Πολλοί είναι οι άνδρες που διστάζουν να μιλήσουν για την καθυστερημένη εκσπερμάτιση

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, 06:25
Πολλοί είναι οι άνδρες που διστάζουν να μιλήσουν για την καθυστερημένη εκσπερμάτιση
Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) και συνήθως είναι πρόθυμοι να συζητήσουν το πρόβλημά τους, κυρίως για να δοκιμάσουν εάν η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι αποτελεσματική στην περίπτωση τους.

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες δέχονται μεγάλη πίεση και θεωρούν ότι πρέπει να ανταποκριθούν στην προσδοκία, σύμφωνα με τη οποία, πρέπει να φτάσουν σε οργασμό μετά από 20λεπτα σεξουαλικής δραστηριότητας, ενώ επιπλέον, είναι απαραίτητο να φτάνουν κάθε φορά στην εκσπερμάτιση. Για κάποιους, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό. Μπορεί να έχουν στύση και να αντλούν απόλαυση από τη συνουσία, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν σε οργασμό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καθυστερημένη εκσπερμάτιση επηρεάζει σχεδόν το 8% των ανδρών. Οι άνδρες αυτοί συνήθως παραιτούνται, νιώθουν εξαντλημένοι ή ντροπιασμένοι μετά από 20 λεπτά σεξουαλικής δραστηριότητας, ή και παραπάνω, χωρίς να καταφέρουν να φτάσουν σε οργασμό. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλοί άνδρες δε γνωρίζουν την ύπαρξη της καθυστερημένης εκσπερμάτισης, αν και είναι αρκετά συχνή. Εάν, όμως, ένας άνδρας αντιμετωπίζει συνεχώς πρόβλημα να φτάσει στην εκσπερμάτιση ή εάν χρειάζεται πολύ παραπάνω χρόνο απ΄ όσο πιστεύει ότι θα έπρεπε να χρειάζεται, είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Το πρόβλημα, άλλωστε, δεν είναι μόνο το ότι δε φτάνει στην εκσπερμάτιση, αλλά παράλληλα δε φτάνει ούτε σε οργασμό.

Οι γυναίκες έχουν επίσης συχνά πρόβλημα στην επίτευξη του οργασμού αν και εκείνες, όπως και οι άνδρες μπορούν να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή και να απολαμβάνουν από αυτή.

Η αδυναμία επίτευξης οργασμού, όμως, φαίνεται να προκαλεί πολύ μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία στους άνδρες. Κάποιοι άνδρες μάλιστα μπορεί να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τη σεξουαλική πράξη 5 φορές και να τα καταφέρουν μόνο μια, γεγονός που είναι στρεσογόνο και απογοητευτικό και για τις συντρόφους. Κανείς δεν ξέρει γιατί αυτό συμβαίνει, αν και οι ιατροί θεωρούν ότι ίσως στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται το στρες, κάποια ασθένεια ή η χρήση φαρμάκων ή ουσιών.

Για παράδειγμα, τα αντικαταθλιπτικά, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο μπορεί να αναστείλουν την εκσπερμάτιση. Γα το λόγο αυτό είναι σημαντικό να προσαρμοστεί η δόση στους άνδρες που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά SSRIs. Απαραίτητος είναι επίσης ο έλεγχος για διαταραχή στο θυρεοειδή, διαβήτη και σκλήρυνση κατά πλάκας, καταστάσεις, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την εκσπερμάτιση.

Τέλος, μπορεί η αιτία να είναι η κατάθλιψη, ο φόβος εγκυμοσύνης, το άγχος που σχετίζεται με την οικειότητα και άλλες ανησυχίες. Οι άνδρες αυτοί είναι σημαντικό να επισκεφτούν έναν εξειδικευμένο σύμβουλο ή θεραπευτή.

Επίσης μπορούν να λάβουν υπόψη ότι η καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί να συμβεί σε άνδρες που αυνανίζονται συχνά και δεν μπορούν να βιώσουν την ίδια αίσθηση όταν έρχονται σε επαφή με τη σύντροφό τους. Αυτό μπορεί να συμβεί και στις γυναίκες, σημειώνουν οι ειδικοί, αλλά η διαφορά είναι ότι στους άνδρες ο οργασμός είναι πολύ πιο προφανής.

Πηγή : mirror.co.uk

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, 06:27