Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη στο Τέξας, ακόμα και οι άνδρες που δεν είχαν ποτέ σεξουαλική επαφή που περιλαμβάνει διείσδυση κινδυνεύουν από τον HPV. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο «Journal of Infectious Diseases».
Στη μελέτη συμμετείχαν 87 άνδρες ηλικίας από 18 έως 70 από τη Βραζιλία, το Μεξικό και τις ΗΠΑ, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ σεξουαλική επαφή που περιλαμβάνει διείσδυση. Η παρακολούθηση των συμμετεχόντων γινόταν κάθε έξι μήνες μέχρι να συμπληρωθούν οι 10 επισκέψεις μέσα στο χρονικό διάστημα από το 2005 έως το 2009. Βρέθηκε ότι οι άνδρες που εξακολουθούσαν να μην έχουν σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της μελέτης προσβλήθηκαν από τον HPV, σε ποσοστό όμως 50% χαμηλότερο από αυτούς που ξεκίνησαν να έχουν σεξουαλικές επαφές με διείσδυση κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ετών.
Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι ο HPV μπορεί να προσβάλει γυναίκες που είναι παρθένες. Αυτή όμως είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στους άνδρες. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός έναντι του HPV θα πρέπει να διεξάγεται ανεξάρτητα από το εάν ένα άτομο έχει ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο HPV μεταδόθηκε μέσω σεξουαλικών συμπεριφορών που δεν περιλαμβάνουν διείσδυση, όπως είναι η επαφή των χεριών με τα γεννητικά όργανα ή η δερματική επαφή των γεννητικών οργάνων.
Επίσης, σημαντικό είναι το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο το 28,7% των παρθένων ανδρών που ξεκίνησαν να έχουν σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της μελέτης προσβλήθηκε από τον ιό μέσα στον πρώτο χρόνο, ενώ το 45,5% προσβλήθηκε μέσα στα πρώτα δύο χρονιά της ενεργής σεξουαλικής ζωής. Το εύρημα αυτό καταδεικνύει την έντονα μολυσματική φύση του ιού και οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Ο HPV μπορεί, σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου και πρόσληψης νοσημάτων, να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στοματοφαρυγγικό καρκίνο, καθώς και καρκίνο του αιδοίου, του κόλπου, του πέους ή του ορθού. Συστήνεται, μάλιστα, ο εμβολιασμός να διεξάγεται στα κορίτσια και στα αγόρια 11-12 ετών σε δύο δόσεις που απέχουν μεταξύ τους από 6 έως 12 μήνες. Παράλληλα, οι έφηβοι που δεν ξεκίνησαν τον εμβολιασμό στην εφηβεία θα πρέπει επίσης να εμβολιάζονται. Τέλος, συστήνεται στους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες να εμβολιάζονται πριν από την ηλικία των 26.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι πιο αποτελεσματικός κατά τη διάρκεια της ήβης, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ωριμάζει, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται αποτελεσματικός κι όταν διεξάγεται στην ηλικία των 26.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης