Διερευνήθηκε η πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας για τους ασθενείς που ξεκινούν αιμοκάθαρση.

Η έρευνα που διεξάχθηκε από τη χειρουργική κλινική του πανεπιστημίου Um Al-Qura και του νοσοκομείου και ερευνητικού κέντρου King Faisal στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας είχε ως στόχο να καθοριστούν οι παράγοντες στυτικής δυσλειτουργίας για τους ασθενείς που ξεκινούν πρόγραμμα αιμοκάθαρσης με αιμοδιάλυση ή περιτοναϊκή διάλυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους συμμετέχοντες της έρευνας που ήταν ενήλικες με ερωτικούς συντρόφους, δόθηκε ένα τυπικό ερωτηματολόγιο για τη στυτική λειτουργία, στο οποίο προστέθηκαν ερωτήσεις σχετικές με το στόχο της έρευνας, για τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που την επηρεάζουν.

Από τα δεδομένα αναλύθηκαν βρέθηκε πως 52 ασθενείς πληρούσαν τα προσόντα και συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, από τους οποίους 25 έκαναν αιμοδιάλυση και 27 περιτοναϊκή διάλυση, για τους οποίους τελικά η έρευνα κατέληξε ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ τους εξαιτίας του διαφορετικού τύπου αιμοκάθαρσης.

Συνολικά μόνο το 17,3% δεν αντιμετώπιζε σεξουαλικά προβλήματα όταν πήρε μέρος στην έρευνα, ενώ ανάμεσα στους υπολοίπους το 71% ανήκε στην κατηγορία της σοβαρής στυτικής δυσλειτουργίας. Μια σημαντική παράμετρος που ανέδειξε η έρευνα είναι πως η σεξουαλική επιθυμία παρά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης και την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας, είχε επηρεαστεί λιγότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’όλα αυτά αν και 66,6% των ασθενών εξέφρασε το ενδιαφέρον του για θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, κανένας ασθενείς τελικά δεν υποβλήθηκε σε ανάλογη θεραπεία και προφανώς σημαντικό ρόλο ως αρνητικός παράγοντας διαδραμάτισε η μεγάλη ηλικία των ασθενών.

Η εν λόγω έρευνα κατέληξε πως η στυτική δυσλειτουργία είναι διαδεδομένη στους άνδρες που ξεκινούν αιμοκάθαρση, συμπέρασμα που θα έπρεπε να εκτιμάται και να προσφέρεται ανάλογη θεραπεία, αφού η σεξουαλική υγεία είναι βασικός παράγοντας καθολικής υγείας, ενώ αντίστοιχα γνωρίζουμε πως λειτουργεί θετικά στη ψυχολογία του ανθρώπου που πάσχει από κάποια ασθένεια.

Διαβάστε περισσότερα: www.andrologia.gr

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης