάρα. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές στο κλασικό πιάνο υπό την επίβλεψη του διάσημου πιανίστα και δασκάλου Yonty Solomon, στο Trinity College of Music του Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του μοίρασε τον χρόνο του μεταξύ του κλασικού και του τζαζ πιάνου και τζαζ σύνθεσης. Από το 2003 που αποφοίτησε εργάζεται σαν επαγγελματίας μουσικός συνεργαζόμενος με σχήματα afro beat, latin jazz, straight ahead jazz, πειραματικά ηλεκτρονικά, mainstream pop και crossover.

Τα τελευταία χρόνια ο Στεφανόπουλος εμφανίζεται εκτενώς με το project “Scrap Music” το οποίο δουλεύει σε μια εντελώς αυτοσχεδιαστική συνθήκη με συμμετοχές μουσικών από ποικίλα ήδη και παραδόσεις.

Ο Στεφανόπουλος έχει εμφανιστεί σε δεκάδες φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μερικοί από αυτούς είναι Idyllwild Arts (USA), Mama Jazz (Lithuania), Jamboree Jazz (Barcelona), Amsec (Austria), Technopolis (Athens), Jazzablanca (Morocco) καθώς και σε τζαζ κλάμπ στην Ελβετία, Ολλανδία, Νότιο Αφρική, Κούβα και ΗΠΑ. Έχει εμφανιστεί σχεδόν σε όλους τους σημαντικούς συναυλιακούς χώρους σε Ελλάδα και Κύπρο και έχει κάνει αρκετές εμφανίσεις σε εκπομπές στην κρατική τηλεόραση.

Μερικοί από τους καλλιτέχνες με τους οποίους έχει συνεργαστεί είναι οι :JD Walter (USA), Athens Big Band, Dave de Rose (UK), Femi Temowo (UK), Kelly Lee Evans (Canada), Debora J. Carter (Holland), Viktorija Pilatovics (Lithuania), Lina Sleibi (Palestine), John Keating (Ireland), Jason Wastor, Ανδρέας Πολυζογόπουλος, Μιχάλης Καπηλίδης, David Lynch, Σταύρος Λάντσιας, Γιώργος Κοντραφούρης, Γιώτης Κιουρτζόγλου, Χρήστος Θηβαίος και άλλοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης