Η υπερδραστήρια κύστη δεν είναι απλώς πηγή ενόχλησης και αμηχανίας. Για τους ηλικιωμένους, μπορεί επίσης να προκαλέσει μια δυνητικά θανατηφόρα πτώση, λέει μια καναδική μελέτη.  Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία τυχαίου θανάτου στους ηλικιωμένους και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης αυξάνουν περίπου δύο φορές τις πιθανότητες πτώσης, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης William Gibson, επίκουρος καθηγητής γηριατρικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Δεν υπήρχαν προηγουμένως πολλά στοιχεία  που να υποστηρίζουν ότι η θεραπεία της ακράτειας μειώνει τον κίνδυνο πτώσης. Η συγκεκριμένη μελέτη λοιπόν έκανε ένα άλμα κι έδειξε  ότι η αίσθηση του επείγοντος είναι μια πηγή απόσπασης της προσοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην  μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 30 ηλικιωμένοι με υπερδραστήρια κύστη. Το βάδισμά τους παρακολουθούνταν καθώς περπατούσαν σε όλο το μήκος του εργαστηρίου και επέστρεφαν. Η παρακολούθηση έγινε  σε τρεις διαφορετικούς χρόνους: υπό κανονικές συνθήκες, ενώ οι ηλικιωμένοι έκαναν ένα απλό γνωστικό τεστ που είχε σκοπό να τους αποσπάσει την προσοχή και αφού ήπιαν αρκετά υγρά για να έχουν την επιθυμία να  ουρήσουν .

Η ανάγκη για ούρηση προκάλεσε αλλαγές στο βάδισμα παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται όταν εκτελείται η διανοητική εργασία που αποσπά την προσοχή. Το βάδισμα έτεινε να γίνεται πιο αργό και ασταθές, γεγονός που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πτώσης, είπαν οι ερευνητές. «Αυτό είναι πολύ καλή απόδειξη ότι τα άτομα με ακράτεια αποσπώνται από την κύστη τους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο ικανά να συγκεντρωθούν στο περπάτημα», είπε ο Gibson. Η ισορροπία και το περπάτημα απαιτούν κάποιες γνωστικές διεργασίες οι οποίες για τους νέους, υγιείς ανθρώπους, γίνονται αυτόματα και δεν χρειάζεται να σκέφτονται το περπάτημα, αλλά στους ηλικιωμένους εξαιτίας των αλλαγών στον εγκέφαλο, απαιτείται περισσότερη επικέντρωση στη γνωστική λειτουργία για να διατηρηθεί  η ισορροπία. Εάν υπάρχει παράγοντας που αποσπά την προσοχή όπως είναι η ουροδόχος  κύστη, η πτώση είναι πιο πιθανή.

Οι συγγραφείς με την ευκαιρία επισήμαναν ότι η ακράτεια είναι ένα κοινό πρόβλημα στους ηλικιωμένους, αλλά δεν συζητιέται πολύ μεταξύ γιατρών και ασθενών. Τονίζεται τέλος ότι οι οικογενειακοί ιατροί όταν αντιμετωπίζουν ηλικιωμένους με ιστορικό πτώσεων είναι σημαντικό να ρωτήσουν εάν επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ουροδόχο κύστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης