Αν και η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) σε γενικές γραμμές επηρεάζει τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, μια μελέτη του 2013 βρήκε ότι περίπου το 1/4 των ανδρών κάτω των 40 ετών έχει διαγνωσθεί με αυτήν την πάθηση.

Στους άνδρες νεότερης ηλικίας η ΣΔ είναι πιο πιθανό να προκαλείται από ψυχολογικούς ή συναισθηματικούς παράγοντες. Οι νεότεροι άνδρες έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα τους και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της ΣΔ. Το άγχος που σχετίζεται με τη σεξουαλική επίδοση ή την ποιότητα της στύσης οδηγεί σε επιπλέον στρες που επιδεινώνει τη στυτική λειτουργία, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους παράγοντες που ενδέχεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση ΣΔ στους νεότερους άνδρες περιλαμβάνονται:

– το στρες

– το άγχος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– η κατάθλιψη, η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η διπολική διαταραχή, καθώς και η φαρμακευτική αγωγή για τα προαναφερθέντα προβλήματα

– το να είναι κάποιος υπέρβαρος

– η αϋπνία ή η έλλειψη ύπνου

– τα προβλήματα του ουροποιητικού

– ένας τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η δισχιδής ράχη

– το εργασιακό στρες

– το στρες στη σχέση

– το άγχος σεξουαλικής επίδοσης.

Μέχρι προσφάτως υπήρχαν πολύ λίγα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τη ΣΔ σε νέους άνδρες, γεγονός που δυσχέραινε την ορθή τους ερμηνεία. Επίσης, εξαιτίας του στιγματισμού που συνοδεύει τα προβλήματα σεξουαλικής υγείας, καθώς και της απροθυμίας να μιλήσει κάποιος για αυτά, υπήρχε μεγάλος αριθμός τόσο ηλικιωμένων όσο και νεότερων ανδρών που δεν ανέφεραν τα στυτικά τους προβλήματα. 

Οι νέοι άνδρες που αντιμετωπίζουν στυτικά προβλήματα είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθούν άμεσα σε ειδικό, ώστε να κάνουν την κατάλληλη για αυτούς θεραπεία και να ανακτήσουν το συντομότερο δυνατό μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης