Οι πολλαπλοί οργασμοί συμβαίνουν όταν ένα άτομο έρχεται σε οργασμό περισσότερες από μια φορές κατά την διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι πιο συχνοί στις γυναίκες, αλλά δεν τους βιώνουν όλες οι γυναίκες.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν την ικανότητα να έρθουν σε πολλαπλούς οργασμούς, αλλά έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν δείχνουν ότι μόνο το 15% των γυναικών στην πραγματικότητα τους έχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολλαπλοί οργασμοί δεν έχουν ερευνηθεί εκτενώς και πολλά από αυτά που γνωρίζουμε προέρχονται από μαρτυρίες ασθενών.

Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί των πολλαπλών οργασμών για παράδειγμα κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι λαμβάνουν χώρα ο ένας μετά τον άλλον με μικρά διαλείμματα μεταξύ τους. Η γυναίκα παραμένει σε σεξουαλική διέγερση μεταξύ των οργασμών.

Άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι συμβαίνουν με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ τους. Σύμφωνα με αυτό τον ορισμό, μια γυναίκα κορυφώνει μια φορά, ξεκουράζεται για λίγο και στην συνέχεια ξαναέρχεται σε οργασμό μερικά λεπτά αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συχνά οι γυναίκες διαπιστώνουν ότι ο δεύτερος ή ο τρίτος οργασμός είναι λιγότερο έντονος από τον αρχικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο απολαυστικοί.

Για μερικές γυναίκες, οι πολλαπλοί οργασμοί δεν είναι απαραίτητα συνυφασμένοι με το σεξ. Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο επίμονης διέγερσης των γεννητικών οργάνων μπορεί να νιώθουν σεξουαλικά διεγερμένες για ώρες ή ακόμα και ημέρες χωρίς κανένα σεξουαλικό ερέθισμα. Σε αυτά τα περιστατικά επέρχονται αυθόρμητοι οργασμοί που δεν ελέγχονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Συχνά θεωρείται ότι οι άνδρες δε μπορούν να έχουν πολλαπλούς οργασμούς λόγω της περιόδου υστέρησης που ακολουθεί τον οργασμό. Μετά την εκσπερμάτιση ο ανδρικός οργανισμός περνάει σε φάση ανάπαυσης κατά την οποία δε μπορεί να διεγερθεί σεξουαλικά. Η περίοδος υστέρησης σε κάποιους άνδρες είναι μικρή –μόλις μερικά λεπτά. Σε άλλους όμως αυτή η περίοδος μπορεί να διαρκεί από 12 έως 24 ώρες ή και ακόμα περισσότερο.

Ακόμα κι έτσι όμως, κάποιοι άνδρες μπορούν να επιτύχουν πολλαπλούς οργασμούς. Οι περισσότερες πληροφορίες στην ιατρική βιβλιογραφία προέρχονται από υποκειμενικές εμπειρίες ανδρών. Μια αναδρομική μελέτη το 2016 ανέλυσε ότι στους άνδρες οι πολλαπλοί οργασμοί συμβαίνουν σε χρονικό διάστημα 20 λεπτών, η ικανότητα των ανδρών όμως να τους επιτύχουν μειώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών.

Η μελέτη αυτή υπογράμμισε ότι οι πολλαπλοί οργασμοί στους άνδρες είναι πιο πιθανό να συμβούν όταν οι άνδρες αποφεύγουν την εκσπερμάτιση για ένα χρονικό διάστημα, όταν χρησιμοποιούν ψυχοτρόπες ναρκωτικές ουσίες, όταν αλλάζουν συντρόφους σε ένα περιβάλλον ομαδικού σεξ ή όταν χρησιμοποιούν σεξουαλικά βοηθήματα.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν δεν επιτυγχάνουν πολλαπλούς οργασμούς. Οι σεξουαλικές εμπειρίες μπορούν να είναι απόλυτα ικανοποιητικές και χωρίς αυτούς. Παρόλα αυτά αν τα ζευγάρια επιθυμούν να δοκιμάσουν να επιτύχουν πολλαπλούς οργασμούς (ή να βελτιώσουν τους οργασμούς τους) θα πρέπει να συζητήσουν ανοιχτά γύρω από τι τους αρέσει και τι όχι στο σεξ και να πειραματιστούν με νέες σεξουαλικές δραστηριότητες. Θα πρέπει επίσης να είναι υπομονετικοί και χαλαροί, καθώς κάποιες φορές χρειάζεται εξάσκηση για να επιτευχθούν πολλαπλοί οργασμοί.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι δεν χρειάζεται η συγκέντρωση στον στόχο των πολλαπλών οργασμών αλλά στο ταξίδι της ερωτικής επαφής που καταλήγει στον οργασμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης