Περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας, δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους. Πρόκειται για μια αρχαία πρακτική που έχει τις ρίζες της σε θρησκευτικές παραδόσεις. Τα άτομα εβραϊκής καταγωγής κάνουν την περιτομή την όγδοη ημέρα μετά τη γέννηση. Η διαδικασία γίνεται πιο περίπλοκη και πιο επικίνδυνη σε μεγαλύτερα βρέφη, παιδιά και άνδρες.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αν γίνει στο νεογέννητο βρέφος, η διαδικασία διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά, ενώ στους ενήλικες διαρκεί περίπου μία ώρα. Η χρήση της περιτομής για ιατρικούς λόγους, ή για λόγους υγείας εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ), διαπίστωσε ότι τα οφέλη της περιτομής -όταν αυτή γίνεται στα νεογέννητα- υπερτερούν των κινδύνων, αλλά τα οφέλη αυτά δεν είναι τόσο μεγάλα, ώστε να συνίσταται η διεξαγωγή περιτομής ως  βασική οδηγία προς γιατρούς και γονείς. Ως διαδικασία, συνιστάται μόνο σε μεγαλύτερα αγόρια και άνδρες, προκειμένου να θεραπευθεί η φίμωση,  η ανικανότητα, δηλαδή,  να τραβηχτεί η ακροποσθία προς τα πίσω ή για τη θεραπεία τυχόν λοίμωξης του πέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο η περιτομή έχει αρκετά οφέλη για την υγεία των αγοριών και των ανδρών αλλά και των σεξουαλικών τους συντρόφων όπως είναι:

-Η μείωση του κίνδυνου προσβολής από τον HIV ή από κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

-Η μείωση του κίνδυνου εμφάνισης κάποιας λοίμωξης του ουροποιητικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Η μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του πέους.

-Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε συντρόφους ανδρών που έχουν κάνει περιτομή.

-Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη για άνδρες που έκαναν περιτομή πριν από την πρώτη τους σεξουαλική επαφή.

-Η πιο εύκολη υγιεινή της περιοχής του πέους.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης