Η Τάντι Νιούτον θέλει να γίνει γνωστό γιατί οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου – BFI London Film Festival δεν δέχτηκαν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «President» για τις προεδρικές εκλογές της Ζιμπάμπουε το 2018 του οποίου ήταν παραγωγός.

Η ταινία σκηνοθετημένη από την Καμίλα Νίλσον εξιστορεί την αποτυχημένη προσπάθεια του νεαρού υποψήφιου για την προεδρία Νέλσον Καμίσα να ανατρέψει τον πρόεδρο Έμερσον Μνανγκάγκουα, τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας, ο οποίος με στρατιωτικό πραξικόπημα απομάκρυνε τον επί δεκαετίες δικτάτορα Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ντοκιμαντέρ εξετάζονται οι ισχυρισμοί ότι ο Έμερσον Μνανγκάγκουα, ο οποίος υποσχέθηκε δημόσια δίκαιες και διαφανείς εκλογές και το κόμμα του έμειναν στην εξουσία μέσω αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος και βίας κατά της αντιπολίτευσης.

«Κάθε φορά που συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα ενός άλλου Φεστιβάλ και κέρδιζε βραβείο σε ένα άλλο Φεστιβάλ και μετά μπήκε στη βραχεία λίστα για τα Όσκαρ, σκεφτόμουν απλώς το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου. “Πού ήσουν;”» λέει η Αγγλίδα ηθοποιός με καταγωγή από τη Ζιμπάμπουε. «Και ο λόγος που δεν ήταν εκεί ήταν επειδή ήταν η εβδομάδα προτού ο Μνανγκάγκουα πάει στη Σκωτία με 100 αντιπροσώπους από τη Ζιμπάμπουε, προσκεκλημένος από το Ηνωμένο Βασίλειο. Γι’ αυτό νομίζω ότι δεν προβλήθηκε» τόνισε.

Σε δήλωση στο Variety δίνεται απάντηση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου στην οποία επισημαίνεται είπε ότι δεν σχολιάζεται καμία ταινία που υποβλήθηκε στο Φεστιβάλ και σημειώνεται επίσης: «Οι αποφάσεις επιλογής μας, οι οποίες λαμβάνονται τρεις μήνες πριν από το Φεστιβάλ, βασίζονται στην αξία της ταινίας και στο αν ταιριάζει στη συνολική δομή του προγράμματος και δεν καθοδηγούνται από εξωτερικούς παράγοντες. Θαυμάζουμε πολύ το έργο της Τάντι Νιούτον, τον ακτιβισμό και τη δέσμευσή της να προσφέρει στη βιομηχανία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ντοκιμαντέρ «President» έχει προβληθεί σε περίπου 30 Φεστιβάλ από την πρεμιέρα του πέρυσι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς.  Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού βραβείου της κριτικής επιτροπής στην κατηγορία ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς.

Η μητέρα της Νιούτον είναι από τη Ζιμπάμπουε. «Είναι η ιστορία μου» δήλωσε η ηθοποιός στο Variety. «Είναι επίσης μια πολύ όμορφη χώρα. Και οι άνθρωποι-ω, Θεέ μου- οι άνθρωποι είναι τόσο όμορφοι» ανέφερε τονίζοντας ότι οι καιροί απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Διευκρινίζοντας ότι η συμμετοχή στην ταινία στον ρόλο της παραγωγού δεν ήταν πολιτική απόφαση η ηθοποιός είπε: «Έκκλησή μου ως ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η εξής: θα υποθέσω ότι ο ηγέτης μιας χώρας θα ήθελε να μάθει ποιος βλάπτει τον λαό του. Υπάρχουν μυστηριώδεις θάνατοι, απαγωγές και βασανιστήρια. Θα πίστευα ότι ο ηγέτης μιας χώρας θα ήθελε να μάθει και απλώς δεν βλέπω να συμβαίνουν αρκετά για να προσπαθήσει να ανακαλύψει ποιος είναι υπεύθυνος για αυτά τα εγκλήματα. Όχι, δεν λέω ότι είναι ο Μνανγκάγκουα. Κανείς δεν είναι, αλλά ποιος είναι;».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης