Με το «Κόλπο του Αιώνα» συνεχίζονται οι προβολές στο Μεταλλικό

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021, 14:37
Με το «Κόλπο του Αιώνα» συνεχίζονται οι προβολές στο Μεταλλικό

Συνεχίζονται οι προβολές στο θερινό σινεμαδάκι στο Στέκι της Τέχνης στο Μεταλλικό την Τρίτη 13 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ με τη θεότρελη Αστυνομική κωμωδία από την Αργεντινή, τη  μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 2020 «Το Κόλπο του Αιώνα» El Robo del Siglo  του Αριέλ Γουϊνογκράδ.

Το «Κόλπο του Αιώνα» εμπνέεται από μια απίστευτη-κι-όμως-αληθινή, θρυλική ληστεία για να στήσει μια κωμική περιπέτεια που έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία και έκανε διεθνή καριέρα.

Είναι μια απολαυστική ταινία  και μαζί ένα καίριο, απενεχοποιημένο σχόλιο για την οικονομική κρίση και την «μπρεχτική» δικαιοσύνη.

Η απάντηση στο ερώτημα «τι είναι χειρότερο, να κλέβεις ή να ιδρύεις μια τράπεζα;» είναι το σύνθημα με το οποίο στήθηκε η «ληστεία του αιώνα», όπως έμεινε γνωστή για την Αργεντινή η ληστεία του υποκαταστήματος της τράπεζας Ρίο στη συνοικία Ακασούσο του Μπουένος Άιρες το 2006.

Το «Κόλπο του Αιώνα» έρχεται ολοταχώς από την παράδοση του αργεντίνικου σινεμά των τελευταίων δύο δεκαετιών με ταινίες - σχόλια για την οικονομική κρίση που σημάδεψε ανεξίτηλα τη χώρα.

Το εύκολο είναι, να είσαι με το μέρος των ληστών σε μια ληστεία όπου οι «εγκέφαλοί» της έχουν εξασφαλίσει ότι ο κόσμος που θα χάσει τα χρήματά του και τα πολύτιμα αντικείμενά του από τις θυρίδες της τράπεζας θα αποζημιωθεί και με το παραπάνω, οπότε «ας χτυπήσουμε χωρίς καμία ενοχή από μέσα το σύστημα του καπιταλισμού».
Το «Κόλπο του Αιώνα στοχεύει - προς τιμήν του - στα δύσκολα. Σχολιάζει  την οικονομική κρίση, αλλά και την ορατότητα μιας ομάδας ανθρώπων που μέσα από αυτή τη ληστεία βρήκαν τον μοναδικό τρόπο να διαχειριστούν την οργή τους απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα που τους σπρώχνει διαχρονικά εκτός… ονείρου.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, μικροεγκληματίες με καλή (ή έστω μπερδεμένη) καρδιά, χαμένα κορμιά που βρέθηκαν στο περιθώριο μιας κοινωνίας (και των κυβερνήσεων της) που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για αυτούς,  γίνονται εδώ οι «λαϊκοί ήρωες» ενός παραμυθιού με happyend. Κάθε τους μικρή ή μεγάλη αγωνία, μικρή ή μεγάλη κουτοπονηριά αποτυπώνεται στα πρόσωπα σπουδαίων ηθοποιών (με επικεφαλής τους Γκιγιέρμο Φραντσέλα και Ντιέγκο Περέτι) που παίζουν με τη γνώση πως στην πράξη τους - όπως και στην ταινία τους - διακυβεύεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από το να γίνουν πλούσιοι, «Ρομπέν των Δασών» ή να μην τους πιάσουν ποτέ: η ελάχιστη πιθανότητα να χαλάσει το σχέδιο και έτσι να στερηθούν όλοι - δράστες, θεατές και την απόλαυση.

Αργεντινή, 2020

•    Παραγωγή: Φερνάντο Γκαράνζα
•    Σκηνοθεσία: ΑριέλΓουϊνογκράδ
•    Σενάριο: Φερνάντο Αραούγιο, ΑλεξΖίτο
•    Φωτογραφία: ΦελίξΜόντι
•    Μουσική: Ντάριο Εσκενάζι
•    Πρωταγωνιστούν: ΓκιγιέρμοΦρανσέγια, ΝτιέγοΠερέτι, Χουάν Αλάρι,               Πάμπλο Ράγκο
•    Διάρκεια: 114 λεπτά
•    Γλώσσα: Ισπανικά

Τρίτη 13 Ιουλίου και ώρα 9.30 οι δρόμοι οδηγούν στο Στέκι της ΤΕΧΝΗΣ στο Μεταλλικό για μεγάλες απολαύσεις με όμορφες παρέες!

Αντικουνουπικά και μασκούλες μην ξεχάσετε!

Στις προβολές θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων και την αποφυγή της διασποράς του covid 19.

 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021, 14:37