Η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής μελέτη που έχει διερευνήσει την αποτελεσματικότητα του botox στην αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων αναφέρει αισιόδοξα αποτελέσματα. Το botox φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικά στο πλαίσιο της θεραπείας του συνδρόμου υπερδραστήριας κύστης, μιας πολύ συχνής κατάστασης που επηρεάζει περισσότερο από το 20% του γενικού πληθυσμού άνω των 40 ετών.

Συγκεκριμένα, το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης είναι ένας τύπος ακράτειας ούρων που περιλαμβάνει έναν αριθμό συμπτωμάτων. Τα πιο σημαντικά είναι η επείγουσα ανάγκη για ούρηση, η νυχτουρία, η ανάγκη δηλαδή να διακόψει κάποιος τον ύπνο του για να ουρήσει, καθώς και η απώλεια ούρων, πριν κανείς προλάβει να φτάσει στην τουαλέτα. Σε γενικές γραμμές, η ακράτεια ούρων εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες και μπορεί να αποτελέσει την πηγή αισθήματος ντροπής κι αμηχανίας και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης προκαλείται όταν οι μύες της ουροδόχου κύστης είναι υπερδραστήριοι και συσπώνται οποιαδήποτε στιγμή και όχι μόνο όταν έρθει η κατάλληλη ώρα να εκκενωθεί η κύστη. Η αντιμετώπιση που συστήνεται κατά κανόνα περιλαμβάνει ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση υγρών, καθώς και τη λήψη ενός φαρμάκου σε μορφή χαπιού. Αν και τα παραπάνω λειτουργούν για πολλά άτομα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που δεν ανακουφίζονται ή εμφανίζουν παρενέργειες.

Στην παρούσα μελέτη, η οποία είχε διάρκεια 4 ετών, συμμετείχαν 240 γυναίκες με τα παραπάνω συμπτώματα, οι οποίες δεν κατάφεραν να ανακουφισθούν έπειτα από δύο διαφορετικές φαρμακευτικές αγωγές. Οι ερευνητές βρήκαν πως μόνο μία θεραπεία με botox ήταν πολύ αποτελεσματική. Οι ασθενείς ύστερα από αυτή ουρούσαν μία ή δυο φορές λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς επίσης διαπίστωσαν πως το αίσθημα της επείγουσας ούρησης ήταν πολύ πιο αραιό. Πιο αναλυτικά, τα περιστατικά επείγουσας ούρησης μειώθηκαν κατά μέσο όρο από 6 ανά ημέρα σε λιγότερο από 1. Παράλληλα, 4 στις 10 γυναίκες δεν είχαν καθόλου απώλεια ούρων έπειτα από 6 εβδομάδες, ενώ το 1/3 δεν εμφάνιζε ακράτεια ούτε 6 μήνες μετά τη θεραπεία. Τα καλά αποτελέσματα άρχιζαν να υποχωρούν μετά τους 6 μήνες περίπου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως και η συγκεκριμένη θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να έχει κάποιες επιπλοκές. Περίπου μία στις 8 γυναίκες δυσκολευόταν να αδειάσει την κύστη της κατά τη διάρκεια των 6 μηνών μετά τη θεραπεία. Οι γυναίκες αυτές εκπαιδευόντουσαν στην τοποθέτηση ουροκαθετήρων μιας χρήσης. Η επίδραση αυτή εξασθενούσε μετά τους 6 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δυνατό σημείο της μελέτης είναι ότι παρέχει πολλά δεδομένα που αναδεικνύουν με σαφήνεια πόσο αποτελεσματικό και ασφαλές είναι το botox στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς και τη συχνότητα των παρενεργειών. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπουν στους ασθενείς να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να δοκιμάσουν αυτή την εναλλακτική, η οποία ακόμα δεν είναι εγκεκριμένη για την ακράτεια ούρων και το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης.

Οι ερευνητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την αποτελεσματικότητα του botox και αναφέρουν ότι το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς, ακόμα και στην περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιήσουν καθετήρα.

Πρόκειται λοιπόν για μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία που παρέχει με μόνο μία φορά ένα πολύ ικανοποιητικό χρονικό διάστημα ανακούφισης. Η ερευνητική ομάδα στην παρούσα φάση διερευνά τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η μεγάλη αποτελεσματικότητά του σε σύγκριση με την υπάρχουσα φαρμακοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει στην ευρεία χρήση του botox για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων, γεγονός που ίσως μειώσει το κόστος του.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης