Eπίσημοι φορείς της Βρετανίας αποκαλύπτουν έπειτα από μια μεγάλη έρευνα πως το 49% των γυναικών ηλικίας 25-34 παραπονιέται για έλλειψη σεξουαλικής ευχαρίστησης. Παράλληλα, το 42% των γυναικών όλων των ηλικιών δήλωσε μη ικανοποιημένο από τη σεξουαλική του ζωή. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι η πιο πρόσφατη βρετανική έρευνα που διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο και δημοσιεύτηκε το 2013 σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τον τρόπο ζωής είχε βρει ότι οι Βρετανοί έκαναν λιγότερο σεξ σε σύγκριση με παλαιοτέρα, καθώς και πως η μειωμένη σεξουαλική λειτουργία επηρέαζε το 15% των ανδρών, όπως και το 30% των γυναικών.

Παράλληλα, η δυσκολία στην επίτευξη οργασμού αναφερόταν από το 16% των γυναικών, το 15% των ανδρών υπέφερε από πρόωρη εκσπερμάτιση και το 13% από στυτική δυσλειτουργία. Επίσης, τα προβλήματα σεξουαλικής απόκρισης ήταν συχνά κι επηρέαζαν το 42% των ανδρών και το 51% των γυναικών που ανέφεραν ένα ή περσότερα προβλήματα μέσα στο περασμένο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι η βασική αίτια πίσω από τα αυξανόμενα σεξουαλικά προβλήματα. Τα άτομα ανησυχούν για την εργασία τους, τα οικονομικά τους, την εξασφάλιση της οικογένειάς τους. Ταυτόχρονα, οι ρυθμοί είναι πολύ γρήγοροι και οι υποχρεώσεις πολλές, με αποτέλεσμα τα άτομα να χάνουν τη διάθεσή τους για σεξ. Επίσης, η σύγχρονη τεχνολογία με τα smartphones και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να συνεισφέρει στην απομόνωση των ατόμων και στη μείωση της φυσικής εγγύτητας και οικειότητας των συντρόφων. Πολλά ζευγάρια προτιμούν να περνούν την ώρα τους με το κινητό τους στην κρεβατοκάμαρα παρά με τον σύντροφό τους.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα ο σύγχρονος άνθρωπος να αναλώνεται περισσότερο σε σκέψεις και να μη δίνει σημασία στις αισθήσεις του σώματός του. Η αποξένωση από το σώμα οδηγεί στην αποξένωση από τον σύντροφο, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αποξένωση από το σώμα. Όταν το σεξ γίνεται βιαστικά, χωρίς να δοθεί σημασία στις αισθήσεις που χαρίζει ο ένας σύντροφος στον άλλο, η ικανοποίηση θα είναι μειωμένη και είναι πολύ πιθανό αυτό να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία του ατόμου. Αντίθετα, όταν η σεξουαλική εμπειρία είναι απολαυστική, οι δύο σύντροφοι  θα αναζητήσουν σύντομα τη σεξουαλική επαφή.

Όταν τα άτομα έχουν σεξουαλικά προβλήματα, πολύ συχνά υποφέρουν από άγχος και δεν μπορούν να εστιάσουν ούτε στο σώμα τους ούτε στο παρόν. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, τα άτομα αυτά να εξασκηθούν σε τεχνικές που επικεντρώνονται στις αισθήσεις, στη διερεύνησή τους και στο τι συμβαίνει στο σώμα τους εκείνη τη στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί προτείνουν απλές  ασκήσεις, όπως το να έρθει κάποιος σε επαφή με τις αισθήσεις του όταν είναι στο ντους, να νιώσει την επαφή του νερού με το σώμα, να παρατηρήσει τις μυρωδιές, τη γεύση του νερού, να κοιτάξει γύρω του.

Η καλύτερη σχέση με το σώμα και η ικανότητα να εστιάζει κάποιος την προσοχή του στην παρούσα εμπειρία δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα να απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ αλλά και τη ζωή γενικότερα.

Το άρθρο υπογράφει ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης