Ο Ισραηλινός ηθοποιός Χαΐμ Τοπόλ, γνωστός για τον ρόλο του Τέβιε στην κλασική ταινία του 1971 «Ο Βιολιστής στην Στέγη» πέθανε σε ηλικία 87 ετών στο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής προεδρίας.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ χαρακτήρισε τον Τοπόλ «προικισμένο ηθοποιό που κατέκτησε πολλές σκηνές στο Ισραήλ και το εξωτερικό, γέμισε τις κινηματογραφικές οθόνες με την παρουσία του και μπήκε βαθιά στις καρδιές μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπαιξε τον Τέβιε στο θεατρικό μιούζικαλ «Ο Βιολιστής στην Στέγη» επί πέντε δεκαετίες, υπολογίζοντας κάποτε ότι είχε ερμηνεύσει τον ρόλο περισσότερες από 3.500 φορές. Υποδύθηκε επίσης τον ευσεβή Εβραίο πατέρα στην ταινία του 1971, για την οποία κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού και ήταν υποψήφιος για βραβείο καλύτερου ηθοποιού στα βραβεία Όσκαρ.

Μόλις 30 ετών όταν άρχισε να υποδύεται τον πενηντάρη Τέβιε στη σκηνή το 1966, ο Τοπόλ χρησιμοποίησε μακιγιάζ και κοστούμια για να φαίνεται μεγαλύτερος και βαρύτερος από τα χρόνια του- το 2009, όταν ολοκλήρωσε την ερμηνεία του ρόλου στα 70 του χρόνια, έπρεπε να παίζει νεότερος από τα χρόνια του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο  Χαΐμ Τοπόλ γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1935. Οι πρώτες ταινίες στις οποίες συμμετείχε ήταν οι «I Like Mike» (1961), «El Dorado» (1963) και «Sallah» που ήταν και το πρώτο φιλμ που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως.

Συνεργάστηκε ξανά με τον σκηνοθέτη του «Sallah», στο φιλμ «Ervinka» (1967) όπου υποδύθηκε τον βασικό χαρακτήρα.

Το 2015, ο Τοπόλ βραβεύτηκε με τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση του Ισραήλ για τη συνεισφορά του στην τέχνη.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης