Οι ακτιβιστές για την καταπολέμηση του AIDS δέχτηκαν με χαρά τα λόγια του Πάπα για τα προφυλακτικά.

Οι φιλελεύθεροι καθολικοί, οι ακτιβιστές για την καταπολέμηση του AIDS και οι ειδικοί της υγείας αποδέχτηκαν με μεγάλη ευχαρίστηση τα σχόλια του Πάπα Βενέδικτου πάνω στην «κάποιες φορές δικαιολογημένη» χρήση προφυλακτικών με στόχο να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως χαρακτηριστικά είπαν: «είναι μια σπουδαία νίκη της κοινής λογικής, ένα μεγάλο βήμα προς την αναγνώριση πως η χρήση προφυλακτικών μπορεί να παίξει ένα ρόλο ζωτικής σημασίας στη μείωση του μελλοντικού αντίκτυπου της πανδημίας του HIV».

Ο Πάπας μίλησε με την ευκαιρία της έκδοσης ενός νέου βιβλίου και τα σχόλιά του αν και περιορισμένα και χωρίς να απομακρύνονται από την Ρωμαιοκαθολική απαγόρευση αντισύλληψης, έλαβαν υποδοχή… «επανάστασης», ενώ σύμφωνα με τους ακτιβιστές: «είναι ένα σημαντικό και θετικό βήμα μπροστά που κάνει το Βατικανό. Συγκεκριμένα αυτή η κίνηση αναγνωρίζει πως η υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά και η χρήση προφυλακτικών παίζουν σημαντικούς ρόλους στην πρόληψη του HIV».

Στις 219 σελίδες του βιβλίου ο Πάπας επίσης μιλά ειλικρινά για την πιθανότητα να παραιτηθεί για λόγους υγείας και υπερασπίζεται τον Ποντίφικα Πιο ΙΒ’ ο οποίος τον καιρό του πολέμου κατηγορήθηκε από τους Εβραίους πως έκανε τα στραβά μάτια στο Ολοκαύτωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λέει πως τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης σε ανήλικους από ιερείς ήταν «ένα σοκ χωρίς προηγούμενο», αν και παρακολουθούσε το θέμα επί χρόνια, και λέει πως μπορεί να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι μπορεί να εγκαταλείψουν την Εκκλησία για λόγους διαμαρτυρίας.

Όμως η αναφορά στα προφυλακτικά στο βιβλίο- μια μεγάλη συνέντευξη με έναν γερμανό καθολικό δημοσιογράφο- ήταν αυτή που άνοιξε μια χαραμάδα στην άλλοτε ερμητικά κλειστή πόρτα των κανονισμών της Εκκλησίας. Αναφέρει δε ως παράδειγμα τη χρήση προφυλακτικών από τις ιερόδουλες σαν «το πρώτο βήμα προς την ηθική», ακόμα κι αν τα προφυλακτικά «δεν είναι και πραγματικά ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς το κακό της μόλυνσης με HIV».

Το πρωτότυπο κείμενο στα γερμανικά και οι εκδόσεις στα γαλλικά και αγγλικά αναφέρουν άνδρα ιερόδουλο αλλά ένα απόσπασμα στα ιταλικά την εφημερίδα του Βατικανού αναφέρει γυναίκα ιερόδουλη…

Παπική πρώτη

Ενώ κάποιοι ρωμαιοκαθολικοί ηγέτες και θεολόγοι έχουν μιλήσει για την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών για να περιορίσουν την εξάπλωση του HIV/AIDS ως το μη το χείρον βέλτιστον, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας ανέφερε αυτή την πιθανότητα.

«Δεν έχουμε ξανακούσει κάτι τέτοιο τόσο ξεκάθαρα από το στόμα του Πάπα», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Βατικανού, προσθέτοντας πως θα ήταν λάθος να το αποκαλέσουμε επαναστατικό και πως ο Πάπας έκανε μια «θαρραλέα και πρωτότυπη» συνεισφορά στην αντιπαράθεση για την υπεύθυνη σεξουαλικότητα, ενώ τόνισε πως η χρήση προφυλακτικών δεν ήταν ό,τι πιο ηθικό.

Στο βιβλίο ο Βενέδικτος κατέστησε σαφές πως δεν ήθελε να αποδυναμώσει τη θεμελιώδη αντίθεση στην τεχνητή αντισύλληψη, την πηγή παραπόνων για πολλούς συνηθισμένους Καθολικούς.

Πέρσι, ο Πάπας προκάλεσε διεθνή σάλο όταν είπε στους δημοσιογράφους, που τον συνόδευαν στην Αφρική, πως τα προφυλακτικά δε θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται επειδή θα μπορούσαν να χειροτερέψουν την εξάπλωση του AIDS. Επίσης ανέφερε πως «και μόνο η εμμονή με το προφυλακτικό συνεπάγεται την κοινοτυπία της σεξουαλικότητας» όπου δεν αποτελεί πλέον έκφραση αγάπης «αλλά ένα είδος ναρκωτικού που οι άνθρωποι χορηγούν στους εαυτούς τους».

Η Εκκλησία κηρύσσει εδώ και δεκαετίες πως τα προφυλακτικά δεν είναι μέρος της λύσης στην καταπολέμηση του AIDS, αν και δεν υπάρχει επίσημη θέση σε κάποιο έγγραφο του Βατικανού ενώ παλαιότερα ένας καρδινάλιος είχε αποκαλέσει τη χρήση των προφυλακτικών κατά της εξάπλωσης του AIDS «Το μεγάλο ψέμα».

Αφού ο Βενέδικτος αναφέρει πως η χρήση προφυλακτικών θα μπορούσε να δικαιολογηθεί σε κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις όπως στις ιερόδουλες, τότε ερωτήθηκε: «Δηλαδή λέτε, πως η Καθολική Εκκλησία δεν είναι τελικά αντίθετη λόγω αρχής στη χρήση προφυλακτικών;» και εκείνος απάντησε: «Δεν τη θεωρεί (η Εκκλησία) πραγματική ή ηθική λύση, αλλά, σε αυτή ή κάποια άλλη περίπτωση, μπορεί να είναι, με πρόθεση μείωσης του κινδύνου μόλυνσης, ένα πρώτο βήμα ενός νέου κινήματος προς ένα διαφορετικό τρόπο, έναν πιο ανθρώπινο τρόπο, να βιώσει κανείς τη σεξουαλικότητα».

Και η πραγματικότητα

Μια ομάδα υποστήριξης ενάντια στο AIDS, επισήμανε πως: «Αφού έχει πει πως τα προφυλακτικά κάνουν την επιδημία του AIDS χειρότερη, αφού ασχολήθηκε με θέματα στα οποία δεν είναι ειδικός, ο Πάπας μοιάζει να αναγνωρίζει την αρχή της πραγματικότητας».

Η αντίθεση του Βατικανού στην τεχνητή αντισύλληψη έχει προσβληθεί πολύ, ακόμα κι από πολλούς Καθολικούς, από τότε που διατυπώθηκε επίσημα στην εγκύκλιο Humanae Vitae (Για την ανθρώπινη ζωή) το 1968 του Πάπα Παύλου.

Ο Βενέδικτος λέει πως « οι βασικές γραμμές της Humanae Vitae είναι ακόμα σωστές» καταδεικνύοντας πως τα σχόλιά του για τα προφυλακτικά δεν έχουν σκοπό να εφαρμοστούν στην αντισύλληψη, παρά μόνο στην πρόληψη του AIDS.

Πηγή: Reuters


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης