Σάλος έχει προκληθεί με την ταινία «Mary», η οποία κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στο Netflix, εν όψει των Χριστουγέννων. Πρόκειται για μια θρησκευτικού περιεχομένου ταινία, η οποία έχει εξοργίσει τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και τους χριστιανούς. Ειδικότερα το βιβλικό έπος «Mary», επικεντρώνεται στην ιστορία της Παρθένου Μαρίας μέσα από τα δικά της μάτια, αποκαλύπτοντας τις δυσκολίες και τη θυσία της για να προστατεύσει το παιδί της, τον Υιό του Θεού.
Το «πρόβλημα», σύμφωνα με την Telegraph, έγκειται στο γεγονός ότι η ηθοποιός που υποδύεται τη μητέρα του θεού είναι Ισραηλινή και σε συνδυασμό με τον πόλεμο στη Γάζα και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, η ταινία έχει προκαλέσει την οργή των Παλαιστινίων αλλά και των πιο θρησκόληπτων χριστιανών, σε όλο τον πλανήτη.
Η 22χρονη Noa Cohen υποδύεται τη Μαρία και το Χ γέμισε με σχόλια του τύπου: «Ο Ιησούς, η Μαρία και όλοι σε αυτό το σόου πρέπει να είναι Παλαιστίνιοι» και «υπάρχει κάτι πολύ προσβλητικό στο να παίζει μία Ισραηλινή ηθοποιός τη Μαρία, ενώ το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων».
«Για τους Παλαιστίνιους, που ζουν υπό κατοχή και συνεχή εκτοπισμό, τέτοιες επιλογές (στο καστ) επιδεινώνουν μια μακρά ιστορία διαγραφής από την πολιτιστική και ιστορική αφήγηση» αναφέρει κάποιο πιο μετριοπαθές σχόλιο, βασιζόμενο στα βιβλικά εδάφη της σημερινής Παλαιστίνης.
This is how the angel Gabriel is portrayed in the Netflix film Mary. pic.twitter.com/JYVEeh9SI6
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ— Burnt Popcorn & Politics (@BurntPopPol) December 8, 2024
Όσον αφορά τους συντηρητικούς Χριστιανούς, οι αντιρρήσεις τους αναφέρονται σε μεγάλο βαθμό στην παραβίαση του καθολικού δόγματος από την ταινία, καθώς δεν δείχνει τη σχέση της Μαρίας με τον Ιωσήφ ως «αγνή», και στην αμφισβητήσιμη, συνολική ιστορική ακρίβεια της ιστορίας – η τελευταία ίσως μια αναπόφευκτη συνέπεια του γεγονότος ότι σχετικά λίγα είναι γνωστά για τη ζωή της Μαρίας.
Ένα άλλο σημείο της ταινίας που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν η «σκοτεινή» εμφάνιση του Αρχάγγελου Γαβριήλ, που εμφανίζεται στη Μαρία για να της ανακοινώσει την εγκυμοσύνη της στον Υιό του Θεού σχεδόν δαιμονικός.
Επίσης, ο συνδυασμός ιερού και κοσμικού της ταινίας οδηγεί σε μια πολύ μοντέρνα εικόνα, ασυμβίβαστη με το θρησκευτικό αίσθημα γύρω από τη Μητέρα του Θεού.
Ο σκηνοθέτης υπεραμύνεται της ανθρώπινης πλευράς της Μαρίας: «Αυτό το κενό ανάμεσα στη Μαρία το σύμβολο και τη Μαρία το πρόσωπο, είναι η ουσία της ταινίας. «Ήθελα να δώσω στον κόσμο μια απεικόνιση της πραγματικής, ανθρώπινης Mary», είπε ο D.J. Caruso.
Από την πλευρά της, η Κοέν συμφωνεί. «Ήταν μια νεαρή γυναίκα, πιθανότατα γεμάτη με τους δικούς της φόβους και αβεβαιότητες, ξαφνικά της ζητήθηκε να αναλάβει μια τεράστια ευθύνη… [θέλαμε] να μεταφέρουμε αυτή τη μεταμόρφωση, το συναισθηματικό βάρος που έπρεπε να είχε και την εσωτερική δύναμη που της επέτρεψε να κινηθεί προς τα εμπρός».
Αξίζει να αναφερθεί πως ο Άντονι Χόπκινς ενσαρκώνει τον Ηρώδη. Πάντως, οι κριτικές για την ταινία –ως εκτελεστικός παραγωγός της οποίας εμφανίζεται ο αμφιλεγόμενος πάστορας Joel Osteen– δεν είναι και πολύ θετικές.
«Έχοντας σκοπό να εμπνεύσει, τα ανάμεικτα μηνύματα της ταινίας την κάνουν να βγαίνει σαν ένα κακό θρίλερ, με την ηρωίδα της ταινίας να κινείται ανάμεσα στην υπακοή, την περιφρόνηση και την παραίτηση. Δεν μπορούσα να αποφασίσω αν έβλεπα μια κακή υπερφυσική ταινία που διαδραματίζεται στην έρημο ή ένα κακό, βίαιο, φτηνό θρίλερ που διαδραματίζεται στην αρχαιότητα. Ίσως η απάντηση να είναι και τα δύο» γράφει χαρακτηριστικά το MSNBC.