Ενθαρρύνει το εμβόλιο του HPV το μη ασφαλές σεξ;

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2019, 07:57
Ενθαρρύνει το εμβόλιο του HPV το μη ασφαλές σεξ;
Παρά τους φόβους για το αντίθετο, μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι ο εμβολιασμός για την προστασία από τον HPV δεν άλλαξε τη σεξουαλική συμπεριφορά εφήβων κοριτσιών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές. Τα νεαρά κορίτσια που συμμετείχαν στη μελέτη, εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος σχολικού εμβολιασμού που χρηματοδοτήθηκε από το δημόσιο στην περιφέρεια της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Έχουν εκφραστεί κατά καιρούς από διάφορες ομάδες ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός κατά του HPV να ενθαρρύνει την πρώιμη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, το μη ασφαλές σεξ και άλλες επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Το εμβόλιο του HPV έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Οι γονείς όμως συχνά εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο προαγωγής ή ενίσχυσης επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών στην εφηβεία. Το 2008 στη Βρετανική Κολομβία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα προληπτικού εμβολιασμού για τον HPV στα σχολεία, χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο, το οποίο απευθυνόταν σε κορίτσια πρώτης γυμνασίου και πρώτης λυκείου. Μετά το 2011 το πρόγραμμα ήταν διαθέσιμο μόνο για τις μαθήτριες της πρώτης Γυμνασίου.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από μια μεγάλη έρευνα που διεξάγεται από επίσημο φορέα κάθε 5 χρόνια στους μαθητές Λυκείου. Οι ερευνητές σύγκριναν δεδομένα από το 2003 το 2008 και το 2013 που συνολικά αντιστοιχούσαν σε 300.000 μαθήτριες. Βρέθηκε ότι το ποσοστό των κοριτσιών που είχαν έστω μια σεξουαλική επαφή μειώθηκε από 21.3% το 2003 σε 20.6 % το 2008 και σε 18.3% το 2013.

Παράλληλα, μειώθηκε και το ποσοστό των κοριτσιών που είχαν σεξουαλική επαφή πριν τα 14 ανάμεσα στα έτη 2008 και 2013. Τέλος, η χρήση προφυλακτικού αυξήθηκε από 65.6% το 2003 σε 68.9% το 2013.
Τα παραπάνω ευρήματα θα μπορούσαν να καθησυχάσουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, όποιον γονέα ή επαγγελματία υγείας έχει ανησυχίες αναφορικά με τη διεξαγωγή του εμβολιασμού κατά του HPV. Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να συστήνουν τον εμβολιασμό και να ενημερώνουν τους γονείς σχετικά με τον HPV και την πρόληψή του.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2019, 08:14