Νικόλας Αρώνης

Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τίτλο, η RAI ανακοίνωσε τον αιφνίδιο θάνατο του συνθέτη και τροβαδούρου Lucio Dalla.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σημαντικός αυτός δημιουργός απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης στην Ελβετία, μόλις τρεις ημέρες πριν γιορτάσει τα 69α γενέθλιά του.

Ο Dalla βρισκόταν στο Μοντρέ της Ελβετίας για σειρά συναυλιών, σε συνέχεια της προ δύο εβδομάδων συμμετοχής του στο φεστιβάλ ιταλικού τραγουδιού του San Remo.

Ο Dalla γεννήθηκε το 1943 στην Μπολόνια. Ξεκίνησε να παίζει κλαρίνο σε μικρή ηλικία με μια jazz μπάντα στη Ρώμη. Ο τραγουδιστής και συνθέτης Gino Paoli ήταν εκείνος που ανακάλυψε το ταλέντο του Dalla και του πρότεινε να ξεκινήσει solo καριέρα ως τραγουδιστής της soul.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, το ντεμπούτο του Dalla έγινε στο φεστιβάλ Cantagiro το 1965, χωρίς επιτυχία, προφανώς λόγω της μουσικής και της εμφάνισής του, που θεωρήθηκε πολύ «πειραματική» για την εποχή. Το πρώτο του album με τον τίτλο «1999» κυκλοφόρησε την ακριβώς επόμενη χρονιά, το 1966, ενώ το επόμενο ολοκληρώθηκε το 1970 και τιτλοφορείται «Terra di Gaibola», περιλαμβάνοντας μερικά από τα τραγούδια του, τα οποία στη συνέχεια έγιναν «κλασικά».

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το «4 Marzo 1943», το οποίο γνώρισε τεράστια αποδοχή στο φεστιβάλ του San Remo. Το συγκεκριμένο κομμάτι, παρά το γεγονός ότι είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό με τον τίτλο «Gesù bambino».

Το επόμενο σημαντικό βήμα στην καριέρα του Dalla ήταν η συνεργασία του με τον Ιταλό ποιητή Roberto Roversi, ο οποίος έγραψε τους στίχους για τα επόμενα 3 album του Dalla, «Il giorno aveva cinque teste» (The Day Had Five Heads) (1973), «Anidride solforosa» (1975) και «Automobili» (Automobiles) (1976). Παρότι τα album του αυτά δεν πούλησαν όσα αντίτυπα αναμενόταν, οι κριτικοί υποδέχθηκαν με διθυραμβικές κριτικές τον ασυνήθιστο συνδυασμό των περίεργων στίχων του Roversi με τις πειραματικές συνθέσεις του Dalla.

Μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον Roversi, ο Dalla αποφάσισε να γράψει μόνος του τους στίχους των επόμενων album. Μία απόφαση η οποία μπορεί να θεωρείται επιτυχημένη, καθώς τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο δημιουργικούς και αναγνωρισμένους Ιταλούς συνθέτες. Το πρώτο άλμπουμ σε αυτή τη φάση της καριέρας του ήταν το «Com’è profondo il mare» (1977), ένα άλμπουμ στο οποίο τον Dalla πλαισίωναν μερικά από τα μέλη της μετέπειτα δημοφιλούς ιταλικής μπάντας Stadio, ενώ το τραγούδι «Quale allegria» είναι μέχρι σήμερα μέσα στα καλύτερα ιταλικά τραγούδια.

Το 1979, η απήχηση του Dalla επιβεβαιώνεται από την επιτυχία της περιοδείας και του άλμπουμ με τον τίτλο «Banana Republic», μια περιοδεία στην οποία συμμετείχαν ο εξίσου επιτυχημένος τραγουδοποιός Francesco De Gregori και η ορχήστρα του.

Το 1990, το single του «Attenti al Lupo» του έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και φήμη στην Ευρώπη. Προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε συναυλία με τον Pavarotti, τραγουδώντας τη δική του επιτυχία «Caruso», την οποία ύστερα από εκείνον (1986) τραγούδησαν πολλοί καλλιτέχνες.

Ο Lucio Dalla μετρούσε δεκάδες albums με εκατομμύρια πωλήσεων σε όλο τον κόσμο, ενώ το τελευταίο στη σειρά κυκλοφόρησε το 2010 με τον τίτλο «Angoli nel cielo».

Διαβάστε επίσης:
«Έφυγε» ο Λούτσιο Ντάλα, Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης