Με 28 βασικές εκδηλώσεις (ανάμεσα στις οποίες και μια όπερα σε συμπαραγωγή με την ΚΟΘ, και παρουσίαση πρωτοποριακών συγκροτημάτων και νέων Ελλήνων και ξένων μουσικών καθώς και μετακλήσεις σημαντικών ξένων συγκροτημάτων) «απαντά» στην οικονομική κρίση και τις αναγκαστικές περικοπές που πλήττει και την πολιτιστική ζωή, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Με βασικούς στόχους τη συνέχιση της δραστηριότητας, την οικονομική επιβίωση αλλά και τη διαδραστική επικοινωνία με το κοινό και την πόλη, ο πιανίστας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης που ανέλαβε εδώ κι ένα χρόνο το ρόλο του «συντονιστή καλλιτεχνικού προγραμματισμού» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης δίνει για δεύτερη καλλιτεχνική περίοδο το δικό του «σόλο» κοντσέρτο -όχι μόνο για πιάνο- αλλά για το σύνολο των μουσικών οργάνων , παρουσιάζοντας το πλέον δύσκολο και πολυδιάστατο εγχείρημα στην καριέρα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος καλλιτεχνικός προγραμματισμός που επιμελήθηκε και παρουσίασε σήμερα για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε -όπως ο ίδιος ο κ. Λαζαρίδης τόνισε – χάρη στη σειρά συνεργασιών (με τα «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα «Σταυροδρόμι πολιτισμών» του ΥΠΠΟΤ , έκτακτες επιχορηγήσεις από τον ΟΠΑΠ κα) και με το πoσό των 105.000 ευρώ (τα προηγούμενα χρόνια ο προϋπολογισμός ξεπερνούσε συχνά το 1,5 εκατομμύρια ευρώ)

Το πρόγραμμα του Μεγάρου ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα (12/9) με την εναρκτήρια εκδήλωση (των «Δημητρίων» σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ) που αφορά στην υπαίθρια συναυλία σειράς μουσικών σχημάτων του έργου «Music circus” στον αύλειο χώρο του κτιρίου του Μεγάρου.

Ακολουθούν στις 14/9 συναυλία της Ελληνοτουρκικής ορχήστρας νέων , στις 26/9 η συναυλία της «VEGETABLE ORCHESTRA” (Ορχήστρα Λαχανικών) της Βιέννης (με μουσικά οργανα λαχανικά!!)(26 και 27 /9) , to Tel Aviv Soloists Ensemble (1/10) , έργα Αράβων και Ισραηλιτών συνθετών (7/10) , μουσικοθεατρικό δρώμενο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη με τον Στέφανο Κορκολή στο πιάνο και την ηθοποιό Εφη Σταμούλη (8/10) , συναυλία δεξιοτεχνών παραδοσιακών κρουστών οργάνων (9/10), το νέο ελληνικό κουαρτέτο (12/10), οι «Συνομιλίες με το φώς» του Γιώργου Γραμματικάκη (16/10), η μεγάλη συναυλία της Ντόλτσε Πόντες (21/10), η εορταστική εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (29/10).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμπνευσμένη από την ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης είναι η όπερα σε τρεις πράξεις του Camille Saint-Sans, Σαμψών και Δαλιδά που θα παρουσιαστεί στις 4, 6, 9, 11 και 13 Νοεμβρίου, στις 20.30 (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής) με χορηγό την Alpha Bank. Η όπερα είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών – 2011 Μέση Ανατολή (οικονομική ενίσχυση προγράμματος ΟΠΑΠ Α.Ε.). Η σκηνοθεσία είναι του Michal Znaniecki, τα σκηνικά του Σάκη Κολαλά, τα κοστούμια της Ευαγγελίας Κιρκινέ, οι φωτισμοί του Bogumil Palewicz και η χορογραφία της Aline Nari. Συμπράττουν η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου), και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Μουσική Διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ). Στο ρόλο της Δαλιδά οι Hadar Halevy (4, 6, 11 & 13 Νοεμβρίου) και Μαρία Κατσούρα (9 Νοεμβρίου) και Σαμψών ο Germ?n Villar (4, 6, 11 & 13 Νοεμβρίου) και Michael Hendrick (9 Νοεμβρίου). Η όπερα θα παρουσιαστεί με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Ακολουθεί σειρά εκπαιδευτικών και άλλων φιλοξενούμενων εκδηλώσεων και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης παρουσιάζει την πιανίστρια Arta Arnicane , την Δανάη Παπαματθαίου -Μάτσεκ στο βιολί (10 /12) υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Τσούχου, τη μεγάλη συναυλία με την Μαρία Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη που τραγουδοιύν Νίκο Γκάτσο (14/12) , το γύρο του κόσμου μέσα από Χριστουγεννιάτικα εθιμικά τραγούδια και κάλαντα από την παιδική χορωδία του «συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης» (19/12) και τέλος τις μεγάλες συναυλίες – ευχές με τον τίτλο «Συναυλία για την Ειρήνη» (22 και 23 Δεκεμβρίου). Οι συναυλίες αποτελούν μέρος του προγράμματος Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών – 2011 Μέση Ανατολή (οικονομική ενίσχυση προγράμματος ΟΠΑΠ Α.Ε.) και είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Κρατική Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Οι συναυλίες πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Διεθνή Οργανισμού Association des Artistes pour la Paix (ADAP). Συμπράττουν οι Πιανίστες της Association des Artistes pour la Paix (ADAP), που προέρχονται από την Ελλάδα (Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης), το Ισραήλ (Israel Kastoriano), την Τουρκία (H?seyin Sermet), την Κύπρο (Κυπριανός Κατσαρής και R?ya Taner), την Αίγυπτο (Ramzi Yassa), την Αρμενία (Seta Tanyel), τις Η.Π.Α. (David Lively) και το Ιράν (Nima Sarkechik) και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μουσική διεύθυνση John Georgiadis.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης