Σύμφωνα με μια νέα κινεζική μελέτη, οι άνδρες με ψωρίαση μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας, σε σύγκριση με αυτούς που δεν πάσχουν από αυτό το δερματικό νόσημα. Οι πιθανότητες μάλιστα εμφάνισης σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι υψηλότερες όταν οι άνδρες, έκτος από ψωρίαση, έχουν και άλλα προβλήματα, όπως είναι η κατάθλιψη, ο διαβήτης και η υπέρταση.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σεξουαλική λειτουργία 191 ασθενών με ψωρίαση, καθώς και 191 υγιών ανδρών. Βρήκαν ότι το 53% των ανδρών με ψωρίαση ανέφερε την ύπαρξη στυτικής δυσλειτουργίας(ΣΔ), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα έλεγχου ήταν 40%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες με ψωρίαση ήταν σημαντικά πιθανότερο να αναφέρουν σοβαρή ΣΔ, ενώ οι υγιείς άνδρες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ηπιότερα στυτικά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα από τους άνδρες με ψωρίαση που ανέφεραν ΣΔ, το 20% ανέφερε ήπια ΣΔ ενώ το 6% βαριά. Στην περίπτωση των ανδρών με στυτικά προβλήματα που δεν είχαν ψωρίαση, το 22% ανεφερε ήπια ΣΔ και το 2% πιο σοβαρά συμπτώματα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνδρες που υποφέρουν από ψωρίαση και εμφανίζουν ΣΔ, μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους υγεία διατηρώντας της αρτηριακή τους πίεση, το σάκχαρο και τη χοληστερόλη τους σε υγιή επίπεδα. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να φροντίζουν για την καλή ψυχολογική τους κατάσταση, αφού βρέθηκε ότι οι άνδρες που είχαν πιο σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν πιο σοβαρά στυτικά προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα βασικός περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι άνδρες δεν επιλέχτηκαν τυχαία για τη συμμετοχή τους σε αυτή. Υπάρχει, λοιπόν, το ενδεχόμενο η ανάλυση να συμπεριέλαβε αυτούς τους άνδρες που ένιωθαν πιο άνετα να μιλήσουν για τη σεξουαλική τους υγεία, με αποτέλεσμα τα ευρήματα να μην μπορούν να γενικευτούν σε έναν ευρύτερο ανδρικό πληθυσμό.

Τα ευρήματα, ωστόσο, δείχνουν ότι οι άνδρες με ψωρίαση θα πρέπει να κάνουν πιο τακτικούς ελέγχους της στυτικής τους λειτουργίας , καθώς επίσης και προληπτικό έλεγχο για τον εντοπισμό κατάθλιψης και διάφορων παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι ο διαβήτης και η υπέρταση.

Παράλληλα, η παρούσα μελέτη ενισχύει έναν ήδη υπάρχον όγκο ερευνητικών δεδομένων που συνδέουν την ψωρίαση με τη ΣΔ και την κατάθλιψη.

Συχνά, οι άνδρες που υποφέρουν από ψωρίαση, είναι παχύσαρκοι ή έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία που μπορεί να περιορίζουν τη ροη του αίματος σε όλο το σώμα συμπεριλαμβανομένου και του πέους. Επίσης η ίδια η ψωρίαση μπορεί να προσβάλει το δέρμα του πέους συμβάλλοντας έτσι στη δυσφορία που προκαλεί η σεξουαλική πράξη. Την ίδια στιγμή, οι άνδρες αυτοί μπορεί να έχουν προβλήματα με την εικόνα του σώματος τους ή να αντιμετωπίζουν άλλα ψυχολογικά ζητήματα που ενδέχεται να έχουν αρνητική επίδραση στη σεξουαλική επίδοση.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ψωρίασης που περιλαμβάνουν άγχος, κατάθλιψη, αίσθημα ντροπής για το σώμα εξαιτίας του σχηματισμού των ψωριασικών πλακών, στιγματισμό και χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία, αυξάνουν την ανασφάλεια και εμποδίζουν την επικέντρωση του ατόμου στη σεξουαλική σχέση, οδηγώντας στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές φυσικά τονίζουν ότι όποιος άνδρας εμφανίσει ΣΔ θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό, ανεξάρτητα από το εάν έχει ή όχι ψωρίαση. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει προληπτικός έλεγχος ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, οπότε θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τις συμβουλές της Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους , την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, τη διακοπή του καπνίσματος και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.
Τέλος, οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι σήμερα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για την αντιμετώπιση της ΣΔ και οι άνδρες δε χρειάζεται να υποφέρουν σιωπηλά.

Πηγή: Reuters
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης